İnegöl'e bağlı Esenköy mahallesinde bulunan Ayıpınar ve baran isimli su kaynağı BUSKİ tarafından köylülerin elinden alınması, Esenköy mahalle sakinlerinden tepkiler çığı gibi büyüyor.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE SU YETMİYOR

Ellerinde bulunan 8 kaynağın 6 tanesinin kamu yararına kullanıldığını belirten mahalle sakinleri ellerindeki 2 kaynağın köylerinde deki tarımsal ve içme su ihtiyacının ancak %20'sine yettiği ve bunun bilirkişi raporu ile sabit olduğunu belirttiler.

RAPORLA TESCİLLİ

2014 yılındaki bilirkişi raporunda ise "Adı geçen köyün sulu tarıma müsati 1300 dekar arasizi bulunduğu, tek sulama suyu kaynağı olan Ayıpınarı kaynağı 264 dekar arazinin sulanabileceği, Yeniceköy Beldesi nüfusunun 11 bin, kullanacağı toplam su kaynakları debisinin 38 lt/sn olduğu bu miktardaki su ile 31 bin 268 kişinin su ihtiyacının karşılanabileceği" belirtildi.

HAYVANCILIK VE TARIM BİTECEK

SGK'nın SUT değişikliği Resmi Gazete'de SGK'nın SUT değişikliği Resmi Gazete'de

Ellerindeki son su kaynağını bırakmak istemeyen mahalle sakinleri BUSKİ'ye tepki gösteriyor. Mevcut kaynağının kendilerine yetmediğini ifade eden mahalle sakinleri, son kaynağında ellerinden alınması durumunda mahallede hayvancılığın ve tarımın bitme noktasına geleceği belirttiler.

DAVAYI KAZANMIŞLARDI

BUSKİ'ye karşı 2014 yılında açılan davayı kazanan köylüler 5 yıl sonra tekrar suyun istenmesini şaşkınlıkla karşılıyor.

GECELERİ SULUYORUZ

Suyun yeterli olmamasından dolayı mahsullerini geceleri suladıklarını belirten Kasım Bayram "Benim 80 ton meyvem var maalesef bu meyveleri yazın geceleri sulayabiliyorum. Komşularım kendilerine yetecek kadar meyve ve sebze ekiyorlar bu su ile gündüzleri sulama yapıyorlar. Geceleri su boşa çıktığı zaman ben meyvelerimi sulayabiliyorum. Biz yetkilerden artık şunu istiyoruz bize hizmet etmeyin yeter ki bizi rahatsız etmeyin. İlla dışarıdan bir şeyler gelecekse biz tarım yapmayalım meyvecilik yapmayalım. Biz 17 yıldır tarımcılığın karşılığını alamıyoruz o zaman bize tarım ile uğraşmayın deyin bizde bilelim. Bu su benim canım benim canımı alamazsınız" dedi.

HAYVANCILIK BİTER

Ellerindeki suyun alınması durumunda hayvancılığın biteceğini ifade eden Mehmet Zeren "Bu köyde hayvanlarım var bu su bizim hem içme suyumuz hem de sulama suyumuz bu su. Bu su gittiği zaman kimse hayvancılık yapamaz o zaman yakalım bu köyü" dedi.

CANIMIZ ÜZERİNDEN HESAP YAPMAYIN

Ellerinde kalan suyun canları olduğunu ifade eden ise Okan Göktaş "Bizim davamız bizim derdimiz suyumuzdur, bu su bizim canımızdır kimsenin canı üzerinden pazarlık yapılmasın. Elimizde kalan son iki kaynak BUSKİ tarafından işlem yapılarak boru döşemek sureti ile başka yerlere aktarılmak isteniyor. Bu ilçenin içinde bu ülkede yaşayan herkes bu suya ortaktır. Bizim suyu paylaşmama gibi bir derdimiz yok ama suyu kullanma yönetimi ile ilgili sıkıntılar var. Daha önce köyümüzdeki su kaynağından boru ile alınarak köye hiçbir fayda sağlamadan akıp gitmektedir. Bu borulardan akan suların doğadaki hayvanların bölgedeki insanlarında da hakkı var. Bu su boruya bir kez girdimi bir daha çıkmıyor. Biz yıllarca bunun tecrübesini yaşadık. Biz suyun kaynağından alınmasına karşıyız. Bu olaydan korkuyoruz bu kaynağından alınırsa köyümüz susuz kalacak, Esenköy çorak bir arazi olacak ve buradaki insanlar köylerini terk etmek zorunda kalacaktır. Bizin 2014 yılında açtığımız davayı kazandık. Bilirkişi raporu ile bu tespit edilmiştir. Bugün tekrar suyumuz isteniyor, bizim suyumuz bizim arazimizi sulamaya yetmiyor. Bu suyu ortak kullanalım kaynağından alınmasın su köyümüzün altında Baba sultan barajı var ve bu su oraya akmakta su oradan da tedarik edilebilir. Köyün altından bir yol açarak boru döşenerek te alınabilir. Bizim suyumuzun kaderi hayatında hiç köyde yaşamayan insanlar tarafından belirlenmesin. Köylüye de bu sorulsun köylü susuz bırakılmasın bu su köyün canıdır kimse canımız üzerinden hesap kitap yapmasın." İfadelerini kullandı.

BU SUYA SAHİP ÇIKIN

Bu suya sahip çıkılması gerektiğini belirten Yüksel Göktaş "Burada mahsullerim var ziraatla uğraşıyorum ben burada insanlara sesleniyorum duyarlı insanlara sesleniyorum bu suya sadece biz değil herkes sahip çıksın. En basit yol olan kaynağından kimse suyu almasın bizden burada hep birlikte mücadele edeceğiz. Bizim sesimizi duyan herkes bu suyun kaynağına toplanacaktır." Dedi.

BÜYÜKŞEHİR KANUNU KÖYLÜYÜ BİTİRDİ

Büyükşehir kanunu ile köylünün bittiğini belirten Esenköy Mahallesi sakini Zahit Acar "Ben bu köyde su yetmediği için tarım yapamıyorum bu yüzden hayvancılığa yöneldim. Bu su giderse benim günde 25 litre süt veren ineğim 80 litre su içmezse bu sütü veremeyecek. Bugün 15-20 tane hayvan 3 ton su tüketiyor günde. Bu su giderse ben bu suyu kova ile taşıma şansım yok. Zaten yazın su azalıyor, tankerler le su getiriyoruz yukarıdan aşağı su inmiyor. Devletimizin bizle ilgilenmesini istiyoruz, rahatsız etmesini istemiyoruz. Büyükşehir kanunu ile birlikte hani köylü köylü olarak kalacaktı. Şimdi ne mahalleyiz nede köylüyüz. " ifadelerini kullandı.