Akakuş, Savcı Bey'in şehadetini bugün kü yazısında şu şekilde aktardı.

Hatırlanacağı üzere İnegöl Tekfuru ile Osman Bey arasında meydana gelen ilk çatışma, Ermeni Belinde/Hamza Bey Boğazı'nda vuku bulmuştur. Bu çatışmada Osman Bey, yeğeni Baykoca'yı şehit vermiştir. Bu nedenle Osmanlı'nın ilk şehidi Baykoca olmuştur.

Türkiye'deki çocuk sayısı açıklandı, en çok çocuk hangi ilde var? Türkiye'deki çocuk sayısı açıklandı, en çok çocuk hangi ilde var?

1284 yılında vuku bulan bu çatışmanın ve şehadetin intikamı, bir yıl sonra, yani 1285 yılında Kolcahisar baskını ile alınmıştır. 1287 yılında ise Domaniç Derbendi'nde ve de İki Sular/İkizçe Mevkii'nde meydana gelen çatışmada Osman Gazi, bu sefer de Ağabeyi Savcı Beyi/Sarı Batu'yu şehit vermiştir.

Bu nedenle Tahtaköprü coğrafyası, Osmanlı'nın ikinci şehidi Savcı Beyi, bağrında taşımaktadır.Savcı Bey'in şehadetine vesile olan çatışma, Domaniç Beli'nde ve İki Sular mevkiinde vuku bulmuştur. Savcı Beye ait Hatıra Mezarı'n, Domaniç yöresinde bulunması da bu görüşümüzü teyid eylemektedir.

Şu kadar var ki, İnegöl-Bilecik yolu üzerindeki İkizçe Köyü de -muhtemelen- bir çatışmaya sahne olmuştur. Ancak bu çatışma, Kolaca-Hisar baskınından sonra İnegöl tekfuru Nikola'nın takipçi güçleri ile Osman Gazi'nin geri çekilen kuvvetleri arasında vuku bulmuştur. Çünkü Bilecik'ten gelen yol ile Ermeni-Pazarı/Pazaryeri İlçesi'nden gelen stratejik yol, bu mevkide kesişmektedir. Buraya," İkizçe" denmesinin gerçek sebebi de budur.

Ayrıca, Samsa Çavuş'un kendisine verilmesini istediği stratejik değeri olan ünlü Karatekin Kalesi de bu civardadır.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN