Yatırım araçlarının senelik getirileri hesaplanırken, gerçek değeri görme hedefinde enflasyona göre indirgenir. Bu indirgenme özetle total getiriden enflasyon oranının çıkarılması ile yapılır. Kalan getiri oranı yatırım aracının gerçek değerini temsil eder. Örneğin herhangi bir yatırım aracının senelik getirisi % 20, açıklanan enflasyon oranının da % 14 olduğunu kabul edelim. Satın alma gücü ya da başka deyişle paranın maliyetini de hesaba katalım dediğinizde sizin senelik kazancınız % 6'dır.

Geçtiğimiz sene bu dönemlerde yine yatırım araçlarının getiri oranları ile ilgili yazıyı konu almışım. Kıyaslama yapabilmemiz adında son açıklanan veriler ile geçtiğimiz sene aynı dönemdeki verilerin olduğu kazanç grafiklerini paylaşmak istiyorum. Yukarıdaki ilk grafik son açıklanan verileri, ikinci grafik ise geçtiğimiz sene verilerini ortaya koymaktadır. Her grafik geçmiş bir senelik verilere göre hazırlanmıştır. Aynı zamanda bahsettiğim üzere enflasyona göre indirgenerek paylaşılmaktadır.

Burada DİBS olarak yer alan iç borçlanma senetleriyken, BIST 100 Borsayı temsil etmektedir. Oransal anlamda herkesin yorumlayabileceği, açıklanan ve gerçekleşen enflasyon verileri ile kıyaslayabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle detaylı olarak rakamların hesaplamalarını burada yazmak istemiyorum.

Özetle baktığımızda bir finans kurumunun yaptığı grafikte 1000 Lira yatırım yapsaydık ne alırdık kısmını rakamsal olarak görebiliyoruz. Buradaki rakamlarda bir indirgeme söz konusu değil. Enflasyon ya da hangi kıymete göre indirgenecek ise grafik üzerinden hesaplayabiliriz.

Burada eksik olan bir diğer yatırım aracı da gayrimenkuldür. Her zaman söylediğim gibi gayrimenkul sektörü bir lokomotif olarak görülmekte ancak yatırım halkasında değerlendirilmektedir. İşte bu halkada değerlendirildiğinde sadece maliyet endeksindeki artış göz önüne alınarak altının kazancının üzerinde bir kazanç ortaya koymuştur. Ayrıca bölgesel unsurları da ilave edecek olursak total olarak gayrimenkul yatırımı her zaman için en fazla getiriyi sağlamaktadır.