Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu ve beraberindeki heyet 14 Mayıs Dünya Çiftçilerd Günü münasebetiyle İnegöl Ziraat Odası'nı ziyaret etti. Sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek gerçekleştirilen ziyarette Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu tarafından Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik'e çiçek taktim edildi.

TARIMDA PANDEMİ TEDBİRLERİ DOSYASI VERİLDİ

Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları kurulunun hazırlamış olduğu "TARIMDA PANDEMİ TEDBİRLERİ" konulu dosya İlçe Başkanı Hasan EROĞLU tarafından Ziraat Odası Başkanı Sezai ÇELİK'e taktim etti.

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ TEBRİK EDİYORUM

Yapılan ziyarette konuşan Saadet Partisi İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, partilerinin en stratejik yaklaştıkları meselenin her zaman Tarım sektörü olduğunu belirterek, "Tarıma hak ettiği önemin verildiği, topraklarımızın betona, ranta kurban edilmediği, çiftçilerimizin yüzlerinin güldüğü bir Türkiye temennisiyle; bütün zorluklara rağmen üreten, alın teri döken çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü sizin nezdinizde tebrik ediyorum." dedi.

KIRSALDAN KENTE GÖÇ ÇİFTÇİLİĞİ BİTİRDİ

Tarımla uğraşan nüfusun sürekli olarak azaldığını ifade eden Hasan Eroğlu "İnegöl'ümüzde 2000 yılında 180.000 nüfusun 80.000 'i köyde yaşarken bugün geldiğimiz noktada 270.000 nüfusun en fazla 30.000'i kırsal mahallelerimizde. Bunların büyük bir çoğunluğu da çiftçiliği bırakmış durumda." dedi.

YATLARA VERİLEN VERGİSİZ MAZOT ÇİFTÇİYE DE VERİLSİN

Tarımda girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Hasan Eroğlu "Biz en azından şu süreçte çiftçimizin bu girdi maliyetlerinin ortadan kaldırılmasını isterdik. Çiftçiyi kredi kullanmaya teşvik etmek, özel bankalarla anlaşıp kredi alanları açmak çiftçimize yapılacak en büyük kötülüktür. Bunun acısını banka batağına saplanan çiftçilerimiz bilir. Bugün süper lüks yatlara, teknelere mazot %1 KDV ile veriliyor. Mazottan KDV'yi ÖTV'yi kaldırdığınızda fiyat 2- 3 lira bandına inecek. Yine aynı şekilde gübre, ilaç ve çiftçinin kullandığı elektrikten de vergileri kaldırdığınızda çiftçinin yapacağı üretim bu millete kat be kat daha fazlasını kazandıracaktır." dedi.

ZİYARET İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Yaklaşık bir aylık bir süreçte sağlık problemleri yaşadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai ÇELİK "Çok başarılı bir tedavi süreci neticesinde yeniden görevimizin başındayız. Ben Saadet Partisi'ne nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAZSAK İTHALATA MECBUR KALIRIZ

Yaşanan pandemi süreciyle tarımın ve çiftçinin ne kadar kıymetli ve stratejik bir konumda olduğunun anlaşıldığını belirten Çelik, "Bugün gıdanın, tarımsal üretimin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gördük. Şurası da bir gerçek ki gerekli tedbirler alınmazsa tarımda ithalata mecbur kalırız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Mercimeğin anavatanı Yozgat'tır ama bir bakıyorsunuz Kanada'dan mercimek ithal ediyoruz. Onlar bizden akıllı mı hayır! Onların idarecileri çiftçiyi ayakta tutuyorlar. İdarecilerimiz bu dönemi bir fırsat bilip çiftçinin elini tutmalıdır." dedi.

KÖYLÜLÜK, KÖYDE YAŞAMAK KÖTÜ BİR ŞEY GİBİ GÖSTERİLİYOR

Tarımda, üretimde bereket olduğunu, çalışıldığı ve desteklendiği zaman iyi gelirler elde edilebileceğini belirten Sezai ÇELİK "Ancak bugün karşılaştığımız başka bir sorun da kırsalda yaşamanın ailelerce hoş karşılanmaması. Özellikle genç neslin ailelerinde köyde isen kız vermeyiz, köye gitmem gibi bir yanlış anlayış var. Her zaman ifade ediyorum Mustafa Kemal ATATÜRK'ün çok önemli bir sözü var: Bu Millet Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık. Bu sebeple çiftçimizi el üstünde tutmalıyız. Gerçekten bu milletin efendisi olduğunu hissettirmeliyiz." dedi.

ZİRAAT ODAMIZIN KATKILARIYLA ÇİLEKTE İYİ BİR NOKTADAYIZ

Kurşunlu'da çilek hasadının başladığını ifade eden Sezai Çelik, "Kurşunlu'da seneler öncesinde çilek için bir fide çalışması yapmıştık. Bugün geldiğimiz noktada Kurşunlu çileğimizin aroması yüksek, raf ömrü daha uzun olduğu için ihracatta en gözde hale geldi. Lezzetiyle kendini ispatlamış bir ürün, dolasıyla çok rağbet görmeye başladı." dedi.

İNEGÖL'DE EKİLMEYEN TARIM ARAZİLERİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ

20 yıl öncesinde İnegöl'ün köylerinde imkan bulunan her alanda tarla oluşturularak ekim yapıldığını belirten Sezai Çelik "Gençlik dönemlerimizde köyümüzde o kadar çok ekim alanı vardı ki ekim yapılan bitkileri yabani hayvanlardan korumak için bir çok noktada küçük kulübeler olurdu. O kadar yoğun bir ekim vardı. Ancak bugün ayçiçeği bile İnegöl'ümüzde sıkıntılı durumda. Ekim alanlarımız gün geçtikçe azalıyor. Bu arazilerin ekilmesi lazım." Dedi.

HOBİ AMAÇLI TARIM İLE PROFOSYONEL TARIMI BİRBİRİNDEN AYIRMALIYIZ

Kentte yaşayan nüfusun son zamanlarda kırsal mahallelere akın ettiğini söyleyen Sezai Çelik "Bu güzel bir gelişme. Elbette hobi bahçeleri, ufak da olsa bir toprakta ziraat yapmak güzeldir. Ancak üzülerek ifade etmek istiyorum ki bazı noktalarda tarımsal amaç dışında tarlalara konan yerleşkelerde o bölgedeki çiftçimizi, ailesini rahatsız edebilecek boyutta şeyler oluyor. Fazla detaya girmek istemiyorum ama bunun önüne geçebilmek için konteyner koymak için gerekli tarım arazi alanını artırmak zorunda kaldık. Burada yapılması gereken mülki idare tarafından belli başlı noktalarda büyük alanlar istimlak edilerek hobi bahçeleri kurmasıdır. Çünkü hobi amaçlı yapılan ziraat faaliyetleri profesyonel tarıma bir noktadan sonra engel olmaya başlıyor." dedi.