Uzun yıllar süregelen rivayetlere göre 1800'lü yıllarda Sultan Abdülaziz Napolyon'u ziyarete gider. Ve o sırada kraliçeye aşık olur. Ama bu aşk imkansız denecek kadar zordur. Daha sonrasında Sultanda,Napolyon 'u kendi sarayına davet eder.

Ancak davete gidemeyen Napolyon,kendi yerine kraliçeyi gönderir.Bu sırada hünkar heyecandan dolayı yapılan hiç bir yemeği beğenmez. Kraliçe ziyarete giderken yanında fransız bir aşçı götürür. Aşçının Osmanlı mutfağında yaptığı beşamel sosu Türk aşçısinin dikkatini çekti.Ve hazırladığı patlıcan közünun üzerine döktü. Sultan yediği yemeği çok beğendi. Yemeğin adı o günden itibaren HÜNKAR BEĞENDİ yemeği oldu. Aşkları ise kavuşamadan yarim kaldı.

HÜNKAR BEĞENDİ IÇIN GEREKLİ MALZEMELER:

700 gr. Kuşbaşı et

1 adet soğan

Çok az sarımsak

Yarım çay kaşığı sıvı yağ

2 adet patlıcan (büyükse 1 tane yeterli)

1 su bardağı un

2 yemek kaşığı tereyağ

Yarım litre süt

Tuz ,Karabiber , Biraz kaşar rendesi

YAPILIŞI:

Soğanlar ince ince küp olarak doğrayın Tencerede yağda kavurmaya başlayın. Sonrasında etleri ve bir çay kaşıgi ucu kadar sarımsak ilave edip kavurmaya devam edin.Tuz ve karabiberi ekleyip bir müddet daha kavurun. Etin hizasına gelecek kadar su ilave edin.Sonra tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşak kıvama gelesiye kadar orta ateşte pişirin .Daha sonra patlıcanları bıçak veya çatalla bir kaç yerden delik açıp ocak üzerinde közleyin Sonrasında kabuklari soyulur. Yaklaşık 10 dk kadar oda sıcaklığında bekletilir.Sonra ince ince doğranır.

Baska bir tencerede ise tereyağ eritilir . Un ilave edilip kavrulur. Sonra patlıcanlar ilave edilir. Süt azar azar dökülür . Devamlı karıştırılır . Koyulasinca kaşar rendesi ilave edilir. Karıştırılır ve altı kapatılır. Servis tabağına ilk patlıcan püresi koyulur üzerine ise et güzelce dağıtılır. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun..

PÜF NOKTASI : Patlıcanları tepsiye siralayip işlem basında yaklaşık 30 dk fırına atarsanız kabuklari daha kolay soyulur.

Suç Örgütlerinin Sonu Gelmiyor Bir Suç Örgütü Daha Çökertildi Suç Örgütlerinin Sonu Gelmiyor Bir Suç Örgütü Daha Çökertildi

İLKER AGAN