ÇOCUKLARI SANAL DÜNYADAN KORUYALIM

İshakpaşa İlkokulu, teknoloji bağımlılığı konusunda ailelerin bilinçlenmesi adına "Dijital Dünyada İnsan Olmak" konulu bir proje gerçekleştirdi. Proje kapsamında; İshakpaşa İlkokulu'nda 500 veli, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu ve Cansel Poyraz Akyol'un yazdığı "Kapat! Çocukları Sanal Dünyadan Koruma Kılavuzu" adlı kitabı okudu. Daha sonra İnegöl Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile çocukları sanal dünyadan uzaklaştırmak ve teknolojiyi bilinçli kullanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında veliler ile kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundular.

"DİJİTAL DÜNYADA İNSAN OLMAK" SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Proje kapsamında Pazartesi akşamı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İshakpaşa İlkokulu işbirliği ile "Dijital Dünyada İnsan Olmak" konulu seminer düzenledi. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı seminer, 20.00'da Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Okul Müdürü Ömer Ankıt'ın açılış konuşmasıyla başlayan seminere, velilerin ilgisi de yoğun oldu. Daha sonra bir öğrenci, konuşmacı Şakiroğlu'nun kitabının kapağı şeklinde hazırlanmış kostümüyle sahneye gelerek hem kitabın içeriği konusunda bilgi verdi hem de salonu dolduran ailelere önerilerde bulundu.

EN BÜYÜK HATA TELEFONLARIN YATAK ODASINA GİRMESİ

Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu sahneye çıkarak "Dijital Dünyada İnsan Olmak" konulu semineri gerçekleştirdi. Şakiroğlu, teknoloji bağımlılığı konusunda yapılan ilk ve en büyük hatanın aslında ailelerin çok fazla farkına varmadıkları bir husus olduğunu ifade etti. Tehlikenin çocukların dijital dünyayı yatak odalarına sokmasıyla başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu; "En büyük hata çocukların telefonu yatak odalarına sokmasıdır. Bunu pek çok aile önemsemez aslında. Ancak sorunun başlangıcı burada. Çocukların telefonlarını yatak odalarına sokmasındaki en büyük bahane de alarm kurmak. Alarm kurma bahanesiyle yatak odasına alınan telefonlar, ailelerin kontrolünden çıkarak çocukların hayatlarını karartacak sonuçlara yol açabiliyor. Bunun en büyük sebebi de oyunlar. Çocuk, alarm bahanesiyle odasına aldığı telefonu arada kontrol edecek. Ve telefonun ışığı görüldüğü anda, gözde oluşan etkileşimler sonucunda çocuğun uykuya dalma süresi 34 dakikaya kadar gecikecek. Bu süre zarfında çocuk oyuna, WhatsaApp'dan gelen mesaja, sosyal medyaya bakacak. Yapılan araştırmalarda her 4 çocuktan birinin bu şekilde olduğu görülmekte. Ve neticede gece çocuğun uyku saati gecikti, uyku düzeni bozuldu. Eğitimde başarının bir numaralı kuralı düzenli uykudur. Gece uyumayan çocuk sabah uyanmak istemez, uyanmak istemeyen çocuk okula gitmek istemez, okuma gitmek istemeyen çocuk, öğretmeni ne kadar iyi olursa olsun başarılı olamaz" dedi.

"GECE YARISI İNTERNETE GİRMEK, GECE YARISI SOKAĞA ÇIKMAKTAN FARKLI DEĞİL"

Gece geç saatte girilen oyunun, sosyal medya hesaplarının sağlıklı bir durum olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, gece yarısı internete girmenin gece yarısı sokağa çıkmaktan farklı olmadığını vurguladı. Şakiroğlu, çocukları intihara sürükleyen oyunların ve uygulamaların tuzaklarını da velilere anlattı. Şakiroğlu, özellikle ergenlik dönemindeki çocukları dijital dünyanın zararlarından korumak için atılması gereken adımları sıralayarak şöyle konuştu: "Birincisi, cep telefonu ve tablet gibi dijital dünyaya açılan pencereler yatak odalarına girmeyecek. İkinci önemli nokta ise çocukları intiharlara sürükleyen oyun ve uygulamaların tuzaklarının başında yer alan telefon numarası ve e-mail ile ev adreslerinin tanınmayan kişilere verilmemesi. Çocuklarınızı tembihleyin, özellikle internet ortamında kimseye telefon numarası veya adres vermesinler."

Müşerref Muzaffer Samda İlkokulu'ndan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında Büyük Başarı Müşerref Muzaffer Samda İlkokulu'ndan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvasında Büyük Başarı

RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ

Dijital dünyanın tuzağına düşme konusunda risk altında olan çocukların özelliklerinden söz eden Şakiroğlu, "11-19 yaş arası ergenlik dönemi başlıca risk altındaki grup. Bunun yanı sıra bu yaş aralığındaki çekingen ve sosyalleşme sorunu olan çocuklar da ciddi risk altında. Yine çocukluk döneminde olumsuz deneyimlere sahip olan ergenlik dönemindeki gençler, ihmal ve istismar edilmiş çocuklar risk altında. Örneğin çocuğu 1 yaşına geldiğinde anne çalışmaya başlıyor. Çocuk bakıcıya veriliyor. Gelen bakıcıyla çocuk arasında tam bir iletişim oluşuyor, bağ kuruluyor ve bu bakıcıyla yollar ayrılmak durumunda kalıyor. Sonra yeni bir bakıcı geliyor, çocuk bu bakıcıya alışmak, bağ kurmak adına yeterli zamanı bulamadan o da değişiyor. Bu da bir ihmal ve istismardır" diye konuştu.

SANAL DÜNYANIN KARŞISINA ONUNLA BAŞ EDECEK KADAR GÜZEL BİR DÜNYA KOYMALIYIZ

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu, çocukları sanal dünyanın tuzaklarından korumanın yollarını da anlattığı seminerini şöyle sürdürdü: "Yasam şartları da bağımlılığı etkiliyor. Kötü yaşam şartları bağımlılığı artırır. Bu durum bilimsel deneylerle de kanıtlanmış. Eğer biz sanal dünyanın karşısına onunla baş edebilecek kadar güzel bir dünya koyabilirsek, bağımlılık kalmayacak. Çocuklar sosyal medyadaki beni mükemmelleştirirken gerçek hayattaki benden uzaklaşıyor. Ve sonunda gerçek hayattaki benden memnun kalmamaya başlıyor. Sanal dünyada kendisine başka bir kişilik, olmak istediği kişiliği oluşturuyor. Bu da zamanda gerçek hayatından mutlu olmama sorununu ortaya çıkarıyor. Olmak istediğim ben ile olduğum ben ne kadar farklıysa, bir çocuğun geleceği de o kadar sorunlu olacaktır."

Seminer sonunda Belediye Başkanı Alper Taban da sahneye davet dildi. Burada kısa bir konuşma yapan Taban; "Milletvekilimizle olan başka bir programımız nedeniyle geç katılmak durumunda kaldım. Ancak katıldığım bölüm kadarıyla inanılmaz keyif aldım ve mutlu oldum. Hayat boyu öğrenmeye devam etmek lazım. Bu böyle olmak zorunda. Çünkü şartlar değişiyor, uygulamalar değişiyor. Dünyada sürekli olarak bir üretim var. Zihinler boş durmuyor, sürekli üretiyor, ticaret yapıyor, kazanç sağlıyor. Tabi bizler de faydalı olanları kullanalım ama beraberinde faydasız olanları da hayatımızdan çıkarmak lazım diye düşünüyorum. Kıymetli hocamızın anlattıklarını hayatımızda pek çoğumuz yaşıyoruz. Bu proje İshakpaşa okulumuzun başlattığı, velilerimizin kitaplarını okuyarak katkı koyduğu ve kendini geliştirdiği, beraberinde de tabi çocuklarımız ve kendi adımıza ciddi kazanç sağlayacağımız bir proje olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Konuşma sonrası Taban, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu'na İnegöl'ü simgeleyen bir çini takdim etti. Programın hazırlanmasında emeği geçen İshakpaşa İlkokulu öğretmenlerine de belge verildi. Ayrıca Milli Eğitim Şube Müdürü Halil İbrahim Zengin, Başkan Taban ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu'na okul adına çiçek takdim etti.