15 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı toplantı, Sani Konukoğlu Konferans salonunda yapıldı. Toplantının yapıldığı salona girişte ateş ölçümü yapıldı ve maske dağıtıldı.

Sosyal mesafe kuralına uygun yapılan Haziran ayı belediye meclis toplantısında, denetim komisyonu raporu sunuldu.

Rasim Ozan Kütahyalı'dan Çarpıcı İddia: İmamoğlu Seçilirse Kayyum Tehdidi Var Rasim Ozan Kütahyalı'dan Çarpıcı İddia: İmamoğlu Seçilirse Kayyum Tehdidi Var

Başkan Alper Taban'ın konuşmasıyla başlayan meclis toplantısında 15 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Hayatını kaybeden Ahmet Kara'nın yerine yedek üye Yunus Keser meclise girdi.

Toplantıda; Kestel, Gürsu ve Yıldırım ilçelerinden İnegöl'e getirilecek çöpler gündeme geldi. Muhalefet bu duruma karşı çıkarken; İnegöl'ün çöp kokusu ve sorunu yaşayacağı vurgulandı.

Söz alan MHP'li üye Ahmet Genç, Bursa'nın diğer ilçelerinin de bu alana çöp atacağı yönünde çalışmalar yapıldığını söyleyerek, "Tüm ilçeler bize çöp getirecek. İlerleyen süreçte çöp çilesi çekeceğiz. Bu konuda değerlendirme yapmak lazım. Hava kirliliği var. Çöp kirliliği de olacak. Bu konunun enine boyuna tartışılması gerekiyor." Dedi.
Söz alan İYİ Partili üye İsmail Karaman da, "Ciddi sorunlar yaşayacağımız bir konu. Bu çöp kirliliğini biz yaşayacağız. İnegöllüler olarak çevresel olumsuz etkileri yaşamış olacağız. Çocuklarımız, torunlarımız bu sorunları da yaşayacak. Bu konuda red oyu kullanacağız" dedi.
Söz alan CHP'li üye Erkan Dönmez ise, "Buraya yapılmasın, Gürsu tarafına yapılsın. Biz bunun vebalini taşıyamayız. Geleceğimizi düşünmemiz lazım" dedi.
Söz alan İYİ Partili üye Dursun Öztürkoğlu ise, "Gürsu, Kestel ve Yıldırım ilçelerinden günlük çöp miktarı Bin ton. Bu konuda detaylı değerlendirmeler lazım." dedi.
SORUN OLMAYACAK
Konu hakkında bilgilendirme yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Şube Müdür vekili Yıldız Cindoruk, "Endişelerinizi anlıyorum. 2012 yılında burası 3 etap olarak planlanmış. Birinci lotun yüzde 80'lik kısmı tamamlanmış. Diğer lotun çalışması başlaması için birinci lotun ön işlem tesislerinin yapılması mecbur. Bu alana yapacağımız tesisler zaten kapalı olan tesisler olacak. Mekanik ayrıştırma merkezi olacak. Diğer kentlerde yapılmaya başlandı. Atık azatlımı çalışması yapılacak bu tesislerde. Alanın genişlemesi söz konusu değil. Sadece çöp sahasına yeni bir tesis yapılmış olacak. Bunu bakanlık istiyor. Bu tesislerin yatırım maliyetleri yüksek. Bu tesislerin faaliyet göstermesi için günlük belirli atık miktarının sağlanması gerekiyor. Atık miktarını artırmak için Yıldırım, Gürsü ve Kestel atıklarının bu alana yönlendirmesi gerekiyor. Bu tesislerle beraber depolanan atık miktarında artış söz konusu olmayacak." dedi.

Son olarak konuşan Başkan Alper Taban ise, "Çöpe çöp olarak bakacaksak bu gün vahşi depolama yapmamız lazım. Bunun doğru bir şey olmadığı ortaya çıktı. Yapılan yatırımla düzenli depolamaya geçildi. Katı atık işlenebiliyor, geri dönüştürülebiliyor. Büyükşehir bunu rutin hizmet olarak biliyor. Bununla ilgili teşvik var. Şu anda birinci döküm alanının yüzde 80'i dolmuş durumda. İkinci alana çöp dökümü için bakanlık tesis istiyor. Alan büyümüyor. Aynı alan tesis yapılıyor. Ben bunun takipçisi olacağım. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmasını asla kabul etmiyorum. Denetimlerini de yapacağız. Kaygıya yol açan bir durum söz konusu değil. Alinur Başkanımla görüştüm. Kestel de ara istasyon yapılacak. Büyük araçlarla Yenişehir yol ayrımından alana götürülecek, trafik sorunu olmayacak. Bizim çöplerimizin de transferi Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak. Sistem daha önce İnegöl'de yapıldığı için katı atıklar mecburen İnegöl'e getirilecek." dedi.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesinin Yeniyörük Mahallesinde bulunan düzenli katı atık depolama alanında yapacağı entegre tesisi için 2 parselin tapu devri yapıldı. Gündem maddesi İYİ Parti, CHP ve MHP'li üyelerin red oyuna karşılık gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.
PARA YERİNE ARSA
Meclis toplantısında ayrıca İnegöl Belediyesi, Büyükşehirden alacaklarına karşın Nilüfer ilçesindeki Başköy Mahallesi'ndeki BUSKİ'ye ait parselleri aldı. Arsaların tapu devri, oy çokluğuyla kabul edildi.