Geçtiğimiz yıl hasat yapan kestane üreticileri kestanelerde görülen gal arısı nedeniyle %70 verim düşüklüğü yaşadıklarını belirterek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Bunun üzerine harekete geçen Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, gal arısının etkinliğini azaltabilmek ve kestane ağaçlarını korumak amacıyla çeşitli projelere imza attı. Gal arısıyla mücadelede Bursa Teknik Üniversitesi ile iş birliğinde bulunan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, son olarak BTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya ile 'Kestane Gal Arısı ile Alternatif Savaş İmkanlarının Araştırılması Projesi'ni hayata geçirdi.

Magnum dondurmaları neden toplatıyor? Magnum dondurmaları neden toplatıyor?

Proje kapsamında, pilot bölge olarak seçilen Yıldırım, İnegöl ve Karacabey'deki gal arısının zarar verdiği ormanlara çeşitli yöntemler uygulandı. Kestane ağaçlarına renkli yapışkan tuzakların asılması, ışık tuzaklarının kurulması, defne yağının ağaçlara püskürtülmesi ve ağaç gövdelerine zararlı böcekleri engelleyici bitkisel enjeksiyonların yapılması gibi 4 farklı yöntem ağaçlara uygulandı. Uygulamanın yapıldığı ormanlarda gal arısının etkinliğinin yüksek düzeyde kırıldığı gözlendi.