Motorine indirim bu gece geliyor Motorine indirim bu gece geliyor

Koronavirüs salgını nedeniyle Çin'den siyah ay çekirdeğinin gelmemesi nedeniyle çiftçiler, İnegöl'ün tescilli markası olan çekirdeğe yöneldi.

Tarladan ürünlerini alan ayçekirdeği üreticileri, ürünlerini oluşturdukları kurutma alanında kurutuyor. Her yıl olduğu gibi çiftçilerin tercihi yine okul bahçeleri, açık alanlar ile pazaryerleri oldu. Bazı çiftçiler ise ürünlerini Ahmet Türkel çevre yolunda kurutuyor.

Kulaca Mahallesindeki ayçekirdek kurutma alanını ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl için çok değerli olan ayçekirdek ile ilgili büyük mücadeleler verdiklerini ifade ederek, Çin çekirdeğinin Türkiye'ye girmesiyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Çin'den ithal edilen çekirdeğin koronavirüs nedeniyle ülkeye alınmadığını aktaran Çelik, "Bizim çerezlik ayçekirdeğimiz yine ön plana çıkmış oldu. Şuanda Türkiye'de çerezlik ayçekirdeğinin borsası biziz. Kalite bakımından Türkiye'nin önde gelen yerlerinden biriyiz. İnegöl'de en kötü ay çekirdeğimiz bile kilogram fiyatı 13 liradan alıcı buluyor. En kaliteli çekirdeğimiz ise 20 liraya kadar çıkmış durumda. Bu yıl üreticimiz fiyat politikasından memnun yalnız rekolte anlamında bu yıl biraz bölge bölge problem yaşadık." dedi.

Ayçekirdeğin fiyatının bu sene iyi olduğunu aktaran Kulaca Mahallesi Muhtarı Sedat Seçim, "Her ne kadar insanlar için çekirdeğini yönelmiş olsalar da bu yıl itibariyle tekrar öze dönüş yaşandı. İnegöl Alamız tekrar eski günlerine kavuştu diyebiliriz" dedi.

Çekirdek üretici Adil Uğur ise "Bu yıl çekirdek üretiminden çok memnunuz. Rekolte olarak biraz düşük ama fiyat olarak yüksek olması bizi memnun etti" diye konuştu.