Yemeğin ardından başlayan toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Talha Temur Han, Mobiliyum AVM'nin Avrupa'nın en büyük kapalı alışveriş merkezi olduğunu söyledi.

Mağazaların firmalara büyük destek verdiğini aktaran Başkan Talha Temur Han, "Yatırımcılar AVM'deki mağazalara sahip olmaya başladı. Buna ben üzülüyorum. Üreticilerden ziyade yatırımcılar buraya katkı koymaya başladı. Bu mağazalarımızın kıymetini bilelim. Her ne kadar sezonumuz kötü geçiyor olsa da Temmuz-Ağustos ayı ortalama 32 bin alıcı müşteri veya gezici müşteri getirmişiz. Az bir müşteri değil. Toptancı müşterimiz kaybolmaya başladı. O yüzden sizlere daha çok iş düşüyor. Daha iyi olmamız lazım, hep birlikte burayı daha ileriye taşıyabilmek için fikir işbirliği ve istişareler yapmamız lazım. Çalışma saatlerinden tutun, giriş çıkış saatlerine kadar ne derdimiz varsa bizim yönetimimiz burada, her derdi paylaşmaya ve çözmeye hazırız."dedi.

Akaryakıtta Yeni Dönem: 1 Ocak'ta başlıyor Akaryakıtta Yeni Dönem: 1 Ocak'ta başlıyor

"TOPTANCI MÜŞTERİMİZ KAYBOLMAYA BAŞLADI"

Mobiliyum AVM'de gelecek yıl fuar yapmak istediklerini belirten Han, "Önümüzdeki yıl fuar diyebiliriz, mobilya festival günleri diyebiliriz ya da mobilya şenlikleri diyebiliriz. İçinde Ertuğrulgazi ile İMOTİM'i barındıran. Hem perakende günleri hem de toptan yurt dışı anlamında. Toptanın dışında daha çok herkes perakendeye odaklanmaya başladı. Toptancı müşterimiz kaybolmaya başladı. Onun için mağaza sorumlularına çok iş düşüyor. Fuarlara çok çılgın paralar harcıyoruz. Artık devir değişti. 2015 yılının başlarıyla beraber sektörümüz geriye gitmeye başladı.

Sektör fiyat rekabetine girmeye başladı. Yani kaliteli mal yapmaktan ziyade Ar-Ge'den ziyade üretim rekabetine girmekten ziyade fiyat endeksli bir sektör olmaya başladı. Bu durum bizi geriye götürmeye başladı. İstanbul fuarında orta ölçekli bir firma 250 - 300 bin TL harcıyor. Biraz daha büyük ölçekli bir firma ise 500 bin TL gibi para harcıyor. Keza İnegöl fuarında da aynı şekilde. Fuarlara destek vereceğiz, fuarlar bizim İnegöl'ümüzün değeri ama biz burada hazır 400 metrekare mağazamız var. Biz fuarlarda 100 metrekare yer alabilmek için yırtınıyoruz ama burada dükkanlarımızın kıymetini bilmiyoruz.

Büyük dükkanlardan 50'şer bin TL, yukarı katlardan cüzi paralarla biz bunu İnegöl adına yapmak istiyoruz. Açılış kapanış saati derdimiz yok. Standı yap, sök, derdimiz sıkıntımız yok. Sadece telaşesi olmayan, müşteriye odaklı bir fuar olmasını istiyoruz. Biz bunları başarabilecek güçteyiz. İnşallah Allah nasip ederse o birlik beraberliği sağlayabilirsek önümüzdeki sene 9. ay olabilir, takvime bakmamız lazım. Biz bu yaptığımız harcamaların %75'ini destek olarak geri alabiliyoruz ama İstanbul fuarına yaptığımız harcamaların hiç birini geri alamıyoruz. Onun için burayı önemsiyorum" diye konuştu.