Weltew Home İhracat Müdürlüğü görevini yürüten Derneğin Başkan yardımcısı Okan Özkan, İMİDER'in kuruluş hikayesinden ve kuruluş amaçlarından bahsetti.

400'ü aşkın profesyonel ihracat uzmanının bir araya gelmesiyle derneğin kurulduğunu anlatan Özkan, "İMİDER, sürekli ihracat rekorları kıran, ithalatının iki katı ihracat yapıp döviz girdisi sağlayan ve dünyanın en önemli mobilya merkezlerinden biri olmayı başarmış İnegöl'ümüzün, sürekli sahada yurt dışında olan ihracatçılarının oluşturduğu genç, dinamik bir dernektir. Kuruluş amaçlarımız; Türkiye mobilya ihracatı politikalarına yön vermek. Türk mobilyası ihracatçılarının ortak sesi olmak ve ortak sorunların çözümü için temsil tabanı geniş bir örgütlenme kurmak. Bölgesel ve sektörel ihracat stratejileri geliştirilmesine fayda sağlayarak, uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak olarak sıralayabiliriz."dedi.

İMİDER'in diğer mobilya derneklerinden farkını da açıklayan Başkan yardımcısı Okan Özkan, "En temel farkımız, biz sürekli sahada olan 400'ü aşkın profesyonel ihracat uzmanlarının kurduğu bir derneğiz. Böylelikle ihracat alanında pazarı, trendleri, müşterilerimizi ve riskleri en iyi analiz edebilen uzman meslektaşlarımız sayesinde akılcı ihracat stratejileri geliştirebiliyoruz. Bizim vizyonumuz, misyonumuz, amaçlarımız ana stratejimiz kısacası her günümüz ihracat."

"Hepimizin de bildiği üzere ihracat denince İnegöllü mobilyacıların aklına bir zamanlar sadece zengin Araplar gelmekteydi. Biz, uçakla 4 saatte ulaşabildiğimiz dünya ticaretinin yarısına tekabül eden 30 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan bir pazarın yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturan bu yanlış ihracat algısını değiştirmek istedik. Tabi ki ihracat demek; üretim, ambalaj, lojistik yönetimi, bankacılık finansmanları, satış sonrası hizmetler, farklı kültürdeki tüketici talepleri, moda fonksiyonellik, toplam kalite yönetimi gibi birçok alanda iyi olmak demektir."

"İhracatçılarımızın da en temel görevleri arasında, dünyanın farklı ülkelerindeki bu önemli fırsatlarla, İnegöl'ümüzün 100 yıllık mobilya hikayesini buluşturmaktır. Tabi ki bu fırsatları, bakış açısını, inovasyonu oraya gitmemiş üretim departmanlarına, AR-GE departmanlarına veya yönetim kurulu başkanlarımıza anlatmak, o hissiyatı o ticari öngörüyü aktarabilmek çok zor bir durum. Biz İMİDER olarak ihracat bakış açısını daha güçlü bir tabanda organize bir şekilde mobilya yöneticilerimize anlatmayı kendimize görev edindik."

"Bu noktada, misyonumuzu; Türk mobilyasını dünyaya tanıtarak katma değerli ihracat gelirlerinin arttırılması ve daha fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunmak olarak belirledik. Bu misyon çerçevesinde stratejimizi ise; sahadan toplanan bilgi ve tecrübeleri derleyip, paydaşlarımızla ve üyelerimizle paylaşarak, akılcı ihracat stratejilerinin oluşmasına fayda sağlamak olarak belirledik." diye konuştu.

İnternet medyası ilan gelirleriyle daha güçlü İnternet medyası ilan gelirleriyle daha güçlü

Son olarak derneğin faaliyetlerinden söz eden Özkan, "2020 yılında Dünya genelinde yaşadığımız pandemi bizlerin yoğun seyahat programlarını ciddi oranda aksattı. Bizlerde bu fırsatta dernek çalışmalarımıza hız verdik. Öncelikli olarak uluslar arası prestijli mobilya fuarımız olan İstanbul Mobilya Fuarının katılım heyetlerinin listelerinin belirlenmesi görevine talip olduk. Sektör liderlerimiz Türkiye Mobilya sanayicileri derneği (MOSDER) Başkanı Sayın Mustafa Balcı ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sayın Ahmet Güleç Bey ile bir toplantı organize ettik ve toplantı sonucunda hedef 10.000 yabancı katılımcı sloganıyla bu önemli görevi bizim organize etmemiz üzerinde karar aldık."

"Biz aynı zamanda sektörün yetişmiş ihracat personellerine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu konuda İstanbul İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile sertifikalı, alanında uzman eğitmenlerde bir eğitim serisi organize ettik. Bunun yanı sıra İletişim alanında yine bir dizi eğitim organizasyonlarımız oldu. Geçtiğimiz dönemde Suudi Arabistan gümrüklerinde bekletilen Türk konteynerları için hızlı bir organizasyonla bekletilen konteynerların listelerini topladık ve Ticaret bakanlığına kadar ilettik. Büyük oranda çözüm sağlandı ama kriz ne yazık ki hala devam ediyor."

"Gelecek projelerimizde ise, geleneksel gala gecemizi organize edip İnegöl'de ihracat sıralamasında ilk 5 firmamızın ihracat yetkililerini ödüllendireceğiz. Pandeminin bitimine yaklaştığımızı düşünüyorum, gelecek dönemde kapsamlı bir dizi B2B ziyaretleri organizasyonu yapacağız. Üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileriyle görüşmeler gerçekleştireceğiz staj planlamaları konusunda yardımda bulunacağız. Tecrübelerin yeni nesillere aktarılmasını çok önemsiyoruz. Aynı zamanda bu arkadaşların işe yerleştirilmeleri konusunda da önemli bir etkimiz var." dedi.