sorularlaislamiyet.com adlı sitede "Korona virüsünden ölenler şehit mi?" sorusuna şu yanıt verildi:

Değerli kardeşimiz,

Evet salgın hastalıklardan vefat eden müminler manevi şehit olurlar.

Konuyla ilgili sahih bir hadis meali şöyledir:

"Taun hastalığı, Allah Teala'nın dilediği kimseleri kendisiyle cezalandırdığı bir çeşit azaptı. Allah onu müminler için rahmet kıldı. Bu sebeple tauna yakalanmış bir kul, başına gelene sabrederek ve ecrini Allah'tan bekleyerek bulunduğu yerde ikamete devam eder ve başına ancak Allah ne takdir etmişse onun geleceğini bilirse, kendisine şehit sevabı verilir." (Buhari, Tıb 31; bk. Buhari, Enbiya 54; Kader 15; Müslim, Selam 92-95)

Taun (veba) hastalığı burada bir örnek olarak ifade edilmiştir. Bu açıdan ilgili hadis ter türlü salgın ve öldürücü hastalıklar için geçerlidir.

Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur? Şevval ayı ne zaman bitiyor? Şevval orucu nasıl tutulur?

Demek ki, kitle halinde ölümlere sebep olan bulaşıcı hastalıkların tamamı bu tanıma girmektedir. O halde korona virüs salgını da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

Bu tür salgın hastalıkların her hangi bir yörede alışılagelmişin dışında ortaya çıkması ve büyük ölçüde ölüme vesile olması, onun azap olarak nitelendirilmesine sebep olmuştur.

Hadiste, Müslümanların ölüme neden olan salgın hastalıklara yakalanmayacaklarına değil, bu hastalığın onlar için rahmet vesilesi kılındığına, bu rahmetin de şartlarına uyanlar için şehit sevabı şeklinde tecelli edeceğine işaret edilmektedir.

TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN