'Yeni istihdama ücret desteği', 'Yeni istihdama vergi ve prim desteği', 'Asgari ücret desteği', 'Nitelikli işgücü eğitimi desteği' ve 'Kısa çalışma ödeneği' gibi tarihi teşvik paketlerini bünyesinde barındıran İstihdam Seferberliği 2019 Programını iş dünyasıyla paylaşmak ve verilen devlet desteklerinden faydalanabilmelerine katkı koymak amacıyla İTSO'da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Yoğun katılımın olduğu toplantıda, istihdamı artırmak için yapılacak çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulunulurken; kentteki işverenler İstihdam Seferberliğine katılmaya davet edildi.

CHP Genel Yardımcısı Karabat'tan Konut Piyasası Eleştirisi: Yüksek Faizler Ev Sahibi Olmayı İmkansız Kılıyor CHP Genel Yardımcısı Karabat'tan Konut Piyasası Eleştirisi: Yüksek Faizler Ev Sahibi Olmayı İmkansız Kılıyor

Kaymakam Şükrü Görücü başkanlığındaki bilgilendirme toplantısında konuşan İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Ekonomi Şurası'nda iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulunduğunu aktararak, "25 Şubat tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde; 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla 'İstihdam Seferberliği 2019' kampanyası başlatıldı. İstihdam Seferberliği kapsamında iş dünyamıza ve girişimcilerimize pek çoğu tarihi destekler şeklinde olmak üzere 8 farklı teşvik sunuluyor" dedi.

Teşvikler ile ilgili bilgiler veren Uğurdağ, "Nisan ayı sonuna kadar sağlayacak her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2 bin 021 TL ücret ve bin 113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3 bin 134 TL'yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek."

"Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. İmalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık bin 113 TL olan prim ve vergi teşviki 2 bin 712 TL olarak verilecek. Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor."

"Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Burada devletimiz işverene düzenini bozma, istihdamı koru diyor. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor." diye konuştu.

Seferberlik kapsamında yıl içerisinde ülke genelinde 2,5 milyon ilave istihdam sağlanmasının hedeflendiğinin altını çizen Uğurdağ, "2017 yılındaki İstihdam Seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verildi ve 1,5 milyon ilave istihdam sağlandı. Bu rakamı 2,5 milyona çıkartmak istiyoruz. Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yoktur. İnegöl'de işsizlik oranımız Türkiye ortalamasının çok altında. 2018 verilerine göre ülkemizde işsizlik %12,3 civarında, ilçemizde ise %5 civarında. İşsizlik diye bir sorunumuz yok, kalifiye eleman sorunu yaşıyoruz. Gözüken yüzde 5'lik rakamı da istihdam seferberliğiyle %2-3'lere düşürmek amacındayız."

"Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum. Türkiye'nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019'a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun hem de Türkiye'nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye'ye yatırım yapanlar, Türkiye'de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da bugün Türkiye'ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için, burada iş var, burada aş var, burada gelecek var diyoruz" dedi.

Kaymakam Şükrü Görücü ise "Konu İnegöl ise gerisi teferruattır. Sizlerin neler yaptığını ve yapabileceğini görev süremde gördüm. Hepinize teşekkür ediyorum. Alacağınız bir kişi bizim yükümüzü hafifletir, kapanacak her işyeri bizim yükümüzü artırır. Size verilecek her türlü katkıda yanınızdayız. Sıkıntılar olabilir ama bu sıkıntıları geçmişte olduğu gibi bugün de aşarsınız. Devletimizin tüm imkanlarını kullanmak önemlidir. Bugünlerde herkesten çok çalışmamız lazım. Gelişen, büyüyen, kalkınana Türkiye'yi hep birlikte kuracağız. İnanıyorum ki bu seferberlikte de herkes üzerine düşeni yapacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı da İnegöl'ün Avrupa standartlarında bir başarı hikayesinin olduğunun altını çizdi. İstihdam Seferberliği'nin 'Burası Türkiye Burada İş Var" sloganıyla başlattıklarını belirterek, "Bu kampanyayı 81 il ve 160 ilçeden en yoğun şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. İnegöl bugün ülkemizin ve Bursa'nın en önemli bölgelerinden biri konumundadır. 8 başlıkta toplanan desteklerden İnegöllü işverenlerimizin de faydalanması çağrısında bulunuyorum. Bu desteklerden faydalanarak hem işinizi geliştirin hem de ülke ve şehir ekonomisinin büyümesine destek sağlayın. Bu zorlu süreçleri hep beraber atlatalım" dedi.

'Burası İnegöl burada bereket var' diyen Belediye Başkanı Alper Taban ise "Yerel yönetimler olarak yaptığımız planlamalarla yanınızdayız. Birliktelikle buralara geldik, bundan sonra da artarak devam edecektir. Ülke ve şehir sizlerle kalkınacaktır. Seferberliğe vereceğiniz destek ve katkıdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. İŞKUR İnegöl Müdür Ahmet Baştürk yaptığı açıklamada İstihdam Seferberliği kapsamında yapılacak başvurularda destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.