Her gün yüzlerce insanın temas ettiği paralar, ölümcül mikroplarla insan hayatını tehdit ederken, yapılan bir araştırmada kağıt para da 26 bini aşkın bakteri tespit edilmiş.

Hayatımızın bir parçası olan kağıt ve bozuk paralar, dışkı yoluyla çıkıp ağız yoluyla bulaşabilen bütün mikropları barındırıyor. Hergün defalarca kez temas edilen, çocuklara ödül olarak verilen para gibi ortak kullanıma sahip materyallerin üzerinde bulunan bakteriler, dizanteriden tifoya, koleradan çocuk felci virüsüne, Hepatit A'dan bağırsak iltihabına kadar birçok hastalığı tetikliyor.

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, piyasaya yeni sürülen paranın üzerinde 2 bin 400 civarı bakteri gözlenirken, daha eski paraların üzerinde 26 bini aşkın bakterinin olduğu saptanmış. Aynı araştırmanın Türkiye ayağında ise, vatandaşların yüzde 86'sı paranın ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerden bile daha pis olduğunu düşünüyor.

"BİR BAKTERİ KAYNAĞI"

Ortak kullanılan eşyalarda değişik mikroorganizmaların bulunduğunu ve bunların hastalığa neden olduğunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Reşit Mıstık, "Paralar, cep telefonları, okey taşları, oyun kartları ve kağıtlar gibi çok fazla el değiştiren ürünlerin üzerinde bulunan birçok bakteri insanların hastalanmasına neden olmaktadır.

Ortak kullanılan tüm materyallerin bir enfeksiyon ya da bakteri kaynağı olduğunun bilinciyle hareket edilmelidir" dedi. Hastalıkların oluşmasına neden olan bakterilerin vücuda yaralı noktalardan ya da solunum ve sindirim yoluyla girdiğinide dile getiren Mıstık, "Nezle olan biri elindeki paraya ya da başka ortak kullanım aracına doğru hapşurduğunda ulaşan damlacıklar başka birinin eline geçtiğinde o kişiye grip virüsü geçirebilmektedir. Ayrıca para sayarken parmağı tükrüklemekte bu tarz bir geçiş için hız kazandıracaktır" diye konuştu.

Virüs ile alerji arasındaki farklar neler? Virüs ile alerji arasındaki farklar neler?

"ELLERİNİZİ YIKAYIN"

Kağıdı dezenfekte etmenin diğer materyallere göre daha zor olduğunu da kaydeden Reşit Mıstık, "Bunu önlemenin herhangi bir ilacı ya da aşısı yok.

Yapılacak şey bu tarz ürünleri dokunmadan önce ve sonra hijyenik olarak ellerin yıkanması bu mümkün değilse bile antibakteriyellerle önlem alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Çocukların yetişkinlere göre daha büyük tehlike yaşadığınıda sözlerine ekleyen Mıstık, "Çünkü onlar paranın yaydığı mikrobun farkında değillerdir ellerini sürekli ağzına ya da gözlerine sürerler. Buda bakterilerin yayılmasını hızlandırmaktadır. Son olarakta sağlıklı bir yaşam için ellerin yıkanması hayati önem taşımaktadır" açıklamalarında bulundu.