42.KEZ AÇILDI

Türkiye'nin en büyük mobilya üretim kenti olan İnegöl'de sektörün yönünü belirleyen MODEF EXPO, 42.kez kapılarını açtı. Açılışa Bursa ve İnegöl protokolü yoğun ilgi gösterdi.

ERDOĞAN ZİYARET EDECEK

Bu yıl fuarı on binlerce ziyaretçinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ziyaret etmesi bekleniyor. Bu yıl Pazartesi günü açılışı yapılan fuar, mobilyacıların isteği üzerine Pazar günü açık kalmayacak, Cumartesi ona erecek.

İNEGÖL, MODEL BİR EKONOMİ

Dün gerçekleşen açılış, İstiklal Marşının okunması ile başladı. Açılışta konuşan

Bursa Valisi Yakup Canbolat, "Bursa, Osmanlı medeniyetinin kuruluşuna beşiklik etmiş, Marmara bölgesinin kültür başkentidir. En önemli sanayi kentlerinden bir tanesidir. İlimizdeki ihracatın en önemli destekçisi mobilyanın kalbi pozisyonundaki İnegöl'dür. İnegöl'ün stratejik konumunun avantajı çok büyüktür. Bu avantajı çok iyi yöneten ve kullanan ilçemiz 1 milyar dolar olan ihracatı ve 400 milyon dolar olan ithalatı ile her yıl dış ticaret fazlası veren model bir ekonomi oluşturmuştur. İstihdama olan katkısı, büyük orandaki ihracatının büyük sebeplerinden biri de Mobilya Fuarlarıdır. Yılda 2 kez ses getiren fuarları İnegöl'ün söz sahibi olmasının ispatıdır. MODEF Fuarları ilçemize her yıl büyük bir kazanç sunmaktadır. Yerli ve yabancı binlerce sektör temsilcisini buluşturarak hatırı sayılır işbirliklerine vesile olmaktadır. Alanın da satanın da memnun ayrıldığı fuarımızın sektörün tüm temsilcilerine hayırlar getirsin. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamıza, Büyükşehir Belediyemize, İnegöl Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarımızın hayırlı kazançlar getirmesini niyaz ediyorum. Kendine has modern tasarımları ve kalitesiyle boy gösteren İnegöl Mobilyasına inancımız tamdır" dedi.

BİR BAŞARI HİKAYESİ

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da konuşmasında; "Biz sadece bir fuar açılışı yapmıyoruz, bir başarı hikayesini hatırlayıp, gözden geçirip Türkiye'nin hedeflerine doğru koşarken nasıl iş birliği yapabileceğimizi de bu vesileyle bu tür platformlarda tartışıp konuşuyoruz. Milletimize daha büyük bir Türkiye'yi, daha müreffeh bir Türkiye'yi nasıl hediye edebilirizin platformunu oluşturuyoruz. Oluşturuyoruz da ne oluyor? Nasıl bir resim çiziyoruz? Bu milleti hak ettiği platformlarda hak ettiği yere daha güçlü şekilde oturtmak için çalışıyoruz. Sesimiz güçlü çıkıyor ama daha etkili sonuçlar almak için çalışacağız. 2000'li yılların başında İnegöl 25 milyon dolar ihracat yapan bir ilçeydi. Şimdi 500 milyon dolara yakın... Bu başarı bu dönemde olmuş. Bunu başkaları demese bile biz kendimizle yarışarak 'Yetmez' diyoruz. Bursa da ihracatını 2,7 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarmış. 25 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahiptir. İnegöl'ün de 1,5 milyar dolara yakındır. Hedefimize ulaşmak için çok yolumuz var ama geçmişe baktığımızda çok yol almışız. Bunda her birinizin ayrı ayrı emeği var. Sizlere teşekkür ediyorum. Bundan sonra da daha fazlasını yapmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

ÇARŞAMBA GÜNÜ İNEGÖL'Ü DE GEZECEK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Şehrimizde böyle bir organizasyona tanıklık etmek son derece onur verici. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeni pazarlar bulmak lazım, AR-GE, inovasyon lazım, durmadan çalışmak lazım. Bu fuar bu günlere geldiyse rahmetli olmuş Başkanlarımız ve mobilyacılarımızdan tutun sektöre hizmet vermiş Oda başkanlarımız, sektör temsilcilerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Çarşamba günü İnegöl'de olacak. İnegöl çok dinamik ve üreten bir ilçe, ülke ekonomisine ciddi katkılar veriyor. Sayın Milletvekilimizin de ricalarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah Çarşamba günü burada olacak, İnegöl'ümüzü gezecek. İnegöl yıllarca hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de partimize ciddi destek verdi. Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri işlerimize de bir ivme katacaktır. İnşallah İnegöl ve Bursa olarak bundan istifade edeceğiz. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Serbest piyasada döviz fiyatları ne oldu? Serbest piyasada döviz fiyatları ne oldu?

MOBİLYANIN KALBİ HEP İNEGÖL'DE ATIYOR

İnegöl Belediye Başkanı Alper Tabanda yaptığı konuşmada "Mobilyanın kalbi sadece bu hafta değil, her gün İnegöl'de atıyor. Sadece bu hafta nabzımız biraz daha hızlanacak. Tüm alım heyetlerimizi ve misafirlerimizi şehrimize bekliyoruz. Şehrimizde karma bir sanayi var ama mobilya bizim lokomotifimizdir. Geçmişten bugüne emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Kümelenmeyle bugünlere geldik ve meyvelerini topluyoruz. İnegöl'ün ortaya koyduğu değerleri biliyoruz, bundan sonra da bu güzellikler artarak devam edecektir. Şehrimiz üretiyor, değişiyor ve gelişiyor. Bu da birlik ve beraberlik sayesinde ortaya çıkıyor. Tüm mobilyacılarımız, kamu idarecilerimiz, yöneticilerimizle el ele çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonrası için de hem İnegöl'ün hem de ülkemizin hedeflerine uygun şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnegöl Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olacağız" dedi.

HİNDİSTAN'DA FUAR AÇACAĞIZ

Fuarın açılış konuşmasını da yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ve MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağda konuşmasında şunları söyledi: "42. MODEF EXPO İnegöl Mobilya Fuarına katılım göstermenizden dolayı hepinize teşekküre diyorum. İnegöl yine mobilyanın başkenti olma sorumluluğunu yerine getirerek 42. Kez İnegöl Mobilya fuarını düzenliyor. Amacımız dünya ve Türkiye mobilya sektörünü 1 hafta boyunca İnegöl'de ağırlamaktadır. Bunda emeği geçen tüm esnaf, tüccar ve sanayicilere teşekkür ediyorum. Her sene olduğu gibi fuarımıza şehir olarak bütün şekilde hazırlandık. İnegöl ekonomimizin rakamlarını sizlere daha önce de duyurmuştuk. Fuar organizasyonumuzun İnegöl, Bursa ve Türkiye'ye katkılarından bahsetmek istiyorum. Fuar şirketi İTSO, İMOS ve İnegöl Mobilyacılar Odasının ortaklaşa yürüttüğü bir şirkettir. Bu bir kümelenme örneğidir. Elde ettiğimiz gelirlerle hiçbir şekilde kar payı dağıtmadan yıllardır İnegöl mobilya sektörünün yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında kullandık. Türkiye'de örneği olmayan bir organizasyona sahibiz. Elde ettiğimiz gelirlerle dünyanın birçok ülkesinde B2B iş görüşmeleri ve fuarlar gerçekleştiriyoruz. Bunları yaparken elde edilen gelirle tüm firmalarımıza destek veriyoruz. Bu ay sonu Kenya'ya gidiyoruz, Kasım sonunda Hindistan'da fuar organize ediyoruz, Ocak'ta İstanbul mobilya fuarına katılıyoruz, Nisan'da burada fuar yapıyoruz... Yıl içerisinde 10 tane fuara katılım gösteriyoruz. Şehir olarak heyecanyaşıyoruz. 10 gündür uluslararası alanda fuarımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Turizm sektörü başta olmak üzere konfeksiyon, lokantacılar, berberler ve diğer tüm esnaflarımız buraya gelen müşterilerimizle alışveriş yapma imkanı buluyorlar. Bu fuar tüm şehir olarak bir alışveriş şenliğine dönüşüyor. Onun için bir fuardan fazlasını sunuyoruz. Bunu sunarken ciddi bir efor ortaya koyuyoruz. Genel ve yerel yönetimlerimize, tüm esnaf ve sanayicilerimize teşekkür ediyorum. İnegöl bir sanayi şehri ve birçok rakamda illerin önündeyer alıyor. Tasarım merkezimizi daha rantabl hale dönüştürmek istiyoruz, AR-GE merkezimizi, test merkezimizi oluşturmak adına faaliyet gösteriyoruz. BEBKA ve Bursa Teknik Üniversitesi ile bu çalışmaları yürütüyoruz. Amacımız İnegöl Mobilyası'nın bir test merkezi kazanması, İnegöl Mobilyası garantisinin hayat bulmasıdır. Bu garanti belgesini İnegöl Mobilyası özelinde verebilmektir. Fuarın olgunlaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

3 MOBİLYADAN BİRİNİ İNEGÖL ÜRETİYOR

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İbrahim Burkay da yaptığı konuşmada; "MODEF Fuarına ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyorum. Protokolün bu kadar yoğun olduğu bir açılış yapmak herkese nasip olmaz. Bu İnegöl'ün başarısıdır. Bu başarının altında İnegöl mobilya sektörü temsilcilerinin büyük emeği var. Ardından Alinur Aktaş ve Yavuz Uğurdağ kardeşimizin bu fuar başladığından bu yana sürekli sektörün yanında oldular. 2018 sonunda 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir İnegöl ile karşı karşıyayız. Birçok ile nasip olmayan dış ticaret fazlası görüyoruz. İnegöl ekonomiye pozitif katkı veren önemli bir üretim merkezidir. İnegöl'e bir AR-GE ve mükemmeliyet merkezi kazandırmalıyız. Türkiye'de üretilen her 3 mobilyadan 1'i İnegöl'de üretiliyor. Bunu artırmak için hem yurtiçi hem de yurtdışı çalışmalarında elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu fuara yatırım yapan, emek harcayan herkese teşekkür ediyor, işlerinde hayırlar diliyorum" şeklinde konuştu.

FUAR ALANI İNEGÖL'E YETMİYOR

Açılışa katılan Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Ercan da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Mobilya sektörü Türkiye'nin geleceğini kurtaracak sektörlerden bir tanesidir. İhracat şansı en yüksek sektörlerden biridir. Bugün Türkiye'nin sabit ve seyyar mobilya ihracatı 3 milyar dolar seviyesindeyse bu bizim için küçük bir rakamdır.Orta vadede mobilyada faaliyet gösteren sanayicilerimizin önü açılsın. Biz 10 milyar dolar seviyesine ulaşacak potansiyele sahibiz. Mobilya sektöründeki kümeleşme İnegöl'de ön plana çıkıyor ve bu manada öncü olmalarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Mobilyada inovasyon, AR-GE çok önemlidir. Eğer yenilikleri takip edemiyor, AR-GE çalışmalarına yeterli imkanları seferber etmiyorsanız o zaman dünyayla yarışacak potansiyele gelemezsiniz. İnegöl bu noktada da kendini aşmış bir konumda bulunuyor. 1993 yılında rahmetli Şimşek zamanında buraya gelmiştim, bugün burası yetersiz kalıyor. Bu alanı büyütmek 50-100 bin metrekarelere çıkarmak gerekiyor. İnegöl firmalarının karşısına İtalya, İspanya, Amerika gibi ülkelerden mobilyacıları getirip koymalıyız. Bu şekilde kendimizi daha da geliştiririz"

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ve fuar ziyareti ile program son buldu.