Kitap okumanın hayatın her alanında bize faydaları olduğunu biliyoruz. Sözcük dağarcığımızı genişletir, kendimizi ifade etme ve anlama becerilerimize katkı sağlar, entelektüel anlamda belli bir kazanım edinmemize yardımcı olur ve daha birçok faydayı sizin için burada sıralayabiliriz. Fakat kitap okumayı daha çok kişisel gelişimimizi ve zevklerimizi göz önünde bulundurarak tercih ederiz. Yani kendimiz için yaparız. LGS gibi sınavlar söz konusu olduğunda ise öğrenci belli bir amaç doğrultusunda ilerleme gösterir.


LGS sınav sistemi ile birlikte sınavın içerik olarak öğrencilerin anlama, yorumlama ve ilişki kurabilme becerilerini ölçtüğünü görüyoruz. Yani sınavlarda soruyu anlama konusunda kitap okuyor olmanın olumlu bir etkisi olabileceğini söylemek yanlış olmaz ama tek başına kitap okumak ile sınavda daha iyi sonuçlar alınabileceği anlamına gelmez; çünkü sınav aynı zamanda bir taktik ve pratik işidir. Test kitabı çözmek ile kitap okumak aynı mantıkta değildir. Her sene hiç kitap okumayıp sınavda yüksek netler yapan öğrenciler ile de oldukça karşılaşabiliyoruz. Bunun nedeni ise pratik yaparak işin tekniğini kavramış olmaları.

Peki öğrenci sınavda daha iyi bir sonuç alabilmek için soruları nasıl okumalı?


LGS sınavının bilgiye ek olarak aslında bir teknik işi olduğundan bahsettik. İşte  bu noktada öğrencinin soruyu okuyuş tarzı önem kazanıyor. En çok yapılan hataların öğrencinin soruyu okurken anlamadım diyerek yarısında kesip en başa dönmesi, sürekli altını çizerek veya edebi bir metin okuyormuş gibi çok yavaş okuması diyebiliriz. Bunlara ek olarak bazen öğrenci ve velilerden “Hızlı okuma kurslarına gidilmeli mi?” sorusunu da alıyoruz. Hızlı okuma kursları uzun paragraf soruları için ne kadar yararlı olur bilmiyorum, çünkü öncelik soruyu doğru anlamaktadır ve soruyu hızlı okumanız sadece sınavı hızlı bitirmeniz anlamına gelir, doğru cevapları garanti etmez.

Öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler Öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler

Yeni LGS sınav sisteminde Türkçe dersi içeriğinde, daha kısa metinler üzerinden sözcük ve cümle anlamına odaklanan sorular ile karşılaşma ihtimalimiz daha fazla, bu da soruları doğru okumanın daha fazla önem kazandığı bir sınavın bizi beklediğini gösteriyor.

b10d85cd-73d2-4ef2-b094-4572b0b508cd

Editör: Fırat Çelik