2021 yılına düşüşle başlayan konut satışlarında Mart ayıyla birlikte tekrardan artış yaşanması, sektör temsilcilerini gelecek için umutlandırdı. Ancak sektörü malzeme tedarikindeki sıkıntılar tehdit ediyor. Çimento, demir gibi malzeme fiyatlarında yüzde 50'leri aşan artışlar yaşanması, müteahhitleri endişelendiriyor.

Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu yaptığı açıklamada; "Mart ayında yaşanan artış, proje teslim dönemleri ve daha önce yapılan satışların tapu teslimleriyle doğru orantılıdır düşüncesindeyim. Geçmiş seneye göre baz etkisi nedeniyle büyüme yaşıyoruz şeklinde bir tabloyu görsek de, yükseliş trendini önümüzdeki aylardaki genel duruma göre değerlendirmemiz daha sağlıklı olacaktır kanısındayım. Ne yazık ki birçok sektör gibi inşaat sektörü de hem ürün tedarik sıkıntısı yaşamakta hem de üst üste gelen zamlarla mücadele etmeye çalışmakta. Uluslararası emtia piyasalarında ve hurda fiyatlarındaki artış, demir ve muadili ürünlerde ciddi fiyat artışına neden olmaktadır."

AK Parti belediyesi 'Kent Lokantası' uygulaması başlattı AK Parti belediyesi 'Kent Lokantası' uygulaması başlattı

"Üstüne bir de kur baskısı eklendiğinde ithal girdiye bağlı üretim kalemlerindeki oynaklık ciddi sıkıntı yaşatmaktadır. Eş zamanlı olarak kur avantajı dolayısıyla yurtiçi ham madde tedariki ihracat odağıyla hareket ettiği için yurtiçi fiyatlar tarafında da yükselişlerle karşı karşıya kalıyoruz. Geçmiş yıllardaki üretim kapasitesinin düşüklüğü nedeniyle imalat sanayinde kapasite güncellemeleri ya da artışları sağlanmadığı için dönem dönem camdan çatı malzemelerine kadar tedarik sıkıntısı oluşabilmektedir. Bu noktada hammadde ve mamul ihracatlarında iç piyasa koşullarıyla senkronize gidilebilmesi adına düzenlemeler yapılmalıdır." diye konuştu.