İNEGÖL EKONOMİSİ VE ÖNDE GELENLER (2)

Abone Ol

B- SULTAN I. MURAD DEVRİNDE: (1361-1389)

Hüdavendiğar Sultan I. Murad (1361-1389) devrine gelince; İnegöl coğrfayasında ekonomik yapıda yeni gelişmeler olmuştur.

Şöyleki: Öncelikle üçüncü Osamnlı hüküdarı olan Hüdavendiğar Sultan I. Murad, dedesi Osman Gazi gibi Ahi Geleğini benimsemiştir.

Hatta benimsemekle kalmamış; Ahi reisliğini de üstlenmiştir. Bunun tabii neticesi olarak Hüdavendiğar Sultan I. Murad (1361-1389), Ankara çevresinde yaşamakta olan Ahiler ile çok yakından ilgilenmiştir.

Orhan Gazi'nin vefatı üzerine; Osamnlı himayesinden ayrılmış olan Ankara-Ahilerini, tekrar, Osmanlı himayesine almak üzere;

Bursa-Bey Sarayı Genel Sekreteri Aksungur; Ankara- Ahileri üzerine gönderilmiş; silah kullanılmaksızın Ankara ve Eskişehir yöresinde yaşayan Ahi Geleneği'ne bağlı aşiretler, tekrar, Osmanlı himayesine girmiştir.

Bu arada Ahi Geleğine bağlı bir kısım aşiretler de İnegöl coğrafyasına aktarılarak doğuda Ermeni Derbendi'nden başlayarak batıda Kestel İlçesi'ne kadar uzayan Cebel-i Ermeniyye = Ahi Dağı üzerine iskan edilmiştir.

Günümüzde Kestel İlçesi diye anılakn kasaba da o yıllarda "Ahi Karyesi" olarak kurulmuştur.

Bu arada Ankara'da yaşamakta olan Hacı Bayram-ı Veli halifelerinden Akbıyık Sultan adıyla şöhret bulan Ahmet Şemsettin Efendi de Bursa'ya davet edilmiş ve Sultan I. Murad tarafından kendisine İnegöl coğrafyasında geniş bir arazi, temlik edilmiştir.

Günümüzde; Akbıyık, İskaniye ve Tekke adını taşıyan köyler, temlik olunan bu arazi içinde yer almaktadır.

Gerçek şu ki Ahi geleneğine bağlı göçmenlerin İnegöl coğrafyasında iskanıyla birlikte İnegöl coğrafyasındaki ekonomik yapı da süratle değişmeye başlamış; hayvancılığın yanı sıra tarım ve ziraat ürünlerinin üretimi de İnegöl ekonomisinde yer almaya başlamıştır.

Kırsal alanlarda susuz tarım ürünleri yetiştirilirken İnegöl Ovası'nda veya ovayla bağlantılı köylerde sulu tarım da yapılmıştır.

Ayrıca İnegöl Ovası'nda geniş çapta meyva ve sebze üretimi de yapılmıştır. Söz gelimi: Edebey Köyü'nün kirazı, Cetrrah Beldesi'nin fasulyası, Alibey Köyü'nün salatası, Orta Köyün kabağı, Hamamlı Köyü'nün domatisi, Çitli ve Kurşunlu'nun biberi, yörede şöhret kazanmıştır.

Bu dönemde İnegöl ekonomisinin düayen kişilerin başında Aksungur'u, bir diğer ifadeyle, Sungur Paşa'yı ve Dura Çavuş'u görmeketyiz.

Bursa Bey Sarayı'nın çavuşlarından olan Dura Çavuş, Kızıl Karyesi'nin dirlik sahibi olduktan bir müddet sonra; "Dura-Han" ünvanıyla Hüdavendiğar Sultan I. Murad'ın çok yakınında yer almıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR