ORUCU; SU, HURMA, ZEYTİN İLE AÇIN

Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan ayı boyunca beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (6)

Ramazan ayında öğün sayısının az olmasına karşın, aşırı ve dengesiz beslenme uygulamaları sonucu başta kilo artışı olmak üzere, mide hastalıkları, reflü, tansiyon ve şeker yüksekliği gibi pek çok sorunun yaşanabileceğine dikkat çeken Garipağaoğlu orucu su, hurma, zeytin, peynir, çorba ile açmanın, 10-15 dakika sonra 2-3 çeşitten oluşan ana yemeğe geçmenin, sağlık açısından en doğru olduğuna işaret ediyor.

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (3)

İftardan 1-2 saat kadar sonra meyve, güllaç, dondurma, sütlaç benzeri ya da meyvelerle yapılmış tatlıların yenebileceğini, su, soda, yeşil-siyah çay, diğer bitki çayları, kahve, az şekerli limonata, komposto vb içeceklerle sıvı alımının desteklenebileceğini belirtiyor. Sahurda çay, süt, ayran, yoğurt, peynir, yumurta, mercimek ve sebze gibi liften zengin çorbalar, az yağlı börekler, tam tahıl ekmeği, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, komposto gibi besinler arasından bir menü oluşturulmasını ve tüketilmesini öneriyor.

İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı? İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı?

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (4)

AZ TUZLU VE AZ YAĞLI BESİNLER TÜKETİLMELİ

Ramazan'da daha verimli bir gün geçirebilmek için sahur öğününün mutlaka yapılmasını hatırlatan Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; sahurda ve iftarda az tuzlu ve az yağlı yiyecekler yenmesi gerektiğini aktarıyor.

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (5)

Peyniri sofralardan eksik etmeyin uyarısı yapan Garipağaoğlu, "Peynir, içerdiği yüksek protein sayesinde vücudu uzun süre tok tutuyor. Yoğun kalsiyum içeriği ile de kemik sağlığını destekleyen peyniri az tuzlu tüketmek gerekiyor. Burgu, Topi, Sürmeli gibi az yağlı ve az tuzlu peynirleri tüketerek hem susamayı engeller hem de tokluğu uzun süre sağlayabilirsiniz" diyor.

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (8)

PEYNİR TÜKETEBİLİRSİNİZ

''İftar ve sahurda az tuzlu D vitaminli peynir tüketebilirsiniz''
Ramazan ayını rahat geçirebilmek için bağışıklığın güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Garipağaoğlu, Bağışıklığı destekleyen besin ögelerinden birinin D vitamini olduğunu vurguluyor. İki yaşını geçmiş tüm bireylerin günlük alması gereken D vitamini miktarının 15 mikrogram olduğunu aktaran Garipağaoğlu, "Vücudun D vitamini düzeyinin yeterli olması, Ramazan süresince bağışıklık sistemini destekler.

Genç Gazete Ramazan Ayına Özel Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri (7)

D vitamininin ana kaynağı güneştir. Oruçluyken güneşlenmek susuzluğu artırır. Bu nedenle Ramazanda, D vitaminini vücuda alabilmek için güneşlenmek yerine, iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek önemlidir'' diyor.

Kaynak: İHA