108 YAŞINDA ORUÇLU HASAN DEDE

ilk orucunuzu, hatırlıyor musunuz? Kaç yıldır oruç tutuyorsunuz? Oruç borcunuz var mı hiç? Daha kaç yıl oruç tutmak nasip olacak acaba?

108 yaşındaki Hasan dedenin oruç aşkını okumuştum gazetelerden. Paylaşayım?

Osmaniyenin Düziçi ilçesinde yaşıyor Hacı Hasan Marsık Dede.

İlk oruç tutmaya başladığında 7 yaşında imiş. Anlattığına göre; 9 yaşından beri eksiksiz oruç tutuyor. Hiç bozmamış, hiç yememiş orucunu.

Hasan Dede diyor ki: Bu yaşıma kadar orucumu hiç aksatmadım. Oruç tutmak insanlara sağlık veriyor. Zindelik kazandırıyor. Ölünceye kadar tutmaya devam edeceğim.

Allah son nefesinde iman nasib etsin. Hasan Dede, hala hayatta mı bilmiyorum,?

Çocukları ve torunları yaşı sebebiyle oruç tutmaması yönünde telkinde bulununca Siz orucun ne olduğunu bilmiyor musunuz? Beni orucumdan mahrum etmeyin diye sitem ediyormuş.



CAMİDE ÇOCUKLARA TAHAMMÜL EDEMEYENLER

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camideki çocuğa tahammül edemeyeceklerin teravih namazlarını evde kılmalarının daha uygun olacağını söylemiş. Güzel söylemiş. Ağzına diline sağlık.

Camiler manen Allah?ın evleridir. 7?den 70?e camiye gelenler Allah?ın misafiridirler. Hiçbir insanın tapulu malı değildir camiler. Kimse kimseyi kovma hakkına sahip değildir o mekanda.

Özellikle ramazan ayında çocuklar daha çok koşuyor camiye. Belki bir eğlence, belki bir oyun olarak görüyorlar teravih namazını. Olsun.

Çocuklar, bu yaşlarda anlamaya başlarlar hayatın bir kulluk olduğunu. Bu sebeple ilk defa camiye gelen çocuklarımıza büyük bir hoşgörü ve sevgi göstermeliyiz.

ÇOCUKLARI CAMİLERDEN KOVANLAR, CAMİYE GELMESİN

Peygamber Efendimizin (s.a.v) mescidinde çocuklar da olurdu. Mescide sesleri çıkar, gürültüleri olur ama Efendimiz hiç onlara kızmazdı. Bilakis çocukları görünce sevinir, mutlu olur, onları kucağına alır, öper, koklardı.

Diyanet başkanı demiş ki: Eğer herhangi birimiz cami ile ilk defa tanışmaya gelen çocuklarımızın muhayyilesinde cami ile, namaz ile ilgili acı bir hatıra bırakacak şekilde kendimize hakim olamayacaksak, evimizde teravihi kılmamız daha doğru olacaktır.?

?Ama camiye gidiyorsak o takdirde ilk defa camiye gelen çocuklarımıza çok daha büyük bir itina ile yaklaşmamız, özen göstermemiz lazım

Çocuk ilk defa geldiği camide azarlayan dedeler, çatık kaşlar, sus işareti yapan parmaklar, kalkan eller ile karşılaşmamalı.


BU BESİNLERDEN UZAK DURUN

Beslenme ve Diyet Uzmanları uyarıyor.

İşte iftar sofralarında olmaması gereken besinler:

1- Kızartmalar,

2- Çok yağlı yiyecekler,

3- Aşırı baharatlı yiyecekler,

4- İşkembe, ciğer, dil, beyin gibi sakatatlar,

5- Sucuk, salam, pastırma gibi yiyecekler,

6- Aşırı meyve suyu, meşrubat ve soda,

7- Katı yağlar,

8- Aşırı hamur işi tüketimi,

9- Aşırı kuruyemiş tüketimi,

10- Haram yoldan kazanılan gıda ile haram olan içecek ve yiyecekler

BİR AYET-İ KERİME

?Sen dağları görürsün, onları yerinde duruyor zannedersin. Halbuki onlar akıp giden bulutlar gibi hareket halindedir.? (Neml 88)

BİR HADİS-İ ŞERİF

Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: ?Beş vakit namaz her bir vakte, bir cuma namazı diğer cuma namazına, bir Ramazan diğer Ramazana hep kefarettirler. Büyük günah işlenmedikçe aralarındaki günahları affettirirler.?(Müslim, 223- Tirmizi, 214)

GÜNÜN SÖZÜ

Oruç der ki; Niyetim sizi aç bırakmak değil, niyetim size açları hatırlatmak..

BİLİYOR MUSUNUZ?


Ramazan orucunun Allah?ın kesin emri olduğunu, farz olduğunu, tutulmadığında manevi bir borç olarak yazıldığını, kaza ve kefaretinin de farz olduğunu biliyor musunuz?

TARİHTE BUGÜN

Erzurum Kongresi başladı. Mustafa Kemal Erzurum Kongresine başkan seçildi. (1919)

Ayrı bir yönetimi olan Hatay Türkiye?ye bağlandı. (1939)

Mısırda General Muhammed Necip askeri darbe yaptı. (1952)