İstiklal Savaşında Yunanlılar ile Türk ordusu arasında yaşanan İnegöl'deki muharebede, Mustafa Tepesi olarak adlandırılan mevkide yaralanan 3 askerimiz, tepenin yakınlarında bulunan Karagölet Mahallesi'ne geldi.

Burada köyün kadınları tarafından köy camisinde tedavi edilmeye çalışılan yaralı askerler hayatlarını kaybederek şahadet şerbetini içti. Daha sonra köyün kadınları, el ele vererek şehit askerlerimizi caminin yakınındaki evin bahçesine defnetti. İsimleri ve kimlikleri bilinmeyen şehit askerlerimiz, 104 yıldır defnedildikleri evin bahçesinde yatıyor.

60 haneli 150 nüfusun yaşadığı Karagölet Mahallesi'ndeki evin bahçesinde yatan şehitlerimizin mezarı ise bakımsız. Elinden geldiği kadarıyla şehitlerin mezarlığında düzenleme yapan ev sahibi Nedim Mazlum, mezarın bakım ve onarımının yapılması için yetkililere başvurdu ancak bir sonuç alamadı.

Şehitlerin evin bahçesine babaannesi ve köylü kadınlar tarafından defnedildiğini anlatan Nedim Mazlum, "Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Tepesinde yaralanan askerlerimiz köyümüzün camisine getirilmiş. Burada şehit düşen askerlerimizi babaannem ile diğer bayanlar getirip buraya defnetmiş. Bu şehitlerimiz 104 yıldır evimizin bahçesinde yatıyorlar. Elimden geldiği kadar mezarları muhafaza altına aldım. O dönem okuyacak kimse olmadığı için kimlikleriyle alakalı bir bilgi yok. Babaannem, şehit askerlerimizin bir tanesinin Kastamonulu, birinin Antalyalı ve bir tanesinin de Erzurumlu olduğunu söyledi." diye konuştu.

İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti

Mezarın tadilatı için başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Mazlum, "Şehitlerimizin silah arkadaşları köyümüze 3 kilometre uzaklıktaki Halhalca İstiklal Savaşı Şehitliğinde yatıyor. Ama bu 3 şehidimiz bakımsız mezarda yatıyor. Şehitlerimizin mezarlarının tadilatı için Kaymakamlık, İnegöl Belediyesi ve jandarma karakoluna müracaat ettik fakat bir sonuç alamadık. Jandarma karakolundan gelip kontrolünü yapıp not aldılar. Ama hiçbir gelişme olmadı. Mezarların tadilatının yapılmasını ve büyük bir bayrak asılmasını istiyoruz. Şehitlerimiz sahipsiz kalmasın. Devletimiz şehitlerimize sahip çıkma konusunda kararlı. Yapılacak çalışmayla köyümüze gelen kişiler de burada şehit olduğunu anlar ve bilir." dedi.

Rahmi Mazlum ise "Babaannem, cepheden camiye getirilen askerler burada şehit olunca, erkek olmadığı için evin bahçesine defnettiklerini söylerdi. 104 yıldır şehitlerimiz burada yatıyor." dedi.