'ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK'

Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulu'nda 'Örgün eğitimle birlikte hafızlık' projesi uygulanıyor.

Projeye seçilen 52 öğrenci, iyi bir akademik eğitimin yanında hafızlıklarını da tamamlıyor. Proje, yeni yapılan Niyazi Kudret Yıldız Proje Hafızlık Erkek Yatılı Kuran Kursu ile Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde ortaklaşa yürütülüyor.

Öğrencilere saat 08.00-12.30 arası Kuran Kerim eğitimi veriliyor. Kur'an-ı Kerim eğitimini erkek öğrenciler Niyazi Kudret Yıldız Proje Hafızlık Erkek Yatılı Kuran Kursu'nda, kız öğrenciler ise okulda alıyor.

26 KIZ, 26 ERKEK ÖĞRENCİ HAFIZLIK YAPIYOR

Okul Müdürü Mehmet Katırcı, "2019-2020 eğitim öğretim yılında Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulu'nda uygulanmaya başlayan 'Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi' kapsamında 26 kız, 26 erkek öğrenci eğitimlerine devam etmektedir. Bu proje, örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin, hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesini, mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır."

OKUL- KURAN KURSU İŞ BİRLİĞİ

"Bu kapsamda okul- kuran kursu iş birliğine dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi ile; Hafızlık eğitiminin ortaokul düzeyinde yapılması. Hafızlık eğitimini erken kolay ve kalıcı hale getiren erken yaş avantajından yararlanılması. Öğrencilerin hafızlık eğitimi için ilgi, istidat ve kabiliyeti olanlar arasından seçilmesi. Hafızlığa 5. sınıfta başlanması, 6. sınıflarda tamamlanması. 7. ve 8. sınıflarda pekiştirilmesi. Öğrencilerin, okul ortamından, aileden ve sosyal çevreden uzak kalmadan örgün eğitimden azami düzeyde yararlanarak hafızlık eğitimi alması. Milli, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerlerin içselleşetirilmesinde Kur'an ayetlerinin anlamından ve hafızlık eğitiminin kazanımlarından yararlanılması. Öğrencilerin, ortaokul düzeyinde din eğitim ve öğretimi ile ilgili temel becerileri edinmeleri ve Kur'an'ın ana konuları hakkında bilgi sahibi olması. Hafızlık eğitimi sürecinde çeşitli sosyal-kültürel etkinliklerle öğrencilerin kişisel becerilerinin ve sosyal yeteneklerinin geliştirilmesi. Öğrencilerin hafızlık eğitimi vesilesiyle kazandıkları çalışma disiplini, zaman yönetimi gibi becerilerinin geliştirilmesi ve pekiştirilmesi. Hafızlık eğitimi için ayrılan bir yıllık sürenin daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması. Öğrencilerin bir üst öğrenime akademik açıdan hazırlanması ve hazırbulunuşluklarında bir mahrumiyet yaşanmaması. Akademik öğrenme açısından velilerin beklentilerinin karşılanması, hedeflenmektedir." diye konuştu.

Okul-Kur'an kursu iş birliğine dayalı örgün eğitimle birlikte hafızlık projesinin 6 aşamadan oluştuğunu ifade eden Katırcı, "Örgün eğitimle birlikte hafızlık projesinde hafızlık eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kursları ve imam hatip ortaokulları işbirliğinde yapılmaktadır. Bu projede, öğrenciler, hem Kur'an kursunun hem de imam hatip ortaokulunun kayıtlı öğrencisidir. Bu projede, öğrencilerin ailelerinin yanında gündüzlü olarak kalmaları ve akranlarıyla birlikte akademik hayattan uzaklaşmadan hafızlık eğitimini tamamlarlar. Nitekim bu uygulama, halkımız nezdinde büyük ilgi görmüş; ülkemizde örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi uygulayan program imam hatip ortaokullarının sayısı hızla çoğalmıştır." dedi.

ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU

Başarıya giden yolda doğru mesleği seçmek Başarıya giden yolda doğru mesleği seçmek

Hafızlık projesinin aşamalarından da söz eden Okul Müdürü Mehmet Katırcı, "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi 6 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar, Öğrenci Seçimi, Yaz Eğitimi ile Ön Hazırlık, Hafızlığa Hazırlık, Hafızlığa Başlama, Hafızlık (Ezberleme), Hafızlığı Pekiştirme (Haslama) olarak sıralanmaktadır. Bu proje, 5. sınıf düzeyinde, hafızlığa hazırlık sürecinin tamamlanması ve hafızlığa başlanması; 6. sınıf düzeyinde, eğitim-öğretime bir yıl ara verilmesi ve hafızlık eğitiminin tamamlanması; 7. ve 8. sınıf düzeyinde, hafızlığın pekiştirilmesi ve bir üst öğrenime hazırlık yapılması şeklinde uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Okulda eğitim gören Belinay Ünlüsoy, çok özel okulda eğitim gördüklerini ifade ederek, "Okulumda hem akademik hem de hafızlık eğitimi alıyorum. Çok mutluyum. Okulumu çok seviyorum." dedi.

Bir diğer öğrenci Zeynep Sönmez de okulda eğitim aldığı için mutlu olduğunu aktararak, "Cennete gitmek için hafız olmak istiyorum. Okulumu çok seviyorum." dedi.

Zehra Demir ise "Bu okulda olmaktan çok mutluyum. Arkadaşıma özendim. Bu okula kayıt oldum. Bu özel okulda eğitim aldığım mutluyum. Hem dünya hem de ahiret mutluluğunu sağlamak için bu okulda eğitim görüyorum." diye konuştu.