GAZDAN ENERGİ ÜĞRETİLECEK

Büyükşehir Belediyesi, İnegöl Katı Atık Depolama Alanı'nda bulunan deponi gazından enerji elde edecek. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, metan gazından elektrik enerjisi üretimini hedefleyen tesisin yapımına başlandığını söyledi.

DEPONİ GAZI DEĞERLENDİRİLECEK

Başkan Aktaş, çalışmanın detaylarını anlatarak, "Bursa, çok güzel, yeşiliyle, çevresiyle, doğal güzellikleriyle önemli bir kent. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu kentin temiz havasına, suyuna, değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini bilincindeyiz.

Bu bakış açısından hareketle, İnegöl'de katı atık depolama alanında inşaatına başlanan proje ile deponi gazının içinde bulunan ve karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının sebep olduğu sera etkisinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. İnşaat çalışmalarının hızlıca tamamlanacağı tesiste 2018 yılının sonuna kadar elektrik üretimine başlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesine geldi

4 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

Yaklaşık 4 milyon dolara mal olacak proje neticesinde, saatte 1,2 Mw/saat elektrik üretimi sağlanacak. Proje ilerledikçe üretimin 2,4 Mw/saate ulaşacağı tesisten yaklaşık 10 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Katı atıkları da ekonomiye kazandıracak projenin ihalesi, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yap, işlet, devret modeliyle yapıldı ve tesis için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından ön lisans verildi.

Tesis üretime başladığında üretilen elektrik UEDAŞ'a satılacak, yüzde 57,3 pay ve kira geliri Büyükşehir Belediyesi'ne 23 yıl boyunca ödenecek.