Yeni Haftada Altın Fiyatları Ne Oldu? 22 Nisan Güncel Altın Fiyatları Yeni Haftada Altın Fiyatları Ne Oldu? 22 Nisan Güncel Altın Fiyatları

MALİYETİ DÜŞÜRMENİN YOLLARI VAR

Konu hakkında bilgilendirme yapan CCK Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı firması yetkilisi Celal Can Kara, Dahilde İşleme Rejiminin uygulanmasıyla ithal girdi kullanan üreticinin ve ihracatçı firmaların girdi maliyetlerinde çok yüksek oranda tasarruf yapabildiğine dikkati çekti.

Bu maliyet düşürücü politikalarla uluslararası pazarlarda firmaların rekabette bir adım öne geçebildiğini ve işletmeye ciddi anlamda fayda sağladığını aktaran Kara, "Öyle ki; Gümrük vergi oranlarının çok yüksek olduğu ve mobilya sektörüne girdi sağlayan tekstil ürünlerinde bu fayda maksimum düzeye çıkmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse; Mobilya üretiminde kullanılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti'nden kumaş cinsi bir tekstil ürününü ham madde olarak ithal etmek isteyen bir ithalatçı, ürünün satın alma bedeli için ödemiş olduğu yaklaşık 100.000 USD den ayrı olarak, 15.000 USD Gümrük vergisi, 20.000 USD KDV ve 35.000 USD ilave gümrük vergisi ödemek durumunda kalacaktır. Yani almış olduğu ürün fiyatının üzerine %70 gibi çok yüksek bir gider yüklenecektir."

MALİYETTE BÜYÜK TASARRUF İMKANI

"Eğer bu ithalatçı bu ürünü ham madde olarak kullanmak üzere ithal ediyor ve bu ham maddeden ürettiği ürünleri ihraç ediyorsa ya da ettiriyorsa Dahilde İşleme Rejiminden faydalanması işletmeye çok ciddi fayda sağlayacaktır. Bu durumda Dahilde İşleme Rejimi kullanılmasıyla %70 ilave gidere karşılık gelen yaklaşık 70.000 USD vergi yükü ortadan kalkacak ve işletme sadece bir parti yükü 70.000 USD daha düşük fiyata mal edecektir. Bu döngüyü bir sene içerisinde defalarca tekrarlaması işletmenin yıllık bazda çok yüksek oranda bir maliyet avantajı elde etmesini sağlayacaktır. Bu oranda bir tasarruf yapmakta kuşkusuz her işletme için istenen bir sonuç olduğundan, Dahilde İşleme Rejimi cazibesini her daim korumaya devam edecektir."

KDV VE DİĞER VERGİLERDEN MUAF OLABİLİRSİNİZ

"Söz konusu bu durum mobilya sektöründe sadece tekstil grubuyla sınırlı kalmayıp, her ürün grubu için kiminde daha az kiminde daha çok olmak üzere geçerlidir. Toplamda elde edilecek tasarrufun hesaplanabilmesi için işletme özelinde çalışma yapılması ve her işletmeye özel bir proje çıkartılarak toplamda elde edilecek faydanın maksimuma çıkartılması gerekmektedir. Bu konular ve bunlara ek olarak 2. el (kullanılmış) eşya ithalat izinleri, yatırım teşvik belgesi izinleri gibi birçok konu da daha detaylı bilgi edinmek, işletme özelinde fayda-maliyet analizi yaparak somut veriler görmek isterseniz, İnegöl'de Mahmudiye Mahallesi Ertuğrul Gazi Caddesi No:110 kat:2 D:7 Atimer 1 İş Merkezindeki ofisimizi ziyaret ederek, bizlerden her zaman CCK Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı olarak bilgi alabilirsiniz." diye konuştu.