TİCARET ERBABI OLARAK HZ. MUHAMMET (SAV)

Yoğun katılımın olduğu konferans Yönetim Kurulu üyesi İlhan Tatlı'nın kısa selamlama konuşmasıyla başladı.

Daha sonra konuşan 'Ticaret erbabı olarak Hz. Muhammet (sav)' konulu konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Peygamberlerin ortak özelliklerinin çobanlık yapmak olduğunu ifade ederek, "Allah insanlara yol gösterici olarak gönderdiği Peygamberler, halkın içinden biridir. Onların her biri aynı zamanda bir meslek sahibidir. Hz. Nuh (as) marangoz, Hz. İdris (as) terzi, Hz. Davud (as) ise demirci ve zırh ustasıdır. Yine bu Peygamberlerin hemen hepsi hayatlarının belirli dönemlerinde bir süre çobanlık da yapmışlardır."

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

PEYGAMBER MESLEĞİ

"Peygamberimiz ticaret erbabıydı. Peygamberimiz işinde uzmandı ve başarılıydı. Allah, Uluslararası ticareti Peygamberimize meslek olarak verdi. Peygamberin ümmeti olarak uluslararası ticareti önemsemeliyiz. Uluslararası ticaretin gerçek aktörleri Müslümanlar olmalıydı. Bugün bizler, onun bir ticaret erbabı olarak örnekliğine her zamankinden daha muhtacız. Zira bugün şanlı bir ecdadın torunları olarak bizler millet olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz."

"Uluslararası ticaretin aktörleri geçmişte Müslümanlardı ancak bu değişti. Kur'an-ı Kerim'e baktığımızda ticaretten, alışverişten, kazanç ve kayıptan, terazide hassasiyetten ve dürüstlükten bahseden pek çok ayetle ve bu ayetlerin yer aldığı surelerle karşılaşırız.Günümüz ticari hayatında en büyük kaybımızın işte bu yüce idealleri ve güzel ticari ahlakı yitirmemiz olduğu kanaatindeyiz. Peygamberimiz, Medine'ye hicret ettikten sonra, Müslümanlara helal kazancın zeminini oluşturdu." dedi.

TİCARETE ERKEN YAŞLARDA BAŞLAYIN

Peygamberimizin ticari hayata erken saatlerde başlanılmasını istediğini belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, "Bürokrat, sanayici, iş adamı, memur, işçi... Kısacası toplumun yaşlılar da dahil her kesimi, sabahın erken saatinde uyanıktır ve ayaktadır. Buna mukabil, aralarında pek çok İslam ülkesi ve ülkemizin de dahil olduğu 'gelişmekte' olan doğu toplumlarında ise hayat erken saatlerde başlamaz. Ülkemizi esas alarak baktığımızda, sadece sanayi kesiminde vardiya usulü çalışma geçerli olduğu için işe erken saatlerde gidilmesi söz konusudur. Ancak devlet daireleri başta olmak üzere mesaiye başlama saatleri, 'erken' değil, bir bakıma 'geç kalınmış' saatlerdir."

"Ticari hayata gelince, maalesef olması gerektiği gibi değil, olmaması icab eden saatlerde açılan iş yerleri ile Peygamberimizin tavsiyelerine uymayan bir nitelik arz etmektedir. Tek tek, fert olarak her bir tacirin iş yerini erken saatlerde açmaya özen göstermesi ve bunu adet haline getirmesi, asırlar sonra da olsa sevgili Peygamberimizin duasına mazhar olmasına vesile olacaktır kanaatindeyiz. Sevgili Peygamberimizin bir ticaret erbabı olarak bize sunduğu örnek şahsiyeti, o gün nasıl ki muhaliflerini bile hayran bırakacak, hakkını teslime mecbur edecek güzellikteyse bugün de aynı ihtişamını muhafaza etmektedir."

"Ümmetini düşünen, onların dünya ve ahiret saadetini isteyen şefkatli ve merhametli Peygamberimiz (sav), ticari hayata dair birtakım tavsiyelerde bulunarak bu konuda da elimizden tutuyor. Sevgili Peygamberimizin, ticaretle ilgili olduğuna inandığımız ve önemli bulduğumuz bir diğer tavsiyesi de paranın ticari hayat içinde olması, yani hapsedilmeyerek tedavülde bulunmasıdır." diye konuştu.