Sözlük anlamlarına bakmak istersek ve günlük yaşantımızda kendimize ya da çevremize uygulamak istersek çıkan sonuçlara şöyle bir göz atalım.

Motivasyon: Bir eylemi gerçekleştirmeye yönelik yoktan var edilen güç, enerji.

Hırs: Salt bir şeyi ihtiraslı bir şekilde isteme güdüsüdür.

Azim: Salt bir şeye ulaşmak için gereken sabır ve kararlı olma durumudur.

Diyerek açıklayabiliriz. Şimdi böyle bir girişten yola çıkarak kafamızda canlanan Hırs için kötü şeyler Azim için iyi şeyler ve motivasyon için standart sözlerle devam edeceğim düşünülebilir. Fakat benim bu yazıda dikkat çekmek istediğim nokta bu üçünü bütünleşik bir halde hayatımıza uygulanabilir mi ya da çocuklarımızı bu şekilde yetiştirebilir miyiz?

Hırs, yıkıcı; azim, yapıcıdır.

Hırs, çok hata yaptırır; azim, sabırla iç içe olduğundan hata payını düşürür.

Hırs, kısa vadede kazandırır; azim, uzun vadeli bir sonuç getirir.

Hırs, geçici; azim, dengelidir.

Hırs başkalarına; Azim, kendimize ispattır.

Başarıya giden yolda doğru mesleği seçmek Başarıya giden yolda doğru mesleği seçmek

Şeklinde uzatabiliriz. Her ne kadar tezat kavramlar gibi sıralasak da insanın sonu gelmez isteklerinde ikisinin bir şekilde ortak çalışması gerekmektedir. Özellikle sınav öğrencileri hedefine hırslı bir şekilde ulaşıp azimli bir şekilde sürdürmesi gerekmektedir. Eğer ki bunlardan birisi eksik kalırsa öğrenciler çok ama verimsiz çalışmakta ya da çok istese de hiç çalışamamaktadır. Bu araya ise motivasyon kelimesi girmektedir. Bu dengeyi oluşturacak olan ise kurumlarda çalışanlar ve ailenin ortak koordinasyonudur. Veli - Öğretmen, Öğrenci - Veli ve Öğrenci - Öğretmen koordinasyonunun düzenli bir şekilde işleyen kurumlarda başarı öğrenci isimleri ile yan yana yazılmaktadır. Her sınav adayının seviye gözetmeksizin ulaşabileceği hedefleri doğru belirlemek bu doğrultuda hırs azim ve motivasyonu dengeli bir şekilde öğrencilerimize veya çocuklarımıza aşılamak biz öğretmenlerin ve siz velilerin ilk sorumluluğudur. Gelin el ele bunu gelecek nesillere aşılamak için adım atalım. Öğrencilerin motivasyonu kurumlar ve aileler olsun. Hırs, onları gelecekte iyi yerlere taşıyıp azimleri ile o yerlerde kalıcı bir şekilde durabilsinler.