27 Mayıs İhtilali sonrasında Demokrat Parti kapatılmıştır. O nun boşluğunu doldurmak üzere Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala'nın başkanlığında Adalet Partisi kurulmuştur.

Adalet Partisi'nin Bursa teşkilatını da Bursa'lı iş adamlarından Yusuf Ziya Uğur, oluştumutur. İnegöl teşkilatını da İnegöl'lü iş adamlarından Ahmet Türkel'in önerisi doğrultusunda İnegöl Ticaret Odası İkinci Başkanı Ahmet Akyollu, kurmuştur.

1961 Yılı Ekim ayında yapılacak milletvekili seçiminde, Bursa-Adalet Partisi millet vekilleri aday sıralamsında İnegöl kökenli Ahmet Türkel, birinci sırada yerini almıştır.

Ancak Adalet Partisi Genel Merkezi, merkez kontenjanından Cevdet Perin'i, Bursa birinci sırasına koyduğundan Ahmet Türkel, ikinci sırada seçime katılmıştır.

1961 Yılında yapılan millet vekili seçimleri sonrasında Cumhuriyet tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren İnegöl kökenli dördüncü millet vekili, Ahmet Türkel olmuştur.

Hatırlanacağı üzere daha önceki yıllarda Bursa CHP millet vekilleri arasında İnegöl kökenli Şekibe Akkavuk / İnsel (1935-1939) Hanım Efendi, Abdurrahman Konuk (1946-1950) ve Fahri Bük (1946-1950) beyler, Türkiye Büyük illet Meclisi'ne girmişlerdir.

Dikkati çeken bir husus, Demokrat Parti'nin iktidarda bulundu- ğu 1950-1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İnegöl kökenli hiç bir millet vekilinin bulunmamış olmasıdır.

Şekibe Akkavuk / İnsel Hanım Efendi İnegöl kökenli ilk millet vekili olmuştur.

1937 Yılında; İnegöl İshakpaşa Camii ve Külliyyesi'nin çevresinde yer alan Merkez Mezarlığı başta olmak üzere, Sinanbey, Cuma, Yenice ve Hamidiye mahalle mezarlıkları, kaldırılmış ve yerlerinin, yeşil alan olarak düzenlenmesi planlanmıştır.

Belediye Bedesteni'nin güney-kapısı çıkışında yer alan İnegöl Belediye Başkanlığı da günümüzde "İnegöl-Kent Müzesi" olarak kullanılan otel nitelikli üç katlı yeni binasına taşınmıştır.

Abdurrahman Konuk ve Fahri Bük Beyleri'in, milletvekili olduğu 1946-1950 yılları arasında da; İnegöl'ü, Hasanpaşa Köyü üzerinden Kurşunlu Beldesi'ne bağlayan İnegöl-Eskişehir "sırt-yolu" inşa edilmiştir.

İnegöl'ün, Eskişehir çıkış yolu üzerinde de ahşap bir toprak mahsülleri ofis deposu, tütün reji-binası ve de 25 yataklı eski İnegöl Hastanesi karşısında da sahneli, havuzlu ve de görkemli bir aile bahçesi, düzenlenerek halkın hizmetine sunulmuştur.

Ayrıca yine bu dönemde: Bursa il özel idaresi tarafından işletme yetkisi 60 yıllığına İnegöl Belediyesi'ne verilmiş olan "Oylat Kaplıcası"nın işletme yetkisi, kurucuları arasında, Ahmet Türkel'in ve Orman Mühendisi Fahri Bük ile Demircoğulları ailesinin de yer aldığı, bir limited şirkete devredilmiştir.

İki yılı Ticaret Bakanlığı olmak üzere; 1961-1977 yılları arasında kesintisiz 16 yıl millet vekilliği yapmıştır. Ahmet Türkel ile bu süre içinde yine kesintisiz tam 16 yıl İnegöl belediye başkanlığı yapmış olan Ahmet Akyollu, İnegöl'ün imarında ve devlet imkanlarının İnegöl'e aktarılmasında çok önemli çalışmalar yapmışlardır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR