CHP İnegöl'de Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı CHP İnegöl'de Seçim Çalışmalarını Yoğunlaştırdı

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, metalik madencilik faaliyetleri nedeniyle bölgede ağaç kesimini protesto etmek için Kaz Dağları'nda konser verdi. Fazıl Say, Çanakkale Belediyesi'nin de destekleriyle Kirazlı Balaban mevkiinde sahneye çıktı. CHP İnegöl İlçe Teşkilatı üyeleri, Cumartesi gecesi İnegöl'den Çanakkale'ye giderek bölgedeki protestolara destek verdi.

AĞAÇLAR KESİLİYOR

Konu hakkında bilgiler veren CHP İnegöl İlçe Başkanı Yasemin Soydan "Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı.Uydu görüntüleri üzerinde yapılan incelemeler, maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı. Çanakkale Valiliği'nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, ÇED'e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED'e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyoruz."dedi

TEK SU KAYNAĞI TEHLİKE ALTINDA

Çanakkale'nin tek su kaynağının tehlike altında olduğunu vurgulayan Soydan "Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi" faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. Kaz Dağları'nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye'de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları'nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya." İfadelerini kullandı.

ORADA OLACAĞIZ

İnegöl ilçe teşkilatı ile orada olacaklarını vurgulayan Soydan "Çanakkale'nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak ve dikkatleri Kaz Dağları'na çekmek için Fazıl Say bir konser verecek. CHP İnegöl olarak destek olmak için orada olacağız." Dedi.