Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden inşaatta, tedarik sıkıntısı devam ediyor. Sektör, ürün tedarik sıkıntısının yanında üst üste gelen zamlarla mücadele etmeye çalışıyor. Geçen yılın, aradan geçen bir yıllık süreçte pandeminin etkilerini daha yoğun hissetmeye başladı.

İHRACATTAN ÖNCE İÇ PİYASA DOYURULMALI

İnşaat maliyetlerinin ciddi oranda artmasından mağdur olan sektör temsilcileri, inşaat girdi maliyetlerinde yaşanan artışın ve iç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan yapılan ihracatın önüne geçilmesi çağrısında bulunuyor.

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı (İMDER) Yusuf Şehitoğlu, İnşaat maliyetlerinde en büyük kalemin arazi olduğunun altını çizerek, en büyük artışının arazi fiyatlarında yaşandığını aktardı. "İnşaat girdilerine yaklaşık 150 kalem ürün dahil oluyor" diyen Şehitoğlu, "Maliyetlerimizi ithal ürünler artırıyor. Bu bağlamda alüminyum, kompozit ve doğrama, PVC, demir gibi ürünler zamlarda başı çekiyor. Kur hareketleri maliyet tarafında direkt olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda kapasitelerin düşük kalması ve uluslararası tedarik zincirindeki bozulma da ürün malzeme fiyatlarını yukarı taşıyan unsurlardandır. İnşaat maliyetlerindeki artış ilk olarak tüketiciye, daire fiyatlarında zam olarak yansıyacaktır.Çözüm olarak; piyasalarda güven ortamının sağlanarak, kur baskısının azaltılması ve fiyat istikrarının sağlanması ana hedeflerimizden olmalıdır." diye konuştu.