BAŞKAN TABAN'A İLETTİK

Saadet Partisi İnegöl İlçe Başkanı Hasan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada; "Ülke gündemimizde bir kaç gündür yoğun şekilde yer alan ve yer almaya da devam eden deprem konusuyla ilgili Saadet Partisi ilçe teşkilatı olarak görüşlerimizi ifade etmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Öncelikle bu üzücü hadisede hayatlarını kaybeden Elazığ'lı ve Malatya'lı kardeşlerimize Yüce Allahtan rahmet ve yaralı olarak kurtulan kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. Birlik ve beraberliğimizin had safhada olması gereken bu tip elim hadiselerde ayrıştırıcı dil kullanılmamasında ve beyanatların da siyaset üstü bir içerikle verilmesinde büyük fayda görüyoruz. Ve önceden sayın Belediye Başkanımız Alper Taban Beyefendi'ye takdim ettiğimiz detaylı bir şekilde hazırlanan "Afetlere Hazırlık" dosyamızdaki hususları tekrar ediyoruz"

AFETLERE HAZIR MIYIZ?

"Yaklaşık üçyüz bin nüfusla birlikte yaşadığımız İnegöl şehrimizde maruz kalabileceğimiz deprem, sel, büyük patlamalar ve yangınlar gibi afetlere karşı çok yönlü bir şekilde hazırlanılması ve bir çok teknik disiplin açısından konunun ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Afet yönetimi ve afet öncesi alınması gereken tedbirlerle alakalı olarak, birçok resmi kayıt ve envanterlere sahip olan, bütçesi ve personel vasfıyla daha organize bir yapıya sahip bir kurumun bu işi yürütmesi çok önemlidir. Bu amaçla İnegöl Belediyemiz doğrudan veya yönlendirici yerel güç olarak ön plana çıkmasını önemsiyoruz"dedi.

Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem! Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem!

MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ

"Belediyemizin bünyesinde bir "Doğal Afet Merkezi" olmalı, burada afet durumlarında kullanılmak üzere gerekli teknik araçlar, çadır, telsiz, battaniye, ve teçhizatlar depolanmalıdır" diyen Eroğlu, şöyle devam etti: "Depremle alakalı bilincin artması yönünde dersler ve tatbikatlar hayata geçirilerek yaygınlaştırılmalıdır. Bu gaye doğrultusunda teknik kişiler ve konunun muhataplarıyla bir "Çalıştay" düzenlemeli ve konular detaylıca ele alınarak mevcut durumun tespiti yanında teknik çalışmalar, hukuki altyapı, mali kaynak, eğitim, risk ve afet yönetimi çerçevesinde temel esaslar belirlenmelidir. Öncelikli olarak bir "Acil Eylem Planı" yapılmalıdır. Başkanlarının doğal üye olan mahalle muhtarlarından seçileceği "Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi" hayata geçirilmelidir. Bu projenin amacı, mahalle bazında belli sayıda kişinin hem eğitilerek hem de teçhizatlandırılarak arama-kurtarma çalışmalarında müdahil ve yardımcı olmalarını sağlamak olacaktır"

SÜRATLİ VE ETKİN KENTSEL DÖNÜŞÜM

"Depreme dayanıksız yapı stoğuyla ilgili çözüm üretebilmek için yerel dinamiklerle, teknik odalarla istişare ortamı hazırlanmalı ve daha da geç kalmadan kentsel dönüşümü hızlandırmak için belediye bünyesinde işin ehli teknik bir birim kurularak bu birim üzerinden yol alınmalıdır. Kentsel dönüşümde sağlıksız yapılardan kurtulmuş olacağımız gibi, aslında altyapısından otoparkına, yeşil alanından kanalizasyonuna kadar her türlü probleminin çözümü için de fırsat yakalanmış olacaktır. Dolayısıyla adım adım bu gaye üzerinde hareket edilmeli ve Yeni İnegöl projesi üzerinden de çözüm yolları aranmalıdır. İnegöl konumu itibariyle istatistiki olarak ortalama 30 yılda bir 6.5 büyüklüğünde bir depreme maruz kaldığından İnegöl'deki eski yönetmelik şartlarında yapılan (4 ve üzeri katlı) 4 bin civarında yapının ivediyetle beton dayanıklılık testinden geçmesi, dayanım ve hasar tipi yönüyle yorumlanması gerekmektedir"

YENİ İNEGÖL TEŞVİK EDİLMELİ

"Şehircilik esasları, sosyo-kültürel yapı, altyapı maliyetleri gibi sebeplerden dolayı inşaat izni verilen binaların kat sayılarında artış istenmese de, bu artış sağlanmadan bir dönüşüm de mali kaygılardan ötürü mümkün görünmemektedir. Mevcut Batıkent projesinde olduğu gibi. İnegöl Belediyesi bu sorunlara uzun vadeli olarak temel iki mesnet üzerinden çözüm üretmelidir. Bir taraftan şehir merkezindeki cazibe noktalarını mümkün olduğunca Yeni İnegöl alanlarına dağıtarak o bölgedeki yapılaşmayı teşvik etmeli, diğer taraftan Eski İnegöl'deki nispeten riskli görülen yapıları dönüştürebilmek için teşvik edici adımları atmalıdır. Büyük afetlerle mücadele ile ilgili ortak akıl teşekkülü için, yine çözüm önerisi olarak sunduğumuz ve ismini Mavi Masa İstişare ve Koordinasyon olarak belirlediğimiz proje bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu kapsamda Mavi Masa Meclisi kurarak, hizmet kurumlarının, sanayi kuruluşlarının, teknik odaların temsilcileri ile, şehrimizi ilgilendiren tüm altyapı çalışmalarında riskli durumlar veya muhtemel tehlikeler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların yürütülmesi amaçlanmalıdır"

DAHA FAZLA EĞİTİM

"Belediyemiz meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde kurslar düzenleyerek, tatbikatlar yaptırarak ayrıca vatandaşlar için çıkaracağı dergi, broşür v.b. araçlarla afetler konusunda bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerini zenginleştirmelidir. Taziye ve geçmiş olsun dileklerimizi tekrar eder, daha da büyük afetlere hazırlıksız yakalanmaktan Cenabı Allah'a sığınırız. İnegöl kamuoyuna saygılarımızla..."