İNEGÖL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÇALIŞIYOR
6 alanda 26 meslek dalında kalfalık ve ustalık belgesi veren İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi, 2019 yılında yüzlerce kişiye belge verdi.

Kendi alanlarında çalışabilmek ve iş yeri açabilmek için zorunlu olan ustalık ve kalfalık belgesi olmayan vatandaşlar belgelerini alabilmek için kuruma başvuruda bulunurken; yıl içerisinde 207 kalfalık, 208 ustalık ve 88 usta öğretici olmak üzere 503 kişi belge aldı.

Bakan Tekin, gastronomi yarışmasının başladığını duyurdu Bakan Tekin, gastronomi yarışmasının başladığını duyurdu

NASIL KAYIT OLUNUR?
Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olacaklar için en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu ve bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak şartlar aranır. Bu şartlarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına müracaat edip sözleşme imzalayanlar çırak öğrenci olabilmektedirler.

KALFALIK VE USTALIK BELGESİ
22 yaşını doldurmuş mesleğinde 1 gün dahi sigortası olan çalışanların kalfalık sınavına girme hakları bulunmaktadır. Yine 22 yaşını doldurmuş mesleğinde 5 yıl ve üzeri sigortası olan çalışanlarda ustalık sınavına girerek belgelerini alabilirler. Bu tür çalışanlar sigortalılık sürelerini belgelendirerek merkeze başvurduklarında adaylar teorik ve uygulama sınavlarına girerek belgelerini almaya hak kazanırlar.

Kalfalık ve ustalık sınavları 2 aylık periyotlar halinde yapılmaktadır. Verilen belgeler AB ülkelerinde geçerli oluyor. Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilecek olan kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri, uluslararası nitelik taşıyacak olup AB ülkelerinin tamamında geçerli oluyor.

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ
Ustalık yeterliliğini kazanmış aday çırak, çırak, kalfa ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerlerindeki eğitiminden sorumlu, bir işyerinde çırak çalıştırmak için alınması zorunlu olan belgedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler merkeze başvurarak 40 saatlik bir eğitimden sonra bu belgeyi almaya hak kazanmış oluyorlar. Bu eğitimler çalışanlar mağdur olmasın diye genelde mesai saatleri dışında yapılmaktadır.

İŞYERİNDE ÇIRAK ÇALIŞTIRAN İŞLETMEYE DEVLET DESTEĞİ
İşletmede beceri eğitimi ve staj faaliyetlerinin niteliğini artırmak ve işletmelerin bu anlamda mali yükümlülüklerini azaltmak amacıyla 2016 yılında 3308 sayılı kanuna eklenen geçici madde ile işletmelerin öğrencilere ödeyeceği ücrete devlet desteği getirildi. İlgili kanun maddesine göre 5 yıl boyunca işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az %30'unun 20 ve üzeri personel çalıştıran işletmelerde 1/3'ü, 20 altı personel çalıştıran işletmelerde ise 2/3'ü devlet desteği olarak ödenecek. Bu kapsam ilgili altyapı çalışmaları yapılmış ve devlet desteği düzenli olarak ödenmeye devam etmektedir.

Öte yandan Önceki adıyla çıraklık okulu olarak bilinen Mesleki Eğitim Merkezi, yapılan yeni düzenlemeyle artık meslek lisesi diploması verebiliyor. Ortaokuldan mezun olduktan sonra sevdiği bir mesleği yapmak isteyen gençler, haftada bir gün okula gidip teorik eğitim alırken; haftada 4 gün iş yerinde çalışıp hem mesleği öğreniyor, hem de lise mezunu oluyor.