Ramazan ayında eşler arasında sınır nedir? Oruçlu karı koca nelere dikkat etmeli? Ramazan ayında eşler arasında sınır nedir? Oruçlu karı koca nelere dikkat etmeli?

Belediye Başkanı Alper Taban, Belediye Encümen Salonunda düzenlediği basın toplantısına İnegöl Belediyesi'nin ramazan ayına ilişkin hazırlıklarını duyurdu. Erzak yardımlarından kültürel faaliyetlere, kaldırım işgallerine kadar birçok konuda bilgi veren Başkan Taban, Ramazan-ı Şerif'in hayırlı olması temennisinde bulundu.

İnegöl Belediyesi Kültür Komisyonu Üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alper Taban, "Bugün, ramazan ayında yapacağımız etkinlikleri sizler aracılığı ile kamuoyuna duyurmak adına toplanmış bulunuyoruz. Kültür Komisyonumuz, ekibimiz gerekli hazırlıklar ile ilgili çalışmaları tamamladı ve bunları bugün sizler aracılığı ile kamuoyuna aktarmış olacağız. Bildiğiniz gibi rahmet, mağfiret, bereket ve paylaşma ayı olan 11 ayın sultanı Ramazan'a kavuşmanın mutluluğunu, huzurunu ve sükunetini yaşıyoruz. Bu günlere kavuştuğumuz için Allah'a hamt olsun diyorum. Değerli arkadaşlar her türlü değerlerimizin, geleneklerimizin, inançlarımızın farkında olmalıyız. Bencilliğin çoğaldığı bir dönemde, azaldığı bir döneme geçebilmek adına bu ayı ziyadesiyle önemsiyoruz. Huzura, sevgiye kardeşliğe ve kardeşliğe vesile olması dileği ile bu ayın içerisinde olmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz. Ramazan ayını Allah nasip ederse dolu dolu yaşamaya çalışacağız" dedi.

8 CAMİDE 8 AYRI HAFIZ

Ramazan ayı programları hakkında bilgiler veren Taban, şöyle devam etti: "Öncelikle 5 Mayıs Pazar akşamı ilk teravih namazını eda edeceğiz ve bunu da İshakpaşa Camiimizden başlatmak istiyoruz. Kuranı Kerimi okuyan dünya birincileri hafızlarımızı, yine kıymetli vatandaşlarımızla bir araya getireceğiz. Bu sene de farklı farklı camilerimizde programlarımız devam edecek, özellikle 8 camide 8 ayrı hafızımızı ağırlamış olacağız. Programımızı kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum: 10 Mayıs Cuma günü Akhisar Mahallemizde Göçmenler caminde Hafız Ahmet Karabey Kur'ani Kerim Güzel Okuma Dünya İkincisi, 13 Mayıs tarihinde Yeşil Camide Hafız Alpcan Çelik, 17 Mayıs Cuma günü Çardak Camide Hafız Bünyamin Topçuoğlu, 20 Mayıs Pazar günü Mesudiye Yeni Camide Mustafa Özyılmaz Hafızımızı ağırlamış olacağız. 24 Mayıs Cuma Alanyurt Yeni Mahalle Camimizde Ferruh Muştuer Hocamız, 27 Mayıs Pazartesi Urgancılar Caminde Hafız Furkan Çınar, 31 Mayıs Cuma Kadir Gecesi özel programımızda OSB Camimizde 2014 yılında Kuranı Kerimi Güzel Okuma Yarışmasında Dünya Birincisi olan Hafız Mustafa Kızılcaoğlu hocamızla buluşmuş olacağız."

RAMAZANIN RUHUNA UYGUN EĞLENCELER

"Yine cami programlarımızla beraber ramazan eğlencesi dediğimiz ramazanın ruhuna uygun olan ve ramazanın vazgeçilmezi olan; orta oyunu, belediye tiyatromuz gibi etkinliklerle de halkımızın karşısında olacağız. 11 Mayıs Cumartesi akşamı Baykoca Mahallemizde Hz. Ali Camii önünde, 18 Mayıs Cumartesi akşamı Tahtaköprü Mahallemizde ek hizmet binamızın bahçesinde, 22 Mayıs Çarşamba Yeniceköy Mahallemizde ek hizmet binamızın önünde, 27 Mayıs Pazartesi akşamı da Kurşunlu Mahallemizdeki ek hizmet binamızın önünde Ramazan Özel Eğlencelerini İnşallah gerçekleştirmiş olacağız. Bu programlarımız saat 21.00'da başlayarak teravih namazı vaktine kadar devam etmiş olacaktır. Yine beraberinde 18 Mayıs Cumartesi akşamı Yeniceköy Beldemizde gerçekleştirilecek olan Erkekler Tasavvuf Müziği Konser programımız olacaktır. Planladığımı programlarımızı beldelerimize mahallelerimize ve şehrimize dağıtmaya çalıştık. Ayrıca 16 Mayıs Perşembe günüde şehrimize en yakın mahallemiz olan Çeltikçi Mahallemizde bulunan İlkokulun bahçesinde Bursa Büyükşehir Belediyemizin şehir tiyatrosu ekibi 'Arslan Bey'in Kerimesi' isimli bir oyun sergilenmiş olacaktır. 25 Mayıs Cumartesi akşamı saat 20.45'te heykel önünde Türk Sanat Müziği Koromuz ve İnegöl Belediyesinin ortak çalışması olan ramazan özel programımız ile ramazan dostluğunu yansıtarak vatandaşlarımızın yüzünde tatlı bir tebessüm bırakmaya hazırlanıyoruz. Diğerlerinde farklı bir etkinlik olarak çarşı içerisindeki esnaflarımıza bir miktar katkı olması adına 'Çocuk Etkinlik Çadırı' faaliyetimizi hayata geçirmek istiyoruz. 06 Mayıs-31 Mayıs tarihleri ve saat öğlen 11.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında kurduğumuz çadırda 5-12 yaş çocuklarımız faaliyet kapsamında kurulan atölyeler içerisinde süs eşyası yapmayı, geri dönüşüm malzemelerini değerlendirmeyi, atık kazanımlarını ve boyama ile resim yapma etkinliklerini gerçekleştireceğiz. Tüm çocuklarımızı ve beraberinde ailelerimizi de oraya davet etmek istiyorum."

İFTAR VE SAHUR PROGRAMLARI

"Mümkün oldukça ramazanın ruhuna uygun olarak sofralarda yer almak istiyoruz. Özellikle; yetim, öksüz, ihtiyaç sahibi ailelerimizle buluşmaya özen göstereceğiz. Bu ailelerimizin sofralarında olmaya gayret edeceğiz. Bu manada lüks ve israfa kaçınan ortamlardan uzak durmaya çalışacağız. Bir Müslümana yakışır şekilde ramazan ayını geçirmeyi İnşallah hep birlikte arzu ediyoruz. Yine belediyemizin de iftar ve sahur programları olacak. Heykel önünde 30 gün boyunca devam edecek iftar çadırımız olacaktır. Burada ailelerimiz gelip oruçlarını açabilecekler. Bu konuda katkılarından dolayı Starwood AŞ'nin sahibi Sayın Mehmet Yıldız Beyefendiye huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Burada yemek organizasyonun finansmanına destek verdiler. Beraberinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş başkanıma çadırın temini ve kurulumu noktasında bizlere destekleri oldukları için çok teşekkür ediyorum. İnşallah iftar çadırımızın sevk ve idaresi noktasında, organizasyonun sağlıklı yürümesi adına işimizin başında yer alacağız. Bu konuda huzurlarınızda tüm paydaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Burada iftarını yetiştiremeyen veya evine yetişemeyen tüm ailelerimizi de o alanda kurulacak olan iftar soframızda görmek istediğimizi beyan ediyorum. İnşallah biz de ara ara yer almaya gayret edeceğiz. Yine şehit yakınlarımızla, gazilerimiz ve gazilerimizin aileleri ile yetim ve öksüzleri de düşünerek onlarla yapacağımız iftar programlarımız olacaktır. STK'lar ile daha önce yapmış olduğumuz sahur programlarını devam ettirmek istiyoruz. Yoğun iftar ve sahur programları nedeniyle herhangi bir çakışma yaşanmaması adına bu programlarımızın tarihlerini şu an için açıklamıyorum.

YARDIMLAR SÜRÜYOR

"Bildiğiniz gibi ihtiyaç sahibi ailelerin geçmişte de Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz aracılığı ile tespit ederek düzenli şekilde ihtiyaçlarını gidermek için adımlar atıyoruz. Bu bilgileri de sürekli güncel tutuyoruz. Bu konuda ailenin ihtiyaç durumunu gözleyerek eğer gerçekten ihtiyaç sahibi kişi ya da aileyse yılın 365 günü yardımcı olacak bir organizasyonumuz olacaktır. Ramazan ayında gıda ve erzak desteklerimiz devam ederek 1 aylık gıda kolisi yardımlarımız devam edecektir."

KALDIRIM İŞGALLERİ

"Bilindiği gibi ramazan ayı içerisinde ve bayram arifelerinde esnaflarımıza kolaylıklar sağlamak adına bazı adımlar atılıyordu. Bu dönemde de bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kaldırımlarımızla ilgili düzenlemelerimiz olacaktır. Bu kapsamda; lokantalarımız restoranlarımız gibi esnaf işletmelerimizin özelikle iftar saatlerinde iç mekanlarına sığmadıkları için dış mekanlarına da masa ve sandalye açarak orada iftar yapmak isteyen kişileri ağırlayabileceklerdir. Yalnız bu faaliyetin kesinlikle saat 18.30'dan itibaren başlayacağını buradan ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde ramazan geleneği haline dönüşen helva, tatlı ve limonata gibi yiyecek ce içecek satışları ile alakalı ilgili esnaflarımız kendi işletmelerinin önünde olması kaydıyla satış yapma tasarrufunda olacaklardır. İnşallah Rabbim bizleri ramazanına kavuşturduğu gibi Kadir Gecesine de beraberinde bayramına kavuştursun diyorum. Tüm Müslüman coğrafyasının da birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe bir ramazan ayı geçirmesini buradan temenni ediyorum. Buradan programların oluşmasında ve hazırlanmasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum. Şimdiden tüm ilçe halkımızın ramazan ayını tebrik ediyorum."