İstanbul’da sahte panel sistemi üzerinden kişisel verileri ele geçirerek sosyal medyada paylaşan ve satışını yapan şüphelilere yönelik 25 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, aralarında yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi ve bilgisayar programcılarının da bulunduğu 68 kişi gözaltına alındı.
Devlet Güvenliğini Tehdit Eden Bilgiler Tespit Edildi
Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin yaptığı teknik ve dijital incelemeler sonucunda, illegal sorgulama sistemi olarak bilinen sahte panel üzerinden çok sayıda kişinin bilgilerine erişildiği belirlendi. Şüphelilerin, elde ettikleri bu verileri sosyal medyada paylaştıkları veya para karşılığı üçüncü şahıslara sattıkları tespit edildi.
Yetkililer, bu veriler arasında devlet güvenliğini tehlikeye atabilecek bilgilerin de yer aldığını ve bazı mağdurların şantaj yoluyla tehdit edilerek intihara sürüklendiğini açıkladı. Özellikle genç kızlar ve çocukların hedef alındığı bu dolandırıcılık ve veri hırsızlığı organizasyonunda, mağdurların özel bilgileri üzerinden baskı gördükleri belirlendi.
25 İlde Operasyon: 35’i Çocuk 68 Kişi Gözaltında
Yapılan tespitlerin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 25 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyon sırasında şüphelilere ait adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda ruhsatsız silah, otomatik tüfek ve dijital materyaller ele geçirildi.
Özellikle gözaltına alınan şüphelilerin 35'inin çocuk olması dikkat çekerken, şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 327. maddesi (Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme) kapsamında işlem yapılacağı bildirildi.