Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün makamında düzenlediği basın toplantısında tarım sigortası konusunda çiftçileri uyardı. Çelik, bitkisel ürün sigortası kapsamında sigortalanan tehler dikkat çekerek: "Tüm bitkisel ürünler için Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel ve Su Baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır. Ayrıca; meyvelerde don riskinin neden olduğu miktar kaybı, meyveler, yaş sebzeler ve kesme çiçeklerde dolu riskinin neden olduğu kalite kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak sigorta kapsamına alınabilir. Çiftçi, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalatmak için Tarsime üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarsim in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir. Bu nedenle tüm çiftçilerimizin ÇKS kayıtlarını güncel tutmaları ve çevresindeki tüm çiftçileri bu yöne doğru teşvik etmelidir" dedi.

HAYVANSAL ÜRÜN SİGORTALAMALARI

27 Mart Güncel Altın Fiyatları 27 Mart Güncel Altın Fiyatları

Hayvansal ürün sigortasına da değinen Sezai Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ön soy kütüğüne, Soy kütüğüne ve Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVETe) kayıtlı süt sığırları ile Hayvan Kayıt Sistemine (TÜRKVETe) kayıtlı olan besi sığırları (erkek) için; genel şartlarda yazılı istisnalar dışında kalan, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale, her türlü kazalardan, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen, ölüm ve mecburi kesim riskleri ile teknik şartlar çerçevesinde süt sığırları için yavru atma riski, sigorta kapsamındadır. Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet"e) kayıtlı olan damızlık koyun ve keçi ile damızlık koç ve tekeler için; genel Şartlarda yazılı istisnalar dışında kalan, her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale, her türlü kazalardan, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması, zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler, her türlü doğal afetler ve güneş çarpmaları, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen, ölüm ve mecburi kesim riskleri genel ve teknik Şartlar çerçevesinde sigorta kapsamındadır"

MENŞE-İ ŞAHADETNAMESİ ARANMAYACAK

Son olarak yurt içinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakilleri hakkında yönetmelik hakkında da bilgiler veren Başkan Çelik: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanan yeni yönetmelikte; canlı hayvan nakillerinde menşe-i şahadetnamesi aranmayacak olup, ilçe içi büyükbaş hayvan nakillerinde onaylı hayvan pasaportu, küçükbaş hayvan nakillerinde onaylı nakil belgesi; ilçe dışına nakillerde de sağlık raporu yeterli olacaktır"