Diyanet İşleri Paris Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Kuzey Bölgesi Türk İslam ve Kültür Derneği, Fransa'nın Roubaix şehrinde yaşayan Türk vatandaşların cami ihtiyacını karşılayabilmek için ülkenin en büyük projelerinden birisi hayata geçiriliyor.

7 milyon Euro'ya mal olacak olan ve 5 bin m2 alan üzerine inşa edilecek proje kapsamında bir cami ile içerisinde sosyal donatıların olacağı kampus inşa edilecek.

2 bin 500 kişilik Eyüp Sultan Caminin kaba inşaatı tamamlanırken, minare çalışması ile iç donanım çalışmaları yapılacak.

DERNEK 1980 YILINDA KURULDU

Roubaix Eyüp Sultan Cami ve Kampus projesinden sorumlu Komisyon Başkanı Dursun Çoban,

Hangi kadınlarla evlenilmez? Kişi hangi akrabaları ile evlenemez? Hangi kadınlarla evlenilmez? Kişi hangi akrabaları ile evlenemez?

"Derneğimiz, Fransa'nın Kuzey bölgesi Türk İslam ve Kültür Derneği adı altında 1980 yılından beri bölgesindeki yaşayan yaklaşık 4 bin Türk ve Müslüman kardeşlerimize hizmet veriyor. Şuan ki camimizin yetersizliği ve 720'ye yakın üyelerimizin varlığıyla bu hizmetlerimizi çok kısıtlı olarak yerine getirmeye çalışıyoruz."

"Derneğimizin çatısı altında Türk öğretmenleri tarafından Türk kültürü dersleri ve etkinlikleri dini vecibelerimizi yerine getirmek için Diyanet tarafından görevlendirilmiş imamlarımız çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu vesileyle ileriye dönük böyle bir projeye ihtiyacımızın olduğunu anladık."

DİNİ VE KÜLTÜREL İHTİYAÇLAR

"Bilindiği üzere yurt dışında yaşayan halkımız artık bulundukları ülkelerde kalıcı oldukları anlaşılmıştır. Türk kökenli olan bu insanların buralarda kendi varlıklarını devam ettirebilmeleri için dini ve kültürel ihtiyaçları ön plana çıkmıştır. Bunun içindir ki camilerimiz bizim için vazgeçilmez birer mekandır. Cami çatısı altında bizler ve bizlerden sonra gelecek kuşaklar kendi kültür değerlerimizle yaşama imkanı bulacaktır."

"Bu amaçla yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın geleceği garantisi olan camilerin inşaatına hız verilmiştir ve çok güzel günümüz koşullarına uygun camiler inşa ediliyor. Bu hayatımızın vazgeçilmezlerinin yapımı yurt dışında kolay olmuyor. Bu camilerin bulunduğu ülkedeki kanun ve nizam koşullarına uygun yapılması gerekmektedir. Hem bürokrasi mücadelesi vereceksiniz hem de maliyeti çok yüksek olan bu yerlere maddi kaynak bulmanız gerekmektedir" dedi.

FRANSA'DAKİ EN BÜYÜK CAMİ VE KAMPUS PROJELERİNDEN

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Paris'e bağlı Roubaix Eyüp Sultan Cami ve Kampus projesinin çalışmalarına 2010 yılında başladıklarını aktaran Çoban, "Uzun ve yorucu uğraştan sonra ancak 2015 yılında inşaatına aktif olarak başladı. Fransa'daki en büyük cami ve kampus projelerinden biri olan bu proje 5 bin m2 alan üzerine inşa edilmektedir."

MALİYETİ 7 MİLYON EURO

"Projenin bize ön görüm maliyeti ortalama 7 milyon Euro olarak ön görülmüştü. Fakat zaman içerisinde anladık ki maliyeti bu rakamın çok üzerine çıkıyor. Bu projemiz 3 kısımdan oluşmaktadır. Cami binası 818 m2 alan üzerine 3 katlı inşa ediliyor. Kapasitesi ortalama 2 bin 500 kişiliktir. Sosyal faaliyetler binası ortalama 1000 m2 alan üzerine 2 katlı inşa edilecek."

"Türkçe ve din dersleri için sınıflar, kütüphane, mültimedya odası, öğretmenler odası, lojman, kadın ve erkek lokalleri ve iş yerlerine sahip olunacaktır. Konferans salon binası ortalama 900 m2 alan üzerine inşa edilip her türlü toplantı etkinliği yapılabilecektir. Bu proje Fransa'daki Müslümanların en gözde projelerinden biridir."

"Bu projenin hayata geçmesiyle bölgemizde yaşayan Türk vatandaşlarımız dini ve kültürel hayatlarını daha güzel yaşama fırsatı bulacaklardır. Ülkemizden uzakta yetişen nesillerimizin kendi dil, din ve kültürlerine uzak kalmalarının önlenmesi adına önemli bir adım atılmış olacaktır. Cami inşaatının kabasını bitirdik ve bize müsaade edilen 21m yükseklikteki minare çalışmaları devam ediyor."

ŞUANA KADAR 2 MİLYON 300 BİN EURO HARCANDI

"Şuana kadar ödediğimiz inşaat giderleri bu aşamaya gelinceye kadar bize 2 milyon 300 bin Euro mal oldu. Üyelerimiz ve bölgemizde yaşayan vatandaşlarımız bizlere ellerinden gelen maddi ve manevi desteği sağlamışlardır. Fakat bilindiği üzere Avrupa'daki ekonomik kriz teğet geçmediğinden bizlere verilen destek istenilen seviyede olmamaktadır."

"Bizler de bu amaçla maddi destek bulmak için Avrupa'daki yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları derneklerle irtibata geçerek randevu usulüyle cuma günleri yardım talep ediyor ve topluyoruz. Bu kısıtlı yardımlar bizim ihtiyacımızı karşılamaktan çok uzak kalmaktadır. Bu vesileyle zorunlu olarak ana vatanımızdaki siz hayırsever kardeşlerimizin maddi ve manevi desteğine ihtiyaç duymaktayız."

YARDIM BEKLENİYOR

"Bu yardımlar para veya cami donanımı: kürsü, mihrap, minber, halı, avize, çini, kalebodur, seramik, kubbe kaplaması, nakkaş işleri ve benzeri yardımlar olabilir. Yurt dışı için yapılacak bu yardımların ne kadar hayati bir önem taşıdığını, bizler için yaşadığımız ülkelerde bir var olma mücadelesi olduğunu bilinmesini özellikle vurgulamak istiyorum."

"Projemizin tamamlanabilmesi için hayırseverlerimizden destek bekliyoruz. Yaptığınız ve yapacağınız yardımlarınızı Allah kabul etsin" diye konuştu.

İLETİŞİM VE HESAP NUMARALARI

Yardım yapmak isteyenler için hesap numarası ile iletişim numaraları;

Yurt dışı proje hesap bankası C.E. NORD FRANCE EUROPE - 00800 -

IBAN numarası: FR76 1627 5008 0004 0025 2373 082

BIC: CEPAFRPP627

DURSUN ÇOBAN

Telefon numarası: 0531 276 20 38

Yurt dışı telefon ve WhatsApp numarası: 0033 663 39 31 86