Milli Eğitim Bakanlığının, Türkiye'nin özellikle de anaokulları ile özel eğitim okullarının oyuncak ve akıl-zeka oyunlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile başlattığı çalışmaya göre bu okullarımızın oyuncak ihtiyaçları Türkiye'de pilot uygulama seçilen 4 ildeki 4 okulda yapılması planlanıyor. Belirlenen bu dört okuldan biri de İnegöl Hacı sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekan Tasarım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu.

Kariyer yolculuğunuzda ışık tutacak bölümler Kariyer yolculuğunuzda ışık tutacak bölümler

Okul tarafından üretilen ahşap oyuncaklar yurt dışına ihraç edilecek. Proje kapsamında Türkiye'de 4 okuldan biri olan Tematik Lise, ilk ahşap oyuncak ihraç eden okul olacak.

Okul idaresi ve öğrencileri, Nürnberg Oyuncak Fuarını ziyaret etti. Okul müdürü Şenol Yoğurtçu yaptığı açıklamada; "Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlenen Uluslar arası oyuncak fuarında 68 ülkeden 2 bin 203 katılımcı firma yer almıştır. Günümüzde dünya oyuncak pazarının büyüklüğü 80 milyar doları aşmakta ve ülkemizde ise sektörün büyüklüğü 700 milyon doları bulmaktadır. Böylesine büyük bir sektörde sürekli yenilenme ve değişim şarttır. Dünyanın en büyük oyuncak fuarının olduğu Nürnberg oyuncak fuarı mutlaka takip edilmesi gereken bir fuardır. Oyuncak fuarına bakanlığımız tarafından gönderilen ekip, tam bir uyum içerisinde çalışmalarını tamamlamıştır. Fuar tarafıma çok faydalı olmuştur. Fuarı gezdikten sonra oyuncak sektörünün dünyada nereye ulaştığını ve hangi tür oyuncaklara ağırlık verdiğini daha iyi öğrendim."

"Üretilen oyuncak çeşitliliğini incelediğimizde çocukların zihinsel gelişimlerine hitap eden oyuncakların ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca üretilen ve sergilenen tüm oyuncakların üretici firmalar tarafından patent altına alındığı görülmüştür. Oyuncak sektöründe geliştirilen ve üretilen oyuncakların mutlaka patent altına alınması aksi taktirde kopyalanacağı kanaati oluşmuştur. Fuardaki ahşap oyuncak stantlarını gezdiğimizde beklentilerimizin üstünde ahşap oyuncak türleriyle karşılaştık. Bu oyuncakları incelediğimizde genellikle 3-12 yaş grubuna göre daha çok hitap ettiğini gördük. Ahşap oyuncakların daha çok beceri arttırma, düşünmeye sevk etme, fiziksel gelişim sağlama, mantık yürütme, yetenek kazandırma, oyun kurma, dengede durmayı sağlama gibi oyun sistemleri üzerine kurulmuş ahşap oyuncakların olduğunu tespit ettik."

"Ahşap oyuncakların üzerlerinde insan sağlığına zararsız boyaların kullanıldığını, işçiliğin oldukça kaliteli olduğu görülmüştür. Fuarda görülen bir gerçekte, oyuncakların hem büyükler hem de çocuklar tarafından karşılıklı oynanabilecek çeşitlilikte olduğu da tespit edilmiştir. Günümüzde teknolojik cihazlar sebebiyle aynı odanın içerisinde birbirinden kopuk yaşayan çocuklar ile ebeveynleri, birlikte oyun oynayarak çocuklarının eğitim ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunacaklardır. Fuardaki izlemlerimizin ardından bizlerde üreteceğimiz oyuncakların patentlerini alıp, fason üretimden seri üretime geçmiş olacağız" dedi.