İLK KADIN MİLLETVEKİLLERİNDEN BİRİSİ ŞEKİBE AKKAVUK İNSEL
5 Aralık Kadın Hakları Günü, Türk kadınlarına genel seçimde seçme ve seçilme hakkı tanıyan anayasa değişikliğinin 5 Aralık 1934'de TBMM'de kabul edilişinin yıl dönümü.

Ülkemizde kadınların milletvekili olabilme hakkını elde etmelerinden sonra meclise giren ilk kadın milletvekillerinden birisi Şekibe Akkavuk İnsel.

8 Şubat 1935'te yapılan seçimlerden önce İnegöl'de çiftçilikle uğraşan İnsel, kadınların ilk defa oy kullandıkları TBMM 5. dönem seçimlerinde Bursa milletvekili olarak meclise girdi.

399 MİLLETVEKİLİNDEN 17'Sİ KADIN
1935 yılı seçim sonuçlarına göre, seçilmesi gereken 399 milletvekilinden 17'si kadın olmak üzere, 386 milletvekili CHF adaylarından oybirliği ile 4'ü azınlıklardan olmak üzere 13 bağımsız aday oy çokluğu ile seçilmişlerdi.

ARA SEÇİMDE SAYI 18'E ULAŞTI
Bazı eserlerde 18 olarak verilmesine rağmen bu seçimlerde Meclis'e 17 kadın milletvekili girmiştir. 1936 yılı başında boşalan milletvekillikleri için yapılan 'ara seçiminde ise Çankırı Milletvekili olarak seçilen emekli öğretmen Hatice Özgenel ile bu sayı 18'e çıkmıştır.
Böylece, kadınlar Meclis'teki tüm milletvekillerinin %4,5'ini oluşturdular. Bu oran o günden bugüne ulaşılan en yüksek rakamdır. İnsel'in adını yaşatmak için İnegöl Belediyesi ise Alibeyköy Mahallesi'nde doğal yaşam çiftliği yapıyor.

ŞEKİBE İNSEL KİMDİR?
1886'da İstanbul'da doğmuştur. Kökeni İnegöl'ün İsaören köyü olan bir ailenin kızıdır. Babası Dr. Sekip Bey'dir. Gençlik yıllarını İstanbul'da geçirmiştir. İstanbul Kız Meslek Okulu'nda ve Alman Okulu'nda eğitim görmüştür. Milletvekili seçilmeden önce İsaören köyünde çiftçilikle uğraşmıştır.

Türk kadınına 5 Aralık 1934 tarihli kanunla milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesini izleyen 8 Şubat 1935 seçimlerinde Bursa'dan milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve 1051 oy alarak 5.dönem milletvekili olmuştur.

Şekibe İnsel'in politik yaşamı bu dönemle sınırlı kalmış, 29 Mart 1970 tarihinde vefat etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi albümünde, ortaokul mezunu, Almanca bilir ve çiftçi olduğu kayıtlıdır.

Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı