2-113

İzmit’te DORUKTAKİLER 2022’de anketinde “YILIN ESNAFI” kategorisinde İnegöl Köftecisi Hasan Filiz seçildi.

Erkan ÜNAL tarafından yapılan röportajda Hasan Filiz, bize başarı sırlarını anlattığı röportaj ise şöyle:

“İnegöl Köfte, 1900’lü yılların başında Balkanlar’dan Bursa İnegöl’e göç eden Türkler tarafından getirilmiş. Kocaeli’de şu anda bu işin piri ise İnegöl Köfte sahibi Hasan Filiz. İnegöl doğumlu Hasan Bey 2. kuşak olarak İnegöl köftenin işletmeciliğini yürütüyor. 100 yıllık bir geleneği devam ettiren Hasan Filiz 2022 DORUKTAKİLER’de Yılın Esnafı seçildi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1968 İnegöl doğumluyum. Babam da 1930 Bursa İnegöl doğumlu. Dedem Bulgaristan doğumlu. Dedemler Balkan savaşlarında Türkiye’ye gelip İnegöl’e yerleşmişler. Annem Boşnak, Yugoslavya’dan gelmiş. Burada sadece lokantacılık değil, marketçilik de yaptık biz. 1976 ile 1991 senesi arasında mini market olarak İstiklal Caddesinde şarküterimiz vardı. 1986-2001 arasında da Çınarlı’da marketçilik yaptık. Filiz market olarak. 2001 krizinden sonra da marketi kapattık ve lokantaya ağırlık vermeye başladık. İnegöl Köfte’yi babam merhum İbrahim Filiz 1974 yılında Hafız Şerif Sokak’ta kurdu. Pandeminin getirdiği olumsuzluklardan dolayı küçülmek zorunda kaldık. Abimle beraber işletmeciliğini yapıyoruz.

Sizi diğer köftecilerden farklı kılan nedir?

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz: “Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi, suçsuzum” Kepez Belediye Başkanı Kocagöz: “Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi, suçsuzum”

Her gün 16-17 çeşit yemek çıkartıyoruz. Et yemekleri, sebze yemekleri, zeytinyağlı yemekler. Tabii ki, tüm bunların ötesinde 1974 yılından beri yaptığımız İnegöl Köftemiz var. 1974’teki köftemizin lezzeti neyse şimdi de o. Bunu bizzat müşterilerimiz söylüyor. 55-60 yaşında müşterimiz geldi geçenlerde “İzmit Ortaokulu’na giderken o ara sokaktaki köftenizi çok yemiştik. Hala aynı köfte.” diye konuşmuştu. Bir başkası, “Ben öğrenciyken köfte yiyordum.” diyor. Şimdi karısını, çocuklarını getiriyor.

İnegöl köfte nasıl hazırlanıyor?

Köftenin içinde dörtte üç dana kıyma, dörtte bir kuzu kıyma, soğan ve tuz var. Ekmek yok denecek kadar az. Karbonat ve baharat ise hiç yok. Köfte hamuru hazırlandıktan sonra 3 gün dolapta bekliyor. Soğan ise pişirileceği zaman ekleniyor.

Yeni nesil var mı işinizi devam ettirecek?

Bundan sonra ne kadar ömrümüz yeterse bu işi devam ettireceğiz. Bizden sonra işimizi devam ettirecek yok şu anda.