TARİHİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Cuma günü oruç tutulur mu? Cuma günü oruç tutulur mu?

İstanbul kuşatması sırasında Osmanlı kuvvetlerinin bir bölümüne komuta eden II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid dönemlerinde çeşitli üst görevlerde bulunan İshak Paşa tarafından yaptırılan İshakpaşa Cami ve külliyesine vatandaşlar sahip çıkmıyor. Bahçedeki Osmanlı dönemine ait mezarlar kimliği belirsiz şahıslar tarafından tahrip edildi. Geçtiğimiz yıl da İshakpaşa türbesinin tarihi ahşap kapısı kendini bilmezler tarafından kırılmıştı.

MEZAR TAŞLARINI KIRIYORLAR

İshakpaşa Cami İmam Hatibi Mehmet Nuri Memiş, İshakpaşa cami ve külliyesinin İnegöl'ün en önemli tarihi mekanlarından olduğunu vurgulayarak, "Burada camimiz, külliyemiz, medresemiz ve Osmanlı mezarları bulunmakta. İshakpaşa türbesi yanında mezar taşlarımız var. Bunlar tarihi mezar taşları. Aynı zamanda İnegöl'ümüzün geçmişine dair, önemli bilgileri bu mezar taşlarında okumamız mümkün. Dolayısıyla bu mezarlıklar bizim için yaşayan tarih oluyor. Burada bulunan tarihi mekanların muhafaza altına alınmasını önemli istirham ediyoruz. Bursa'da tarihi mekanların korunması için Bursa Büyükşehir Belediyemiz gereken güvenlik görevlilerini atayarak, güvenliği sağlıyor."

600 YILLIK BİR HAZİNE

"Bizim 600 yıllık tarihimiz de büyük bir kompleks. Akşam saatlerinden sonra buralarda kimse olmuyor. Farklı insanlar farklı amaçlarla buralara gelmekte. Mezar taşlarına zarar verip, kırdılar. Bunlara karşı bir tedbir almamız lazım. 1465 yılından bu yana gelen değerler 2164 yılına kadar bunları muhafaza etmek, gelecek nesillere bu tarihleri anlatmak istiyorsak bu mekanlara değer vermemiz gerekiyor. Herkesin üzerine düşen görevi yapmasını istirham ediyoruz. Bizler buralara sahip çıkmaya çalışıyoruz, fakat yeterli değiliz. Yetkililerden burasıyla alakalı çalışmalar yapmalarını istiyoruz." dedi.

TEMİZ TUTMALIYIZ

İshakpaşa Cami Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Fethi Korkmaz ise, "İspakpaşa'mız İnegöl'ün en önemli tarihi. Buraya vatandaşlar olarak sahip çıkmamız lazım. İnegöllü anne ve babalara sesleniyorum; çocuklarımıza biraz sahip çıkalım. Mezar taşlarına zarar verirlerken gördüm. Türbenin etrafından piknik yapıyorlar, pislikleri bırakıp gidiyorlar. Biz burayı korumaya çalışıyoruz. İnegöl halkının buraya sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.