İnegöl’de son dönemde konut fiyatları ciddi bir şekilde artış gösterirken, kira fiyatlarıda konut fiyatlarına paralel olarak artış göstermeye başladı.

Endeksa’nın verilerine göre İnegöl’de 2022 yılının Mart ayında kira fiyatları metrekare başına 19.15 TL ortalamada iken 2023 yılının Mart ayında bu rakam %123 artarak 42.70 TL’ye yükseldi.

Öte yandan uzmanlar hiçbir düzenleme ya da çalışmama olmaması durumunda 2024 yılının Şubat ayında kira fiyatlarının metrekare birim fiyatının ortalama 72 TL’ye kadar yükseleceği ortalama bir dairenin kira fiyatının 8 bin 500 TL’lere kadar yükseleceğini belirtti.

Öte yandan İnegöl’de en pahalı bölge ise Kozluca en ucuz bölge ise Çeltikçi Mahallesi oldu.

EMLAKÇILARIN KİRA OYUNU

Her hangi bir denetimin yapılmadığı İnegöl’de bazı art niyetli emlakçıkların ev sahiplerinden düşük bedellerle kiraladıkları evleri, daha yüksek bedellerle vatandaşlara kiraladıkları, bu rakamlar yüzünden de fiyat ortalamasının sürekli yükseldiği öğrenildi.

KİRALAR SÜREKLİ ARTIYOR

Konut eksikliği nedeniyle kiralık daire bulmakta zorluk çeken vatandaşlar ise yüksek bedelle daireleri kiralamak zorunda kalıyor. Yüksek bedellerle kiralanan daireler örnek gösterilerek düşük bedelli kiralık daire fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor.

Türkiye'nin Ulaşım devrimi: Demiryolu ve Metro projeleri Türkiye'nin Ulaşım devrimi: Demiryolu ve Metro projeleri

SINIRLANDIRILMA GETİRİLMİŞTİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" demişti.