1.Cihan Harbi'nde yenilen ve Mondros Mütaterekesi'ni imzalayan Osmanlı Yönetimi, 19 Mayıs1919'da,Mustafa Kemal'i Samsun'a yolladı.Çünkü Ülkemizi SÖMÜRGECİ-İŞGALCİ güçlerden kurtarmanın yolu Anadolu'dan başlayacak bir mücadeleden geçiyordu.Zira İstanbul fiilen işgal altındaydı ve mütareke maddeleri Osmanlı'nın elini kolunu bağlamış vaziyetteydi.

M.Kemal'in görünürdeki görevi;Samsun civarındaki çatışmaları önlemektir, aksi halde İTİLAF SÖMÜRGENLERİ oraları işgal edecekti.(Mondros'un 7.Maddesi bahanesiyle) Ama ASIL AMACI ve GÖREVİ;ülkesinin istiklali için mücadeleye başlayan, millete liderlik edip Anodolu'yu örgütlemektir.

M.Kemal'e, Padişah Vahdettin ve Osmanlı yönetimi tarafından; Anadolu'daki tüm asker ve sivil yöneticilere emir verme yetkisi verilmiştir ki bu da bize, oraya yollanmasının asıl sebebinin Milli bir Mücadele başlatmak olduğunu göstermektedir.Aksi halde neden tüm Anodolu için bu kadar geniş yetkiler verilsin ki?

M.Kemal Samsun'a gitti;halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptı, milli kongreleti topladı, mücadeleyi millete maletti, TBMM'yi açtırdı, TBMM'ye karşı çıkarılan isyanları bastırttı.Doğu, Güney ve Batı cephelerindeki savaşların ardından MİLLİ MÜCADELEMİZ başarıya ulaştı ve Osmanlı'nın küllerinden yeni devletimizi kurduk. Bu mücadelede emeği geçen herkesi, başta şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal'le birlikte tüm gazilerimizi minnetle anıyoruz.

Bu topraklar için 1000 yıldır; Malazgirt'ten Sakarya'ya, 15 Temmuz'dan Afrin'e kadar bedel ödedik,ödüyoruz.Bu bedelleri daha az ödemek için iş GENÇLERİMİZE ve o gençleri yetiştirenlere düşüyor.Malumunuz, 19Mayıs aynı zamanda GENÇLİK ve SPOR bayramıdır.Peki nasıl bir gençlik yetişirse bir daha Milli Mücadele yapmamıza, bir daha İstiklal Marşı yazmamıza, bir daha 15 Temmuz yaşamamıza gerek kalmaz?

- Ülkesini seven,KURU SEVGİ NEYE YARAR, ülkesi için çalışan. - Milli değerlerine ve kültürüne sıkı sıkıya bağlı. -Aşağılık kompleksine kapılmayan;milletiyle, tarihiyle ve kendisiyle gurur duyan.

-Bilimle, teknolojiyle uğraşıp bu alanlarda ülkemize hizmet eden, ülkemizin teknolojide BAŞKA MİLLETLETE MUHTAÇ OLMASININ ÖNÜNE GEÇEN. (Örnek:İHA ve SİHA'larımızı yapan Selçuk BAYRAKTAR ve ekibindeki genç mühendislerimizin yaptığı gibi.)

-Ülkesine karşı kurulan tuzaklara karşı uyanık ve bilgili olan.SÖMÜRGEN BATILIların ülkeleri bölmek için, karıştırmak için hep GENÇLERİ KULLANDIĞININ BİLİNCİNDE olan ve kendini kullandırtmayan.

-Batılılıların hayat tarzının ve içi boş kavramlarının peşine takılıp; sapkınlıklara, ahlaksızlıklara kapılmayan.

-Ülkesine, insanlığa, çevreye ve kendine karşı sorumluluklarının bilincinde olan. -Zamanını ve enerjisini tamamen boş işlerin peşinde harcamayan.

-TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI,alkol, uyuşturucu gibi beyni uyuşturan alışkanlıklardan uzak duran. -FARKLI DÜŞÜNCELERİ ve yaşamları zenginlik görüp saygı duyan.(Mevlana ve Yunuslar'dan haberdar olan gençlik zaten farklılıklara saygı duyar. Ama mesele Mevlana ve Yunus'u bilip bilmemekte zaten.)

-Sürekli OKUyan,araştıran, sorgulayan,körü körüne birilerinin peşine takılmayan. -TÜKETİM ÇILGINLIĞI, gösteriş manyaklığı, MARKA MANYAKLIĞI gibi illetlere yakalanmayan.

-Az çalışıp çok kazanmak, az emek verip çok rahat etmek gibi VİRÜSLERİN bulaşmadığı; kazanmak için her yolu mubah görmeyen, helali haramı düşünen.

-Ateşten kaçar gibi;insanların hakkını yemekten yani KUL HAKKINDAN kaçan. -Devlet yoksa;can,canan, mal, namus, şeref, kültür, din,dil olmayacağını bilen ve DEVLET DÜŞMANLARININ KARŞINA DİKİLEBİLEN.

...........GENÇLERE İHTİYACIMIZ VAR, diye düşünüyorum. Gençlerimiz de, bizler de, 19 Mayıs vesilesiyle bir daha düşünelim yukarıdaki özelliklere sahip miyiz değil miyiz ??? Düşünürsek yarınlarımız daha güzel daha güçlü olacak; bir daha Milli Mücadele yapmamıza gerek kalmayacak.

Aksi durumda, gençlerimizi iyi yetiştiremememiz durumunda ise; gençlerimiz ve geleceğimiz olan o gençlerle birlikte geleceğimiz de heba olacak, çocuklarımız ve torunlarımız daha çok bedel ödeyecek.Daha vahimi bedel ödeyecekleri bir ülkeleri bile olmayacak.Sağlıklı, hayırlı, uzun ve güzel ömürleriniz olsun gençler.

Mehmet Arif SELİM