Müşerref Muzaffer Samda İlkokulu'ndan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında Büyük Başarı Müşerref Muzaffer Samda İlkokulu'ndan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında Büyük Başarı
Tüm bireyler için geçerli olan Halk Eğitim Merkezinin düzenlemiş olduğu kursun amacı; eğitim öğretimi almamış yada tamamlayamamış vatandaşların eksikliğini gidermek. Okuma yazma ve temel bilgilerin verildiği okuma-yazma kurslarına giden her yaştaki kursiyerler, kurs sayesinde okuma-yazmayı öğreniyor.
120 SAATLİK KURS
İlçemizin 10 farklı bölgesinde açılan okuma yazma kurslarına okuma yazmaya oldukça hevesli olan vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Kursa gelen vatandaşların en büyük hedefi ise, okuma yazmayı öğrenerek, yanlış araçlara binme ve faturaları okuyamama gibi sıkıntılarını aşmak istiyor. Bu arada 120 saat süren kursu başarıyla bitiren kursiyerler ayrıca kendi işini görebilecek seviyeye geliyor.
40 YAŞINDA OKUMA-YAZMAYI ÖĞRENDİ
2 çocuğu öğretmen olmasına rağmen kurs sayesinde 40 yaşında okuma yazmayı öğrenen Aysel Aslan: "Okuma yazmayı önceden çok az biliyordum. Zamanım yoktu öğrenmeye, çocuklarımı yetiştirdim. Çocuklarım için kendimi feda ettim. Eşimin yardımıyla okuma ve yazma bilmemenin zorluğunu çekmedim. Çocuklarım yanımda olmadığı için zorlu çekmeye başladığım için kursa katıldım" dedi.
"HAYATIM KOLAYLAŞTI"
Kursu tamamladıktan sonra ortaokulu okumak için başvuracağını bildiren Aysel Aslan: ortaokulu dışarıdan bitirmek istediğini sözlerine ekledi. Kursun en küçük kursiyeri olan 16 yaşındaki Serdar Aslanhan: okumanın güzel bir şey olduğunu belirterek, "Ailemin desteğiyle kursa geldim. Kursa gelmeden önce çok az okuma-yazma biliyordum. Bunun için de zorluklar çekiyordum. Okuma-yazmayı öğrenmekle hayatım kolaylaştı" diye konuştu.
"ÇOCUKLARIMIN VELİ TOPLANTISINA GİDEMİYORDUM"
Hiç bilmediği okuma-yazmayı kursta öğrenen 26 yaşındaki Emine Demirtaş: "Okuma-yazmayı öğrendim, hayatım kolaylaştı. Çocuklarımın veli toplantısına gidemiyordum. Gittiğim zaman ismimi bile yazamıyordum. O yüzden çok zorluk çekiyordum. Alışverişe çıkıyordum, fiyat etiketlerini okuyamıyordum. Okuma-yazma ile birlikte hayat kolaylaştı" ifadelerini kullandı.
"KİTAP OKUMAYA BAŞLADIM"
Kursa katılmadan önce okuma-yazmayı hiç bilmediğini söyleyen 22 yaşındaki Bahar İdil: okuma-yazmayı öğrenmekle hayatının değiştiğini söyledi. Bahar İdil: "Okuma-yazmam olmadığı için iş başvurusu yaptığımda verilen formları dolduramıyordum. Okuma-yazmayı öğrendikten sonra kendimi geliştirdim. Kitap okumaya başladım. Okuma-yazma ile birlikte hayatım çok kolaylaştı. Okumaya devam edeceğim. Okumak çok güzel bir şey, herkese tavsiye ederim. Okumanın yaşı yok" diye konuştu.
"OKUMA-YAZMA ORANI YÜKSEK DEĞİL"
Hedeflerinin okuma-yazma oranını yükseltmek olduğunun altını çizen kursun öğreticisi Murat Ağbayır: "Kursa ilk başlarda öğrenci bulamazsın dediler. 2010 yılında başladığımız okuma-yazma kurslarımıza yüzlerce insan geliyor. İnegöl'de okuma yazma oranı çok yüksek değil ama kişiler kurslara katılmaya utanıyordu. Kursta okuma-yazmayı öğrendikten sonra ehliyet alanlar oluyor. Kursa katılarak hem hayata adapta oluyorlar hem de ayakta durmayı öğreniyorlar" dedi.
400 KİŞİ OKUMA-YAZMAYI ÖĞRENDİ
Kursa katılan kursiyerlerin İstiklal Marşının 10 kıtasını ezbere bildiğini aktaran Murat Ağbayır: kursa her yaştan insanın katıldığını ifade etti. 2013 yılında 400 kişinin okuma-yazma kursuna katıldığı bilgisini veren Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir: kursun 2 farklı kademede düzenlendiğini anlattı.
10 FARKLI ALANDA OKUMA-YAZMA KURSU
10 farklı alanda okuma-yazma kurslarının devam ettiğini aktaran HEM Müdürü Özdemir: "2013 yılı Ekim ayında açmaya başladığımız kurslarımıza her yaştan yoğun katılım oluyor. 1. kademe okuma yazma kursu 15 tane açıldı. 22'si kadın, 142'si de erkek olmak üzere kursumuza 164 kişi katıldı. 8 kursta 2. kademe okuma-yazma kursu düzenledik. 43'ü kadın, 11'i de bayan olmak üzere toplam 54 kişi katıldı. Bu arada 1.ve 2. kademe seviye tespit sınavlarına toplam 100 kişi katıldı" diye konuştu.
"HER YAŞTAN İNSANA KURS"
HEM Müdürü Özdemir ayrıca 120 saatlik kursun 1 kişinin bile katılmasıyla açtıklarını dile getirerek, kursa her yaştan insanın katılabileceğini belirtti. Özdemir ayrıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa okuma-yazma bilmeyenlere yönelik tespit çalışması yaptıklarını ve okuma-yazma kursunu vatandaşın ayağına kadar götürdüklerini söyledi.
.