Çayyaka mahallesi muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak, "Mahallemiz İnegöl'ün en eski köyüdür. Yaklaşık 850 yıllık bir köydür. Daha önce Hristiyanlar ile birlikte yerleşik düzene alışmış Manav ve Yörük tabir ettiğimiz insanlarla birlikte burada bir yaşam sürülmüş. Bu yaşam devam ederken burada yaşayan Bedros, Boğazköy tekfurundan kızını bu kaleye kaçırmış. Buraya bir kale yapmış. Adı da Mindos tepesindeki Bedros kalesi olarak geçer. Tabi burası İnegöl'ün saklı bölgesinde olduğu için bazı Hazineciler tarafından bu yapı tahrip edilmiş. Bizim isteğimiz: bu yapının gün yüzüne çıkması, doğa turizmi açısından oldukça güzel olacaktır. Güzel bir yapı. Burası yıllardır definecilerin uğrak bir yeri."

"Bu yapıyı bozmak ve sarayın içine girmek için her türlü yolu denemişler. Burası gün yüzüne çıkarılıp, restore edilmesi halinde İnegöl'ün turizm mekanı olabilir. Jandarma ekipleri burada çalışma yapıyorlar. Fakat buranın korunması adına sürekli bir çalışma yok. Burada bir restorasyon yapılıp, turizme kazandırılırsa güvenliği sağlanır." dedi.

Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem! Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem!

BEDROS KALESİ?

İlçenin güneybatısında, İnegöl'e 8 km uzaklıktadır. Gerek Osmanlı ve gerek Bizans kaynaklarında geçen ve İnegöl yakınlarındaki Bedros kalesidir. Köyü kuran, Bedre adlı bir Rum imiş. Bu Bedre'nin kızını, Boğazköy'deki Rum tekfuru istemiş. Bedre vermeyince, Boğazköy tekfuru suyu Deliktaş'ta kesmiş. Sonra da birden salınca İnegöl'ü sel basmış, Bunun üzerine Bedre Mindos'a çıkarak, orada bir kale yapmış. Kızını da oraya kapatmış. Gerçekten de burada çok güçlü bir kale olup, işte Türk ve Bizans kaynaklarında sözü edilen Bedros Kalesi de budur.