Basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, istifa nedenlerini sıraladı.

1 yıl önce de görevini bırakmayı düşündüğünü aktaran Canbolat yaptığı açıklamada;

"1 yıl önce dekanlık görevini yaparken vicdani rahatlık içerisinde yürütebilmeme engel teşkil ettiğini düşündüğüm bazı durumlardan dolayı hakkaniyet ilkelerine uymayan olaylar yaşandı ve göreve devam edemeyeceğim kararına varıp bırakmayı düşündüm. Ama fakültede öğretim üyelerimizle yaptığım görüşmelerde bu aşamada bırakıp gitmenin uygun olmayacağı kanaatine vardık."

SÜKUT İKRARDAN GELİR

"Bu durumu açık yüreklilikle YÖK'e bildirdim. Ondan sonra geçen süre içerisinde güzel bir durum oldu. İstişare kurulu oluşturup kampüsü geliştirdik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Doğrudan görüşülüp size bir şeyler söylenmezken arkadan bir takım ithamlar olduğunu öğreniyorsanız o çok daha kötü oluyor. Bunu öğrendikten sonra susmak doğru olmayacaktı. Sükut ikrardan gelir diye bir söz vardır. İtham edildiğiniz durumun gerçeğe aykırı olduğunu dile getirmeniz gerekir ve gerçeğin de ortada araştırılması lazım."

Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi Murat Kurum 3 ilçede vatandaşlara seslendi

ŞUANA KADAR 3 DEKAN GÖREVİNİ BIRAKTI

"Uzun süren dekanlık görevi sırasında ortaya çıkan bir takım olumsuzluklardan bahsediliyorsa ve bu yüzünüze söylenmiyor da arkadan birilerine iletiliyorsa bunun ne olduğunun sorulması lazım. Şuana kadar 3 dekan görevini bıraktı. Rektörlüğün akademik mevzuata uymayan, yukarıdan müdahaleci işlemleri karşısında görevi bıraktılar. Ben 1 yıl önce gerekçelerimi de dile getirerek bırakmak istediğimi bildirmiştim."

YANLIŞ UYGULAMALAR VAR

"Yanlış uygulamalar karşısında susmamak gerekiyor. İyi ilişkilerimiz var ama bu iyi ilişkilerin güzel icraatla da kendini pekiştirmesi lazım. Bunların olmadığını gördüm. Kamu kaynağının adaletsiz kullanımıyla ilgili bir durum varsa ve soru sorduğunuzda sonra konuşalım deniyorsa olay değişiyor. Susmak bazı yanlışlara ortak olmak anlamına gelebilir. O bakımdan bu işi ya yaparsınız ya yapmazsınız. Yapıyormuş gibi görünüp işi yapmamak emanete ihanettir."

MUHATAP YÖK'TÜR

"Dekanları rektör atamıyor, YÖK atıyor. Dolayısıyla muhatap YÖK'tür. Ben YÖK'e bunları bildirdim. Bu noktada YÖK'e girişimimiz olacak. Bırakıp gitmek değil ama artık iş yürümüyorsa, gelecek kaynaklara mani olunuyorsa, rektör ben dekanlığı kendime almak istiyorum diyorsa o noktada YÖK'ün bunu bilmesi lazım. En doğru olan neyse yapılmalı. Diğer dekanlar bıraktılar, sessizce gittiler ama ben en azından burada bir yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum."

DÜZELMEYE VESİLE OLSUN

"Eğer bunun düzeltilmesine vesile olacaksa bu da bizim için iyi bir durum olabilir. Adalet ne nereye gerekirse onu oraya koyma işidir demiştir. Aksi halde o bir zulüm olur, haksızlık olur. Buna dikkat edilmesi gerekir. Sözde durulmuyorsa, söylenenin aksi yapılıyorsa orada iyilik olmaz" dedi.

İSTEKLER KARŞILANMADI

Rektörlüğü hedef alan Canbolat şöyle devam etti;

"Öğrencilerimiz 45'ten 750'ye çıktı. Dersliğe ihtiyaç var. Bunları rektörlüğe yazdık. Ortak kütüphane istedik. Rektör yardımcısı tamam dedi ama aylar geçtiği halde herhangi bir geri dönüş olmadı. İşe başlarken gayet güzel niyetlerle başlandı. Yeni rektörümüz YÖK'ün İnegöl İşletme Fakültesiyle yeniden devam etmesi gerektiğini söyledi. Biz zaten daha öncesinde burada başladık, işler devam ediyordu."

VİCDANIMIZIN GEREĞİ BU

"Benim açımdan o sürede kesintiye uğramaması için birlikte çalışmak uygun olacaktı. Güzel niyetler içerisindeydik. Üniversitenin başarısı için çalıştım. Sonuçta istenen olmadı. Gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve kamuoyuna iletilmesini sağlıyorsunuz. Ben vicdanıma ve Allah'a hesap vereceğim. Bu noktada nereye varırsak varalım ona razı oluyoruz. Vicdan ölçülerine vurduğunuzda hata yapmazsınız. Ferasetle bakanlar gerçeği görür. İyi ve hoş görünme gayesine girmeden gerçeği görmek isterseniz başarıya ulaşırsınız."

SUSMADIK

"Üniversite sadece fiziki mekanlardan ibaret değildir. Üniversite demek eşyanın hakikatini bilip öğretmek ve ona uygun bir davranış modeli önermektir. Eşyanın hakikatine uygun davranırsanız adalet olur, aykırı davranırsanız haksızlık olur, zulüm olur. Haksızlığa destek vermek susarak, hiçbir şey yapmadan da olur. Hak ve adalet adına susmamak gerekir."

DAHA İYİ OLSUN DİYE

"Hatada ısrar etmek de insanı yanlış bir yere getirir. Bütün bunları bu süreçte gördük. Bunu bir istifa açıklaması gibi de düşünebilirsiniz, YÖK'e bu durumu arz etme talebi olarak da görebilirsiniz. Amacımız burada kalmak ya da gitmek değil, amacımız doğru bir iş, hizmet yapılıyorsa bunun devam etmesidir.

Dekanlık görevini bırakıp gitmem İnegöl İşletme Fakültesi ve yerleşkenin geleceği için iyi olacaksa Rektör dekanlığı kendi uhdesine alarak buraya kaynak aktaracaksa şuanda burayı bırakmaya razıyım."

TEŞEKKÜR ETTİ

"Yeter ki 7 yıl önce başlattığımız bu fakülte daha iyi yerlere gelsin. Şuanda mevcut konumum itibariyle kendimi öğrencilerimin, öğretim üyelerimizin taleplerini karşılayacak pozisyonda göremiyorum. 3 bölümümüze yüksek puanla gelen bölüm birincilerine öğrenim bursu vermek istedik. Bu burs işadamlarından temin edildi. Bu bir örnektir. İnegöl'de gerek öğrencilerin gerek akademik personelin geleceği için neler yapılabilirse tanık oluyoruz. Fakülte istişare kurulumuza teşekkür ediyorum."