İHRACAT BAŞLIYOR

İnegöllü çiftçilerin büyük emekler vererek yetiştirdiği kirazlar, iç piyasanın yanı sıra Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Her yıl kendi çabalarıyla ihracat gerçekleştiren çiftçiler, bu yıl ki ihracata başlıyor. İnegöl genelindeki çiftçilerin kirazları, ihracatçı firmalar aracılığıyla dünya sofralarına ulaştırılacak.

NUMUNELER ALIYOR

Bu firmalardan birisi de Pia Frucht Gıda firması. Söz konusu firma kiraz bahçelerini dolaşarak numuneler alıyor. Alınan numunelerin istenilen düzeyde olması durumunda kirazlar dalından toplanarak, ihraç edilecek.

SGK'dan Emekli Promosyonu Açıklaması SGK'dan Emekli Promosyonu Açıklaması

15 YILDIR YAPILIYOR

Kırsal mahallelerdeki kiraz bahçelerini çiftçilerle gezerek numune alan firmanın ihracat alım sorumlusu Mehmet Efe, Tarım kenti İnegöl'den 15 yıldır ihracat yapmak için başta kiraz olmak üzere şeftali ve elma gibi meyveleri aldıklarını söyledi.

FİRMA OLARAK GELDİK

"Herhangi bir kurumun davetiyle değil firma olarak İnegöl'e geldik" diyen Efe, "Bu bölgenin kaliteli olarak kiraz yaptığını bildiğimiz için tekrar bu sene de alıma geldik. Geçen sene yine firmamız İnegöl bölgesinden 800 ton civarında ürün aldı. Kimyasal analizlerde şuan bir problem yok. Boy problemi yaşamadıktan sonra bu bölgeden yine bin tonun üzerinden ürün almayı düşünüyoruz. Birkaç gün içerisinde alıma başlayacağız. Alımlarımız peşin, kantarda ödeme şeklinde."

KALİTE ORANI İYİ

"İhracatı zaten kendi müşterilerimizle yapıyoruz. Kurumlar da bize kantarlarda yardımcı olurlarsa seviniriz. Almanya, İngiltere, Hollanda'ya göndereceğiz. Kalite durumuna göre de Rusya tarafına da yapabiliriz. Şuan da fiyatlarımız 10 lira civarında. İnegöl'den Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile Rusya ve Irak'a ihracat yapılıyor. Toplamda tahminimce kiraz olarak 3 bin ton civarında ihracat yapılır. İnegöl'de kalitesine göre her pazara hitap edecek ürün var. Yaptığımız analizlerde şuana kadar herhangi bir problem yaşamadık. Kalite oranı şuan iyi" diye konuştu.

İNŞALLAH PARA KAZANIRIZ

Kiraz üreticiliği yapan Mehmet Cengiz ise "Geçen sene ürünü dalında bıraktık. Bu sene kiraz fiyatları geçen seneye göre şuan iyi. Şuan iç piyasa da ürünler 5,5-6 lira civarında. İhracat kirazının fiyatı ise 10 lira. Zaten bu ürünü yaklaşık 8 liraya iç piyasa alabilir. İhracatla birlikte bu yıl üretici olarak bizler inşallah para kazanırız." dedi.