İnegöl'de yaşanan yoğun yağışların ardından çilek hasadı içinKurşunlu'ya gelen mevsimlik işçilerin çadırları sular altında kalmış, İnegöl Belediyesi bölgeye giderek çamurlaşan alanlara mıcır dökmüş ve kumanya dağıtmıştı. Belediyenin ardından bölgeye giderek incelemelerde bulunan CHP İnegöl İlçe Başkanı Kemal Torun belediyenin günü kurtardığını iddia etti.

Nasıl belediye başkanı olabilirim? Adım adım belediye başkanı olmanın yolları Nasıl belediye başkanı olabilirim? Adım adım belediye başkanı olmanın yolları

MANZARA 2022 YILININ TÜRKİYE'SİNE YAKIŞMIYOR

Torun açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ülkemizde uygulanan tarım politikaları tarım sektörüne gerekli önemi vermediğini gösteriyor. Bu sektörde istihdam edilen mevsimlik işçilerimize de gereken önem verilmemektedir. Bunun en bariz örneğini dün ilçemizde etkili olan sağanak yağışın; Kurşunlu Mahallemize Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı çadır kentin sular altında kalması ile yaşamış olduk. CHP olarak Kurşunlu Mahallemizdeki mevsimlik işçilerin bulunduğu çadır kentte yerinde incelemeler yaptığımızda gördüğümüz manzaranın 2022 yılının Türkiye'sine yakışmadığıdır. Bizlere çadırlarının bir kısmının sular altında kaldığını, battaniyelerin, döşeklerinin ıslandığını, yiyeceklerin yenemeyecek duruma geldiğini söylediler bizlerde gözümüzle gördük."

GÜNÜ KURTARMAYA YÖNELİK POLİTİKALAR

"CHP olarak diyoruz ki; bu kadar zor durumda kalan yatacak yerleri dahi kalmayan mevsimlik tarım işçilerimizi bir veya iki günlüğüne spor salonunda ya da başka bir barınma yerinde misafir edemez miydiniz? Su baskını sonrası, sadece konaklama yerine mıcır dökerek biz yaptık oldu anlayışı ile sorumlulukların ne kadarı yerine getirilebilir. Sorumluların böyle durumlarda mevsimlik işçileri hatırlaması bu durumdan kaynaklı geçici çözümler üretmesi ise günü kurtarmaya yönelik politikalar olmaktan öteye geçemeyecektir. Günümüz yaşam koşullarında geçici çözümler yerine kalıcı çözümler uygulanmalı. Alt yapısı tamamlanmış, konteyner yaşam alanları oluşturulmalıdır. Bizle bu önerimizi mevsimlik işçileri ziyaret ettiğimizde de dile getirmiştik."

ÇALIŞMA KOŞULLARINI GÜVENCE ALTINA ALMAK DEVLETİN GÖREVİDİR

"CHP iktidarında; Mevsimlik işçilerin barınmaları ve çocuklarının eğitimi nasıl olacak? İnsani koşulların tamamı hayata geçirilecek. Mevsimlik işçilerin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak. Ziyaretimizde gördük ki çok sayıda öğrencimiz okulunu bırakmış ve ailesiyle birlikte çadır kentte yaşamaktadır. Halbuki mevsimlik tarım işçilerinin tarımsal üretimde önemi büyüktür. Çalışmak için gittikleri yerlerde tamamı branda ya da naylondan imal edilmiş çadırlarda konaklamalarından dolayı sağanak yağış, sel, su taşkını gibi doğal afetler karşısında yeterli olmayan bir koruma ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Doğal afetler açısından kırılgan bir yapıya sahip olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından planlı ve sürdürülebilir bir afet programının hazırlanması, politika değişiklikleri ve farkındalık yaratacak çalışmaların yapılmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Mevsimlik tarım işçilerinin insan onuruna yaraşır bir biçimde yaşamasını sağlamak, çalışma koşullarını güvence altına almak devletin görevidir."