Hanımlar El Emeği Çarşısının 2. şube açılışına AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Hüseyin Şahin, AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, İlçe Kaymakamı Aziz İnci, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Akdemir, Belediye Meclis Üyeleri, Eski Milletvekili Sedat Kızılcıklı ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış öncesi konuşma yapan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, El emeği çarşısının ilkini 2 yıl önce açtıklarını ifade ederek, "Dün 8 Mart Dünya Kadınlar günüydü. Kadınlar sadece toplumumuzun yarısını oluşturdukları için değil her şeyden öne birey ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde birinci derecede etkili oldukları için önemlidirler. Tabiî ki 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bugünü kutlamaya dair gerek belediyelerimiz, gerekse sivil toplum örgütleri hep aktiviteler yapıyorlar. Bizlerde yaptık. 7 Mart günü kent konseyimizle beraber bir yemek yarışmamız vardı. Dün sivil toplum örgütlerimizin farklı etkinlikleri de vardı. Yine dün itibariyle 6 bayan personelimizin dünya kadınlar gününü tebrik ettik. Ama istedik ki o rutin konuşma, eğlence ve konferans programlarından ziyade biz gerçekten bu işin amacına hizmet edecek bir aktiviteyi daha ortaya koyalım. 8 Mart 2010"da yani bundan 2 yıl önce hanımlar el emeği çarşımızın ilkini açmıştık ve 2 yıl içerisinde proje o kadar tuttu ki, İnegöllüler o kadar sahiplendiler ki, malım biliyorsunuz bu satılan ürünler vergi ve usul kanununa göre vergiden muaf. Biz sadece buradaki ürünlerin satışına kesinti yapıyoruz. Buradaki masrafları karşılama adına. Kalan kısmını da tamamını bizler üretene teslim ediyoruz. Peki, hanım el çarşısının ana mantığı ne" Tabiî ki çalışan bayanlarımız var. iş kadını olan bayanlarımız var. Onlar bir şekilde işlerinde, uğraşlarındalar ama bunun yanında bir türlü ticarete atılamayan veya ürettiklerini satmaya sahip olamayan bayanlarımız var. Bu kez bu manada sunduğumuz bu yerde, İnegöllülerin 173 bin merkez nüfusun bunlarla buluşup, bu insanların istifade etmesi adına bu imkânları sağladık. 593 ayrı bayan bu merkeze ürün getiriyor. Şimdi ikincisini açıyoruz. Buradaki ana mantığı söylemek istiyorum. Burada asla al sat yok. Burada üret sat mantığı var. Getirilen ürünün kesinlikle üretilmiş olması gerekiyor. Ben buradan Kent Konseyi Hanımlar Meclisine çok teşekkür ediyorum. Gelen ürünlerin el üretimi olmasını denetleyen Kent Konseyimizin Hanımlar Meclisidir. Hani ürünün kabul edileceğini onlar karar veriyorlar. Burada o el emeği emeklerini üretenlerin aile bütçelerine destek olması noktasında bizlerde bir nebze olsun katkıda bulunuyoruz. Biz buradan tüm İnegöllülerin buradan alışveriş yapmaları için davet ediyoruz."dedi.

Sırrı Süreyya Önder Meclis’te rahatsızlandı Sırrı Süreyya Önder Meclis’te rahatsızlandı

Daha sonra Milletvekilleri adına söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise açılan el emeği çarşısının hayırlara vesile olmasını dileyerek, "AK Parti hükümeti sürecinde çok şey yapıldı. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan ticarete, ekonomiye birçok şey yapıldı. Ama en önemlisi insan hakları bazında yapılan çalışmalardır. Bunun en önemli safhasında kadın hakları alıyor. Gerçekten biz kadın hakları noktasında çok büyük mesafeler kat ettik. Başbakanımız yaşamının her noktasında siyasetin merkezine kadın ve gençleri yerleştirdi ve bunun neticesinde bugün bütün Türkiye"de gerek kadın kolları teşkilatlarımızla, gerek meclisteki kadın milletvekillerimizle hep beraber görüyoruz. Bugün burada çok önemli bir açılış yapıyoruz ve Türkiye"nin gündeminde 8 Mart ve aile içi şiddet, kadına karşı şiddet çok önemli bir yer tutuyor."dedi.

Mecliste çok önemli bir yasayı geçirdiklerini ifade eden Çelik, "Dün mecliste çok önemli bir yasayı geçirdik. Ailenin korunması ve kadın. Bu yasa geçirilirken, bu yasa görüşmeleri esnasında birçok şey söylendi, birçok şey dile getirildi. Bir kesim dedi ki, "Kadını çok güçlendiriyorsunuz, aileyi yok ediyorsunuz" kir kesimde dedi ki " Aileyi ön plana çıkarıyorsunuz, kadını yok ediyorsunuz" Biz muhafazakâr, demokrat bir partiyiz. Muhafazakâr ve demokrat bir parti olarak, biz milletimizin geleneklerine, milletimizin öz değerlerine her zaman sahip çıkacağız. Aile bizim için çok önemlidir. Ailenin içindeki kadının güçlü olması aileyi güçlü kılacaktır. Eğer aile güçlü olursa, toplum güçlü olacak, ülkemiz güçlü olacaktır. Bizim demokrat yönümüzle değişim ve gelişim her zaman önceliğimiz olacak ve muhafazakâr yönümüzle de devletimizin geleneklerini, muhafazakâr yapısı her zaman çok önemli olacaktır. Hamdolsun bugün kadınımız hukuken dünden çok daha güçlü. Artık şiddete karşı çok önemli, devrim niteliğinde bir yasamız var ve bu yasa bundan sonra kadınlarımızın daha güçlü hayatta olmasını, iş hayatlarını, sosyal hayatlarını daha güçlü hissetmesini sağlayacaktır. Buda AK Partinin kadınımıza verdiği değerin ne kadar yüksek olduğunu gösterir."diye konuştu.

2008"de Amerika"da büyük bir kriz yaşandığını ifade eden Çelik, "Biz tam o dönemde kadınlarımızla ilgili istihdamın artması için düzenleme yaptık. Dedik ki "5 yıl müddetle kadın ve genç istihdam ederseniz, işveren primini devlet ödeyecek." Burada açılışı yaptığımız el emeği çarşımızın vergisini devlet almıyor. Bunlar kadınımızın istihdamda artması için çok önemli mesafeler. 5 yıllık sigorta priminin ödenmesi sayesinde kadınlarımızın iş gücüne katılması 4 oranında artmıştır. Ben 46 yıl aradan sonra Bursa"dan ilk kadın milletvekili olarak çıktım. Bir dönem sonra bu sayı hamdolsun ikiye çıktı. Bu AK Partinin Bursa"nın kadınlarına, Türkiye"nin kadınlarına ne kadar önem ve değer verdiğini gösteriyor."diye konuştu.

Son olarak söz alan İlçe Kaymakam Aziz İnci ise tüm günlerin 8 Mart gibi kadın haklarının önemsendiği, kadına saygı konusunun aile birliğinin ve bütünlüğünün önemsendiği günler olmasını dileyerek, "Açılışını yapacağımız yer aslında çok önemli bir tarihe sahip yerdir. Çünkü burada İshakpaşa külliyesi, tarihi çarşı ve pek çok tarihi eser var. Bir süre önce kentin kalbinin attığı bu yerde, bir üzüntü yaşadık. Ayakkabıcılar çarşısında bir yangın meydana geldi ve 11 dükkanımız yandı. Bunla alakalı bir çalışma yaptık. Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Hemen süratle bu yanlış görüntüyü ortadan kaldırdı. Milletvekilimiz ve valimizle görüştük, istişareler yaptık. Bir destek vermeyi de düşündük. Fakat sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik kanununda özellikle sosyal güvencesi olanlara yardım yapamayacağına ilişkin hüküm önümüzde duruyor. Genel müdürlükten bu konuda görüş istedik. Umarım bir istisna olarak yorumlanırsa, o zamanda önümüz biraz daha açılmış olur. Genel afet olarak değerlendirilmesi için toplumun genelini ilgilendiren bir afet olması gerekiyor. Bu kapsamda genel afet hükümlerinden istifade edilir. Kadınlarımız için açılan çarşının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum., kadınları üreten hale getirmek, kadınları güçlü kılmak kadın haklarına verilecek en önemli adımdır. Bu anlamda TBMMden geçen yasanın takipçisi olacağız. Bu yasa elimizi güçlendirmiştir. Meslek edindirme kurslarımız var. Kurslara katılan tüm kursiyerlerimizi geçerli birer meslek sahibi yapıyoruz. Bununda dikkate alınmasını istirham ediyorum."dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Hanımlar El Emeği Çarşısının 2. Şubesi açıldı. Açılışta protokol üyeleri bol bol alışveriş yaparken, kadınlara da karanfil hediye edildi.