Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a..

Geçen haftaki yazımızda ifade etmiştik. Hakk din İslam'dır. Bunun dışında oluşturulmaya çalışılan her ideoloji ve izm geçici olacaktır.

21 yıl öncesinde dinine bağlı inançlı insanlar üzerine gidilmiş, malum 28 Şubat post modern darbeyle sözüm ona balans ayarı yapılmıştı.

1000 yıl etkisi sürecek denilen darbe insanımızın basireti ve adaletin tecellisiyle tam tersine dönmüştü. Bu kadar çabuk ters etkinin olmasının sebebi insanın inancını zaptı rabt altına almaya çalışılmasından ileri gelmektedir.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI NEDEN BURSA'DAN BAŞLADI

Başörtüsü yasağının Bursa'dan başlanmasının bir sebebi var. Bursa ve İnegöl ülkemizin sanayi şehirleridir. Sürekli göç alan yerler olması hasebiyle Memleketimizin farklı coğrafyalarından insanımız Bursa'ya, İnegöl'e gelirler.

Eğer bütün Türkiye'yi ilgilendiren büyük bir olay çıkartılacaksa kozmopolit özelliklere sahip bursa ve kentimiz olan İnegöl biçilmiş kaftandır. Çünkü her milletten insan burada yaşıyor. Sanki küçük bir Türkiye.

Yaşları müsait olanlar hatırlayacaklardır, başörtüsü yasağı Bursa genelinde valilik eliyle başlatılmıştı. İnegölde o zamanlar 2000 civarında öğrenciyle eğitim veriliyordu.

Sevgili babam İsmail YORAN 1997 yılında İmam Hatip Lisesinin müdür başyardımcısı ve disiplin kurulu başkanıydı. Mevzuata göre okulun bakanlık müfettişleriyle denetlenmesi gerekirken ilkokul müfettişleriyle apar topar okula soruşturma başlatıldı. Amaç korku salmaktı. Öyle de oldu. Babamın yakın arkadaşları dahi telefonla bile olsa 'geçmiş olsun' demedi/diyemedi. Babam sürgün cezası aldı ama bu ilgili resmi yazıları hala saklar. Elhamdulillah oğlum der , ödül almış bir edayla gösterir bize.

BAŞIMDAN AŞAĞIYA KAYNAR SU DÖKTÜLER SANKİ

İlahiyat öğrencisi olarak öğrenimim devam ederken Bursa Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesine arkadaşımı ziyarete gittiğimde başörtüsü yasağının jandarma eliyle nasıl uygulandığına şahit olmuştum. Fakültede derse başörtülü girilmesine müsaade etmeyen asker hanım kardeşimizin yanına kadar geldi, ondan başörtüsünü çıkarmasını istedi. Kız öğrenci hem sitem hem öfke dolu sesiyle "tamam tamam al işte al" diye başörtüsünü çıkardı. O anda yere yığılacak gibi oldum. Başımdan aşağı kaynar sular indi. Bu olayı hiç unutamıyorum.

UNUTAMADIĞIM BİR ANI..

Aynı yıllarda yaz tatillerinde Milli Gençlik Vakfı'nda çocuklara Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer gibi dersleri veriyorduk. Ortamın gerginliğini bildiğimizden diğer arkadaşlara hem biraz gülelim, hem de dikkatli olalım düşüncesiyle okul arkadaşım Sadettin Narman'la şaka hazırladık.

Biz izinsiz Kuran eğitimi verdiğiniz, irticai faaliyetler vs. yürüttüğünüz tespit edilmiştir. Gerekli tahkikatın yapılacağı gibi ifadelerle bir yazı hazırladık. Vakfın kapısına bunu bırakacaktık. İşbirlikçi abimiz Talha BAYRAKTAR yazıyı alıp kurs hocalarını erkenden çağıracak ve şakayı yutturacaktı.

Bizi mesaimizin bitimine doğru vakıf yönetiminden aradılar, hemen merkeze gelin diye çağırdılar. Biz de evet her şey yolunda diye hiçbir şeyden habersizmiş gibi merkeze geldik. Arkadaşlar toplanmışlar suratlarda bir şaşkınlık ve telaş.. Talha abimiz meseleyi açtı. Biz de senaryoyu oynuyoruz tabii. Hocam dedi ki: Ali ile Sadettin bir şaka hazırladılar ama iş ciddi gerçekten birazdan polisler arama yapmak için buraya gelecekler.

Şakaydı gerçek oldu. Kursun müdürü sevgili hocam Talha Bey ve Fevzi Turan Bey mahkemeye sevk edildi. Vakıf kapatıldı.

Çok sıkıntılar çekildi, çok bedeller ödendi. Bir nesil maalesef harcandı. Yeni neslimiz bunları bilsin. Mekke devri gibi devir yaşandı Türkiye'de. Bedeli ödeyenler sadece siyasiler olmadı. Bütün inançlı kesim büyük imtihandan geçti.

Şimdilerde Medine dönemi yaşanıyor. Rahatlık, imkanlar müthiş, zenginlik, makam mevki, şartlar müsait.

Başörtüsüyle bu kadar uğraşıldı ya şimdiki gençlerimizde ise bu mana zenginliğini çok az görüyoruz. Bakıyorum da örtülü kızlarımıza "Bu nasıl baş bağlama. Üst taraf Mekke, alt taraf Paris"

Mana alemindeki şuur maddi rahatlık ve zenginlik ne kadar dengede!

Zenginlik ve imkan arttıkça insanların dünyeviliği de arttı galiba.

Muhabbetle kalın..