Diyanet İşleri Başkanlığının uygulamaya koyduğu işaret diliyle hutbe uygulamasını ve işaret dilinde eğitim projesini İnegöl'de uygulamak için İlçe Müftülüğü çalışmalara başladı.

İŞARET DİLİYLE HUTBE

Çalışmalar kapsamında İlçe Müftülüğü tarafından görevlendirilen din görevlileri, Bursa İl Müftülüğü tarafından verilen eğitimlere katılacak. Eğitimlerin ardından camilerde işitme engellilerin bir arada bulunması, anlatanı görebilmesi ve anlatımdan azami istifade edebilmesi için işaret diliyle hutbe uygulaması İnegöl'de hayata geçirilecek. Müftülük tarafından belirlenen camide ise işitme engellilere yönelik işaret diliyle Cuma hutbesi tercüme edilecek.

İŞARET DİLİYLE DİNİ EĞİTİM

Diyanet İşleri Bakanlığı'nın 2012 yılındaki 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda belirlediği 'Engelsiz Cami Engelsiz İbadet' sloganlı 'Engellilerin Engelini Kaldıralım' projesi kapsamında, İlçe Müftülüğü tarafından işitme engellilere, işaret diliyle dini eğitim de verilecek. Yeterli talebin gelmesi durumunda Müftülük tarafından açılacak kursa gelen engelliler, işaret diliyle dini eğitimlerini alabilecek.

GÖRME ENGELLİLERİN TALEBİ BEKLENİYOR

İşitme engellilere yönelik yapılan iki önemli çalışmanın yanı sıra İlçe Müftülüğü, görme engellilere yönelik de kurs düzenlemeyi planlıyor. Yeteri başvuru ve talebin gelmesi durumunda Müftülük, görme engellilere yönelik, Kuran-ı Kerim kursu açmayı hedefliyor.

HER YAŞTA KURANI KERİM EĞİTİMİ

Engellilerin önündeki engelleri kaldıracak çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan İlçe Müftüsü Bayram Canbey: Kuran Kurslarında, 7 gün 24 saat hizmet verme imkanlarının bulunduğunu söyledi. Camilerde akşam kuran eğitimi verildiğini bildiren Canbey: çalışan vatandaşlara, okula giden öğrencilere ve her yaştan insana Kuran-ı Kerim eğitimi verildiğini kaydetti.

"TALEP EDİLEN HER TÜRLÜ HİZMETİ SUNUYORUZ"

Görme engellilerden fazla talebin gelmediğini söyleyen Müftü Canbey: "Görme engellilerden gelebilecek olan talebin ardından Kuran Kurslarımızda kurs açabiliriz. Kursta görme engelliler, kabartmalı Kuran-ı Kerimden eğitim alabilecekler. Görme engellilerden 'Kuran-ı Kerim okumayı öğrenmek istiyorum' şeklinde talep gelirse bu talepleri değerlendirebiliriz. Diyanet İşleri Bakanlığı, talep edilen her türlü hizmeti sunmak için gayret içerisinde" dedi.

Cuma günü oruç tutulur mu? Cuma günü oruç tutulur mu?

ENGELLİLER, HUTBEYİ İŞARET DİLİYLE ANLAYACAK

İşitme engellilere yönelik yapılan hizmete değinen Canbey: "İşitme engellilere yönelik çalışmalarımız var. Cuma günü yapılan vaaz ve hutbeyi işitme engelliler duyamıyor. İl Müftülüğünün organize ettiği çalışmalar kapsamında kurs ve seminer düzenlenecek. Bizde bu seminerlere ve kurslara birkaç arkadaşımızı gönderdik. Seminerin ardından eğitimi alan görevlimiz, belirlenecek bir yada iki camide işaret diliyle işitme engellilere Cuma hutbesini ve vaazı anlatacak" dedi. Müftü Canbey: Diyanet İşleri Bakanlığı'nın işitme engellilere yönelik işaret diliyle dini eğitim uygulamasını da başlattığını dile getirdi.

CAMİLERE ENGELLİ RAMPASI

Engelli vatandaşlara yönelik camilerde yapılan düzenlemelere de değinen Bayram Canbey: "Geçtiğimiz yıl kutlanan 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın teması ve konusu engelsiz cami engelsiz ibadetti. Camilerimizde engellilerin rahat girip çıkabilmesi için rampalar yapıldı. Bu rampalar yapılmaya da devam ediyor. Yeni yapılan camilerde mimarı açıdan zorunlu tutuyoruz" diye konuştu.

.