KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÇOK BAĞIMLI

İnegöl Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programının yaptığı araştırma, 324 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılanların %57'si kadın, %43'ü ise erkek.

Araştırmada; tüketicilere ne kadar sıklık ile alışveriş yaptıkları, alışverişte hangi ürünleri tercih ettikleri, alışverişlerini planlı yapıp yapmadıkları. Alışveriş sonrası pişmanlık duyup duymadıkları, alışverişlerindeki ödeme şekilleri. Alışveriş sonrası satın aldıkları ürünleri kullanma sıklıkları. Alışveriş yaptıkları yerler ve bağımlı olduklarını düşünüp düşünmedikleri soruldu.

EN ÇOK CEP TELEFONUNA PARA HARCIYORUZ

Yapılan araştırmada; kadınların erkeklere göre daha çok bağımlı olduğu ortaya çıktı. Çalışan kadınların tüketim tercihlerinde kıyafet, kozmetik ürünler ön plana çıkarken, çalışmayan kadınlarda ev dekorasyonu ve kıyafet en çok tercih edilen ürünler oldu. Erkeklerde bağımlılık düzeyinin kadınlara nazaran daha düşük olduğunu gözlemlenirken, tüketim tercihlerinde teknolojik ürünlerin (önemli ölçüde cep telefonu) daha çok tercih edildiği görüldü.

TÜKETİM ARAÇ OLMAKTAN ÇIKTI AMAÇ OLDU

Araştırmaya katılan katılımcıların %52'si haftada en az bir kez alışveriş yaptığını, %55'i düzenli olarak AVM'leri ziyaret ettiğini, %61'i kredi kartı kullandıklarını ve kredi kartının alışverişi tetiklediğini, %36'sının ise alışveriş sonrası pişmanlık duyduğunu belirtti.

TRT muhabiri Yakup Diricanlı'ya Aaştırmanın sonuçlarını değerlendiren İnegöl Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı öğretim görevlisi Cihad Doğan, Tüketim canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için yerine getirmeleri getiren mutlak bir eylem olarak tanımlanmaktadır. Ancak tüketim günümüzde bir araç olmanın ötesinde bir amaca dönüşmektedir. Bireyin kendisini mutlu hissetmesi için tüketim önemli bir araç haline gelmektedir." Dedi.

SİZ DE BİR BAĞIMLI OLABİLİRSİNİZ

Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi

Doğan: "Kredi kartı kullanımı, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşması, bireyin beğenilme ve takdir görme, kendini gerçekleştirme isteği, toplumdan dışlanma ve izole edilme korkusu, küresel indirim günleri, sosyal medya gibi nedenler tüketimi etkilemektedir. Bazı ruhsal hastalıkların belirtilerinden bir tanesi ise tüketimdir bu bağlamda yaşanılan bu durum aşırı tüketim psikoloji literatürüne alışveriş bağımlığı olarak girmektedir. Eğer siz de sürekli olarak nedensiz ve plansız alışveriş gerçekleştiriyorsanız, alışveriş sonrası pişmanlık duyuyorsanız, satın aldığınız ürünleri kullanmıyorsanız siz de birer bağımlı olabilirsiniz." diye konuştu.